logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy PMR staje się popularny w Polsce? Użytkownicy, kanały, funkcjonalność

Andrzej_GG 26 Paź 2004 12:22 5055 19
REKLAMA
  • #1 938576
    Andrzej_GG
    Poziom 11  
    Witam.
    Ostatnio moją uwagę przyciągnął sprzęt PMR bez potrzeby rejestrowania. Czy ktoś używa takiego sprzętu? Ponoć jest on coraz bardziej popularny w Polsce. Jak wygląda to w rzeczywistości, czy jest dużo użytkowników tego? I czy istnieje jakiś tzw. kanał wywoławczy? Jak jest z funkcjonalnością. Czy ktoś może coś napisać o tym, żeby mnie oświecić? W interneci szukałem, ale mało znalazłem wiadomości na ten temat.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 939075
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Z nasłuchu kanałów w tym paśmie we wrocku stwierdzam że używają tego zamknięte grupy osób typu ochrona, rodzinka , budowlańcy....
    Nie liczyłbym na powtórzenie się fenomenu wczesnego CB w Polsce (to były czasy :) )
  • #3 939694
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 939845
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Kanałów wystarcza jak na razie, gorzej jak nie ma co na nich słuchać. Jednak nie jest tak źle mieszkam w Krakowie i poznałem w ten sposób wielu ludzi w różnym wieku...
  • #5 939872
    ArthKo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    PMR jest swietne do porozumiewaniasie przy jezdzie na dwa lub wiecej samochodow. I nie potrzebujesz zadnego bata na dachu jak w CB. Albo do rozmowy z kumplem ktory mieszka w bloku obok.
    8 kanalow to malo ale niektore posiadaja po 38 subchannels na kanal to juz robi 304 ale te 8 zupelnie wystarcza bo jeszcze nie spotkalem sie z tym zeby wszystkie byly zajete.

pozdro

Artur
  • REKLAMA
  • #6 944478
    Andrzej_GG
    Poziom 11  
    Tylko ta mała moc ustawowa. Żeby było można legalnie bez rejestracji pare Watów mieć na takim sprzęcie, to by się zwiększył zasięg. Ale zastanawiam się czy są tego typu (0,5W- legal) radia typowo stacjonarne z wyjściem anteny na zewnątrz :?: Bo jakoś nie trafiłem na coś takiego. Może z czasem coś się pojawi.

Pozdrawiam
  • #7 944754
    androot
    Z ta moca to jest roznie... Ja rozmawiam na odleglosc ok. 2,5km w terenie zabudowanym (Krakow). Ja mam 4W i antene GP, a moj kolega PMR446 "Switel" i stoi z nim na balkonie. Slyszalnosc jest calkiem dobra. Z tym, ze on slyszy mnie podobnie jak ja jego, pomimo, ze mam moc 8x wieksza...
  • REKLAMA
  • #8 945237
    sq2dn
    Poziom 12  
    Witam.

Mam kolege ktory na antenie bazowej GP 1/4 zrobil lacznosc na odleglosc okolo 12 km z kolega ktory nadawal na radiu z antena oryginalna. Bazowka byla w miescie na wysokosci 8 metrow nad ziemia. Takze nie jest tak zle :).

Pozdrawiam.
  • #9 945347
    KUBAKUN
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Najważniejsza jest antena zew. (oczywiście nie lgalna) Przy słabej antenie nie pomoże i 20 W 8O . Ja robiłem doświadczenia i z nadajnika 0.5W podłączonego do anteny umieszczonej na dachu jednopiętrowego budynku , odbierałem dość dobry stgnał w odległości 11Km. (na radyjku z orginalną krótką antenką) w terenie średnio zabudowanym. W mieście 3Km było OK. Myślę że przy mocy 0.5W i dobrych antenach zew. (obu korespondentów) można nawiązac łączność przynajmniej 15-20Km. Pozdrawiam.
  • #10 947033
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Można i dalej 8)
    Kilka miesięcy temu bawiłem się takim PMR-em (jakiś szwedzki kupiony w Makro) i chciałem zobaczyć jak pójdzie na różnych antenach.
    Kolega krótkofalowiec (moc 5 W , kilkunastoelementowa antena Yagi z 435 MHz, a więc niedopasowana do PMR) czuwał na kanale , a ja (po uprzednim zamontowaniu gniazda F do radia) siedząc na parapecie na najwyższej kondygnacji domu (ok. 8 m nad ziemią) podmieniałem anteny.
    Okazało się że na wszystkich 3 antenach (oryginalna "sprężynka" , pręt 1/2 fali , pręt 5/8 fali) mogliśmy się bez problemów dogadać.
    Jednak wyszło że na tej "sprężynce" jest najlepsze dopasowanie i wynik prób przeważył za jej pozostawieniem.

Najlepsze z tego to to że dzieli nas odległość w linii prostej ok. 30 km :!:

Jestem przekonany, iż przy zastosowaniu z obydwu stron samych PMR z dopasowanymi antenami kierunkowymi (np. 15 el. Yagi) przy normalnym ukształtowaniu terenu można 30 km zasięgu mieć w każdych warunkach propagacyjnych.

Jedyny ból to że nie można do tych zabawek (wg prawa) dołączać anten zewnętrzych...
  • #11 955393
    Andrzej_GG
    Poziom 11  
    30KM To niezła odległość.
    A ktoś się orientuje jak to jest z kupieniem takiego zestawu radyjek w USA, w sklepie internetowym? Czy można w USA takie coś kupić legalnie? czy może musi przejść przez odpowiednie organy żeby było dopuszczone do użytku w Polsce. Czy u nich np. taka Motorola T5500 pracuje na tym samym paśmie co w Polsce?
    Pytam bo w USA to wychodzi trochę taniej.
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #12 956740
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Motorola T5500 pracuje w paśmie FRS więc w Polsce jest nie dopuszczona do użytku.
    Pracuje to na ok. 463 MHz więc może kolidować z np. telefonami radiowymi TPSA.

Kupienie w Polsce radia PMR (czyli legalnego) to wydatek rzędu 50-150 zł za sztukę więc nie wiem czy jest sens ściągać to zza oceanu.
  • #13 956887
    KUBAKUN
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Najlepsze z tego to to że dzieli nas odległość w linii prostej ok. 30 km

Jestem przekonany, iż przy zastosowaniu z obydwu stron samych PMR z dopasowanymi antenami kierunkowymi (np. 15 el. Yagi) przy normalnym ukształtowaniu terenu można 30 km zasięgu mieć w każdych warunkach propagacyjnych.

Zgadzam się . Ja próbowałem na zwykłej GP.Myślę że przy tak rozbudowanych antenach kierunkowych 30Km to pewne (przy dobrych warunkach napewno i więcej :) ) Szkoda że to (kryminał). :cry:
  • #14 957301
    GRZECH__
    Poziom 2  
    Tylko czy przypadkiem FRS nie rózni sie od PMR tylko i wylacznie czestotliwoscia nosnej ? Moze mozna bez problemu przestroic heterodyne i po sprawie. Bo modulacje maja chyba ta sama.

A tak poza tym to PMR jest czesto uzywane w środowisku ASG ( Air Soft Gun ) i paintball.

Mozna tez kupic radyjka PMR/LPD obslugujace oba standardy.
  • #15 957878
    androot
    A niby czym innym może się różnić??

Jak chcesz przestroić heterodynę?? Przecież tam jest synteza i częstotliwość wynosi tyle ile zaprogramowano w kontrolerze.

Sprzętu PMR446 jest masa, np:
    http://www.allegro.pl/showcat.php?id=5066
  • #16 1120140
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    A czy znalazło by się radia, aby legalnie nadawać w lesie na odległość np 10 km?? Gdyby możliwe było używanie frs w Polsce, oczywiście, ż by się bardzie opłacało. Radia o podobnych parametrach co nasze dobrej jakości PMR widziałęm tam za 8 dolarów za komplet (2 sztuki :) ) U nas PMR o podobnych parametrach 130-150 zł
  • #17 1120568
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Kanałem wywoławczym jest kanał 3.
  • #18 5768955
    przemek1szczekociny
    Poziom 1  
    Witam wszystkich,jestem właśnie nowym użytkownikiem forum,a radyjko mam już od lipca br.(INTEK MT-4040) :)
    chciałem kolego IjeSJot powiedziec że to jest prawidłowy kanał wywoławczy,chociaż ci co nie mają podkanałów, moga kożystać z kan. 3 bez kodu CTCSS) :)
    jeszcze jedno,ci co nie wiedzą to informuję iż znajduje się ripiter w częstochowie na kan.4,18
    Kanał "Ogólnopolski"
    Kanał 3 - 446,03125 MHz
    Ton CTCSS nr 14 - 107,2 Hz
    --------------------
    SL-022
    przemek1szczekociny
    Jesteś w mojej okolicy wołaj mnie na kan3,14,lub na 3 (dla tych co nie posiadają (CTCSS) )
  • #19 5771487
    konrad940
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    A ja polecam forum pmr446.info
    I te 0.5W to wcale nie tak mało moja najdalsza łączność w tym paśmie to 118Km! ja antena 5el korespondent 10el.

Dodano po 4 [minuty]:

Oo Przemek umknąłeś mi wcześniej.
    Tak repeater w Częstochowie działa, ma duży zasięg i można latać po całej Częstochowie jak i okolicach i rozmawiać normalnie z osobą oddaloną o 20km
    A co do CTCSS to niby tworzy ileś tam kombinacji ale jeżeli ktoś rozmawia na kanale np 4:05 a ktoś inny 4:18 to i tak będą wchodzić na siebie bo fizycznie nadal jest to ta sama częstotliwość.
  • #20 5771515
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć.

Na podstawie punktu 13 regulaminu temat zamykam.
    Poza tym, że temat jest z 2004 roku, a jego autor nie logował się na elektrodzie od 29 lipca 2005, to odpowiedzi w podobnych tematach udzielono już wystarczająco dużo.

Podsumowanie tematu

✨ PMR (Personal Mobile Radio) w Polsce zyskuje na popularności, szczególnie wśród zamkniętych grup użytkowników takich jak ochrona, budowlańcy czy rodziny. System oferuje 8 kanałów, co jest wystarczające dla większości zastosowań, a niektóre urządzenia posiadają do 38 podkanałów (CTCSS), co zwiększa liczbę dostępnych kombinacji. Kanałem wywoławczym jest kanał 3. Zasięg PMR zależy głównie od mocy nadajnika (zwykle do 0,5 W legalnie) oraz jakości i rodzaju anteny zewnętrznej; przy dobrych warunkach i antenach kierunkowych (np. Yagi) możliwe są łączności na odległość do 30 km, a nawet więcej. W Polsce działa repeater w Częstochowie na kanale 4, który umożliwia komunikację na większym obszarze. PMR jest wykorzystywany m.in. do komunikacji podczas jazdy wieloma samochodami, w środowisku ASG i paintballu. Urządzenia PMR dostępne są w Polsce w cenach około 50-150 zł za sztukę. Modele z USA, takie jak Motorola T5500 pracujące w paśmie FRS (ok. 463 MHz), nie są legalne w Polsce ze względu na różnice częstotliwości i regulacje. PMR i FRS różnią się przede wszystkim częstotliwością nośną, a sprzęt PMR posiada syntezę częstotliwości, co uniemożliwia łatwe przestrojenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA