logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tuner List - Scenic II tuner list czy update list ?

rumpelek 21 Cze 2018 11:13 20109 16
REKLAMA
  • #1 17288213
    rumpelek
    Poziom 12  
    Ocena: 58
    Witam,

Auto: Scenic II z 2005/2006 - ale jest to wersja PRZED LIFTEM - brak polskiego menu (tak sprawdzane CLIPem)
    Kiedy je kupiliśmy miało radio jakieś takie pionner czy coś... ale wkurza mnie już to radio i kupiłem wg. wszelkich prawideł radio Tuner List (do wersji przed liftem). Po podłączeniu na ekranie radia ciemno - świeci się tylko godzina i temp. Zacząłem wątpić, czy przypadkiem, ktoś nie zmienił licznika na polift i być może powinienem w tej sytuacji kupić radio Update List... zdjęcie licznika :Tuner List - Scenic II tuner list czy update list ?

Na ile umiałem skorzystać z szukajki to wychodzi, że jest to licznik przed lift (choć nie wiem jak na 100% odróżnić jeden od drugiego...)

Radio kupione na OLX.pl - szczerze nie mam pomysłu od czego zacząć żeby sprawdzić po kolei co i jak ?
  • REKLAMA
  • #3 17288562
    rumpelek
    Poziom 12  
    ok. po południu... :)
  • REKLAMA
  • #4 17301582
    rumpelek
    Poziom 12  
    no ok... kilka popołudniów dalej :) (wyjazd wakacyjny był...)
    Radio przetestowane w innym scenicu (teściów) - działa bez zarzutów.

u mnie wtyczki wyglądają następująco.

Tuner List - Scenic II tuner list czy update list ?
  • REKLAMA
  • #6 17301933
    rumpelek
    Poziom 12  
    Możesz rozwinąć?
    Instalacja przygotowana pod updated list? Czy licznik jest do update list? Bo z tego co mi się wydaje (nie jestem pewny) to licznik jest przed liftem więc i radio musi być tunerlist.
    Jeśli instalacja jest update list to jak to przerobić na tuner list ?
  • #7 17319832
    rumpelek
    Poziom 12  
    ok... Czy to prawda, że wyświetlacz można odróżnić (update od Tuner) po wyświetlaczu, pod silnym światłem latarki jest napis... Tuner List - Scenic II tuner list czy update list ?

widać tu napis "tuner list" więc optuję, że licznik jest od Tuner, Radio Tuner... więc proszę was o schemat instalacji z wtyczek... historia auta notabene musi być ciekawa :) aż strach myśleć jak bardzo niemiec płakał... i ile przebiegu udało się negocjować :DDD
  • REKLAMA
  • #8 17321141
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 486
    Wtyczki ze zdjęcia są do radia updatelist, (pomostkowane przewody białe i zielone) przecież to już ustaliliśmy na pw. Na wyświetlaczu nie ma napisu tunerlist, tylko tuner (radio) i list czyli lista poszczególnych stacji radiowych. Podłącz radio updatelist.
  • #9 17321163
    rumpelek
    Poziom 12  
    Podłącz radio update list... jak to łatwo powiedzieć (jak nie mam w zasięgu :( ) Tylko, że wydaje mi się (i nikt mi jeszcze nie pomógł potwierdzić tej tezy), że mam wyświetlacz też Tuner List... a instalacja jest przerobiona na Update List (lub może nawet oryginalna?! - auto z okresu liftowego) Mam podejrzenie, że licznik jest wrzucony nie oryginalny być może własnie zamiast UpdateList ktoś wrzucił Tuner Lista i dlatego jak kupiłem auto to handlarz wyrzucił oryginalne radio i wrzucił jakieś zwykłe 1 din...
    pytanie za 100 punktów.... jak w takim razie sprawdzić czy wyświetlacz jest Tuner czy Update ?
  • #11 17321180
    rumpelek
    Poziom 12  
    Ok... przekonałeś mnie :D to dlaczego nie mam w Clipie Polskiego Menu ? :(
  • #12 17321184
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 486
    rumpelek napisał:
    Ok... przekonałeś mnie :D to dlaczego nie mam w Clipie Polskiego Menu ? :(

W KOŃCU ! .... :D

Nie wiem dlaczego nie masz polaka w menu, musiał byś się zalogować na jakieś forum miłośników renault i popytać jak to jest.
  • #13 17321189
    rumpelek
    Poziom 12  
    LWD11 napisał:
    W KOŃCU ! ....
    Chyba w poprzednim życiu byłem kobietą... takie naleciałości mam... :D
  • #14 17322766
    rumpelek
    Poziom 12  
    No i niestety BŁĄD... na forum Renault poinformowano mnie, że mam na 100% wyświetlacz Tuner List ! liczy się wersja softu wyświetlacza oraz fakt, iż na moim wyświetlaczu pojawiają się czerwone elementy (prędkościomierz, sygnalizacja otwartych drzwi) w poliftowych (update listach - czyli współpracujących z tymi radiami) wszystko jest jednego koloru.

:( ehhhh...
  • #15 17322809
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3008
    Nie tak do końca. O ile pamiętam to w moim (z roku 2008) sygnalizacja otwartych drzwi, bagażnika i symbol pasów była czerwona. Natomiast różnica jest w linijce obotomierza - w moim cyferki były zielone, tylko ostatnie kreseczki w linijce były czerwone. Było jeszcze kilka różnic w kolorach, np. sygnalizacja biegów w automacie.
    Po prostu podczas normalnych warunków jazdy NIC się nie świeci na wyświetlaczu na czerwono.
  • #16 17322826
    rumpelek
    Poziom 12  
    Teraz już wiem... przed lift (Tuner List) ma obrotomierz końcówkę czerwoną

Polift (Update List) ma obrotomierz jednokolorowy
  • #17 17322962
    rumpelek
    Poziom 12  
    Teraz już wiem... przed lift (Tuner List) ma obrotomierz końcówkę czerwoną

Polift (Update List) ma obrotomierz jednokolorowy

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

ostatni post pokazuje różnice w jaki sposób można jednoznacznie określić czy wyświetlacz jest przed liftowy (tuner list) czy poliftowy (update list)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Renault Scenic II z 2005/2006 roku (wersja przed liftingiem) i ma problem z radiem Tuner List, które po podłączeniu nie działa prawidłowo. Po testach w innym samochodzie stwierdzono, że radio działa, co sugeruje problem z instalacją w jego aucie. Dyskusja dotyczy różnic między wyświetlaczami Tuner List a Update List oraz sposobów ich identyfikacji. Użytkownicy wskazują, że wtyczki w jego aucie są przystosowane do radia Update List, co może być przyczyną problemów. Ustalono, że wyświetlacz można rozróżnić po kolorach sygnalizacji oraz końcówkach obrotomierza. Użytkownik zadaje pytania dotyczące braku polskiego menu w systemie, co również jest przedmiotem dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA