logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scenic II 2003 - Tuner List nie włącza się, brak wyświetlania na ekranie

Bartek2689 02 Mar 2011 23:02 6091 6
REKLAMA
  • #1 9228040
    Bartek2689
    Poziom 2  
    Witam!
    Zakupiłem Scenica II z 2003 roku. Samochód sprowadzony z Włoch. Po próbie uruchomienia radia nastąpiło moje rozczarowanie. Wyświetlacz nic nie pokazuje, radio się nie włącza. Prąd do radia jednak dochodzi, gdyż słychać przy naciśnięciu przycisku włączania reakcję ze strony napędu cd. Radio to Tuner List o ile się nie mylę. Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego problemu.
    Pozdrawiam Bartek
  • REKLAMA
  • #2 9228901
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 486
    Spróbuj zresetować radio przez wyjęcie z niego wtyczki zasilającej, na minutkę, byc może radio się zawiesiło. Pomijając problem z włączaniem sie tego radia, to jest ono kodowane.
  • REKLAMA
  • #3 9229118
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Ja stawiam jak zwykle na zgnite przelotki do złącza wyświetlacza. Włącz światła (podświetli się klawisz włączania radia), włącz radio - jak się zaświecą pozostałe klawisze znaczy się włącza.
  • #4 9230077
    Bartek2689
    Poziom 2  
    Teraz nie jestem w domu ale sprawdzę jutro. A mając na myśli zgnite przelotki mówisz o złączu które się wpina do wyświetlacza lub do radia? Jak to sprawdzić czy są zgnite? I w jaki sposób to naprawić? da się wymienić cały ten kabel czy trzeba się bawić w lutowanie tego? Przepraszam o taką ilość pytań, lecz jestem elektronicznym laikiem i prosiłbym bardzo o kompleksowe wyjaśnienie tych zagadnień. Z góry dziękuję za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #5 9230103
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Problem jest na płycie głównej. Jeżeli radio zachowuje się jak opisałem to prawdopodobnie będzie to. Złącze jest poziomo i działa jak korytko zbierające kapiąca wodę, która następne dociera do płyty głównej i przelatuje przez przelotki na drugą stronę powodując ich uszkadzanie. Nie jest to wina kabli tylko radia.
  • #6 9231604
    Bartek2689
    Poziom 2  
    I w takim przypadku co należy zrobić? Oddać radio do speca od takich rzeczy i on powinien to naprawić czy ratuje mnie tylko kupno nowego radia?
  • REKLAMA
  • #7 9231934
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Bartek2689 napisał:
    ... Jak to sprawdzić czy są zgnite? I w jaki sposób to naprawić? da się wymienić cały ten kabel czy trzeba się bawić w lutowanie tego? ...

Żeby się dostać bezpośrednio do przelotek z góry pod gniazdami należy wylutować płytę główną oraz gniazda z blach ją przytrzymujących. Ostatnio robiłem takie radio i nawet kilka fotek strzeliłem, niestety słabe bo telefonem, ale pogląd na sprawę dają:
    Scenic II 2003 - Tuner List nie włącza się, brak wyświetlania na ekranie Scenic II 2003 - Tuner List nie włącza się, brak wyświetlania na ekranie

Cytat:

I w takim przypadku co należy zrobić? Oddać radio do speca od takich rzeczy i on powinien to naprawić czy ratuje mnie tylko kupno nowego radia?

Oddać do speca a on sam zadecyduje co ma zrobić :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił Renault Scenic II z 2003 roku, jednak radio Tuner List nie włącza się, mimo że prąd do radia dochodzi. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn problemu, w tym możliwość zresetowania radia przez odłączenie zasilania. Inny użytkownik wskazał na możliwość uszkodzenia przelotek do złącza wyświetlacza, co może prowadzić do braku wyświetlania. Wskazano również, że problem może leżeć na płycie głównej radia, gdzie woda może uszkadzać przelotki. Użytkownik zapytał o możliwość naprawy radia przez specjalistę lub konieczność zakupu nowego. Ostatecznie zasugerowano oddanie radia do specjalisty, który oceni stan urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA