Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Popularność PMR?

Andrzej_GG 26 Oct 2004 12:22 4659 19
    Andrzej_GG
    Level 11  
    Witam.
    Ostatnio moją uwagę przyciągnął sprzęt PMR bez potrzeby rejestrowania. Czy ktoś używa takiego sprzętu? Ponoć jest on coraz bardziej popularny w Polsce. Jak wygląda to w rzeczywistości, czy jest dużo użytkowników tego? I czy istnieje jakiś tzw. kanał wywoławczy? Jak jest z funkcjonalnością. Czy ktoś może coś napisać o tym, żeby mnie oświecić? W interneci szukałem, ale mało znalazłem wiadomości na ten temat.
    Pozdrawiam
    sq6ade
    Level 40  
    Z nasłuchu kanałów w tym paśmie we wrocku stwierdzam że używają tego zamknięte grupy osób typu ochrona, rodzinka , budowlańcy....
    Nie liczyłbym na powtórzenie się fenomenu wczesnego CB w Polsce (to były czasy :) )
    User removed account
    User removed account  
    ArthKo
    Level 12  
    PMR jest swietne do porozumiewaniasie przy jezdzie na dwa lub wiecej samochodow. I nie potrzebujesz zadnego bata na dachu jak w CB. Albo do rozmowy z kumplem ktory mieszka w bloku obok.
    8 kanalow to malo ale niektore posiadaja po 38 subchannels na kanal to juz robi 304 ale te 8 zupelnie wystarcza bo jeszcze nie spotkalem sie z tym zeby wszystkie byly zajete.

pozdro

Artur
    Andrzej_GG
    Level 11  
    Tylko ta mała moc ustawowa. Żeby było można legalnie bez rejestracji pare Watów mieć na takim sprzęcie, to by się zwiększył zasięg. Ale zastanawiam się czy są tego typu (0,5W- legal) radia typowo stacjonarne z wyjściem anteny na zewnątrz :?: Bo jakoś nie trafiłem na coś takiego. Może z czasem coś się pojawi.

Pozdrawiam
    androot
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z ta moca to jest roznie... Ja rozmawiam na odleglosc ok. 2,5km w terenie zabudowanym (Krakow). Ja mam 4W i antene GP, a moj kolega PMR446 "Switel" i stoi z nim na balkonie. Slyszalnosc jest calkiem dobra. Z tym, ze on slyszy mnie podobnie jak ja jego, pomimo, ze mam moc 8x wieksza...
    sq2dn
    Level 12  
    Witam.

Mam kolege ktory na antenie bazowej GP 1/4 zrobil lacznosc na odleglosc okolo 12 km z kolega ktory nadawal na radiu z antena oryginalna. Bazowka byla w miescie na wysokosci 8 metrow nad ziemia. Takze nie jest tak zle :).

Pozdrawiam.
    KUBAKUN
    Level 11  
    Najważniejsza jest antena zew. (oczywiście nie lgalna) Przy słabej antenie nie pomoże i 20 W 8O . Ja robiłem doświadczenia i z nadajnika 0.5W podłączonego do anteny umieszczonej na dachu jednopiętrowego budynku , odbierałem dość dobry stgnał w odległości 11Km. (na radyjku z orginalną krótką antenką) w terenie średnio zabudowanym. W mieście 3Km było OK. Myślę że przy mocy 0.5W i dobrych antenach zew. (obu korespondentów) można nawiązac łączność przynajmniej 15-20Km. Pozdrawiam.
    Kryptoman
    Level 20  
    Można i dalej 8)
    Kilka miesięcy temu bawiłem się takim PMR-em (jakiś szwedzki kupiony w Makro) i chciałem zobaczyć jak pójdzie na różnych antenach.
    Kolega krótkofalowiec (moc 5 W , kilkunastoelementowa antena Yagi z 435 MHz, a więc niedopasowana do PMR) czuwał na kanale , a ja (po uprzednim zamontowaniu gniazda F do radia) siedząc na parapecie na najwyższej kondygnacji domu (ok. 8 m nad ziemią) podmieniałem anteny.
    Okazało się że na wszystkich 3 antenach (oryginalna "sprężynka" , pręt 1/2 fali , pręt 5/8 fali) mogliśmy się bez problemów dogadać.
    Jednak wyszło że na tej "sprężynce" jest najlepsze dopasowanie i wynik prób przeważył za jej pozostawieniem.

Najlepsze z tego to to że dzieli nas odległość w linii prostej ok. 30 km :!:

Jestem przekonany, iż przy zastosowaniu z obydwu stron samych PMR z dopasowanymi antenami kierunkowymi (np. 15 el. Yagi) przy normalnym ukształtowaniu terenu można 30 km zasięgu mieć w każdych warunkach propagacyjnych.

Jedyny ból to że nie można do tych zabawek (wg prawa) dołączać anten zewnętrzych...
    Andrzej_GG
    Level 11  
    30KM To niezła odległość.
    A ktoś się orientuje jak to jest z kupieniem takiego zestawu radyjek w USA, w sklepie internetowym? Czy można w USA takie coś kupić legalnie? czy może musi przejść przez odpowiednie organy żeby było dopuszczone do użytku w Polsce. Czy u nich np. taka Motorola T5500 pracuje na tym samym paśmie co w Polsce?
    Pytam bo w USA to wychodzi trochę taniej.
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
    Kryptoman
    Level 20  
    Motorola T5500 pracuje w paśmie FRS więc w Polsce jest nie dopuszczona do użytku.
    Pracuje to na ok. 463 MHz więc może kolidować z np. telefonami radiowymi TPSA.

Kupienie w Polsce radia PMR (czyli legalnego) to wydatek rzędu 50-150 zł za sztukę więc nie wiem czy jest sens ściągać to zza oceanu.
    KUBAKUN
    Level 11  
    Quote:
    Najlepsze z tego to to że dzieli nas odległość w linii prostej ok. 30 km

Jestem przekonany, iż przy zastosowaniu z obydwu stron samych PMR z dopasowanymi antenami kierunkowymi (np. 15 el. Yagi) przy normalnym ukształtowaniu terenu można 30 km zasięgu mieć w każdych warunkach propagacyjnych.

Zgadzam się . Ja próbowałem na zwykłej GP.Myślę że przy tak rozbudowanych antenach kierunkowych 30Km to pewne (przy dobrych warunkach napewno i więcej :) ) Szkoda że to (kryminał). :cry:
    GRZECH__
    Level 2  
    Tylko czy przypadkiem FRS nie rózni sie od PMR tylko i wylacznie czestotliwoscia nosnej ? Moze mozna bez problemu przestroic heterodyne i po sprawie. Bo modulacje maja chyba ta sama.

A tak poza tym to PMR jest czesto uzywane w środowisku ASG ( Air Soft Gun ) i paintball.

Mozna tez kupic radyjka PMR/LPD obslugujace oba standardy.
    przemek.tomala
    Level 22  
    A czy znalazło by się radia, aby legalnie nadawać w lesie na odległość np 10 km?? Gdyby możliwe było używanie frs w Polsce, oczywiście, ż by się bardzie opłacało. Radia o podobnych parametrach co nasze dobrej jakości PMR widziałęm tam za 8 dolarów za komplet (2 sztuki :) ) U nas PMR o podobnych parametrach 130-150 zł
    IjeSJot
    Level 27  
    Kanałem wywoławczym jest kanał 3.
    przemek1szczekociny
    Level 1  
    Witam wszystkich,jestem właśnie nowym użytkownikiem forum,a radyjko mam już od lipca br.(INTEK MT-4040) :)
    chciałem kolego IjeSJot powiedziec że to jest prawidłowy kanał wywoławczy,chociaż ci co nie mają podkanałów, moga kożystać z kan. 3 bez kodu CTCSS) :)
    jeszcze jedno,ci co nie wiedzą to informuję iż znajduje się ripiter w częstochowie na kan.4,18
    Kanał "Ogólnopolski"
    Kanał 3 - 446,03125 MHz
    Ton CTCSS nr 14 - 107,2 Hz
    --------------------
    SL-022
    przemek1szczekociny
    Jesteś w mojej okolicy wołaj mnie na kan3,14,lub na 3 (dla tych co nie posiadają (CTCSS) )
    konrad940
    Level 22  
    A ja polecam forum pmr446.info
    I te 0.5W to wcale nie tak mało moja najdalsza łączność w tym paśmie to 118Km! ja antena 5el korespondent 10el.

Dodano po 4 [minuty]:

Oo Przemek umknąłeś mi wcześniej.
    Tak repeater w Częstochowie działa, ma duży zasięg i można latać po całej Częstochowie jak i okolicach i rozmawiać normalnie z osobą oddaloną o 20km
    A co do CTCSS to niby tworzy ileś tam kombinacji ale jeżeli ktoś rozmawia na kanale np 4:05 a ktoś inny 4:18 to i tak będą wchodzić na siebie bo fizycznie nadal jest to ta sama częstotliwość.
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Na podstawie punktu 13 regulaminu temat zamykam.
    Poza tym, że temat jest z 2004 roku, a jego autor nie logował się na elektrodzie od 29 lipca 2005, to odpowiedzi w podobnych tematach udzielono już wystarczająco dużo.