logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku zewnętrznego RAW bez utraty plików Corela?

tomekp07 04 Mar 2011 14:13 4350 6
REKLAMA
  • #1 9233756
    tomekp07
    Poziom 11  
    Witam,

Z góry przepraszam jeśli dubluję temat, ale siedzę już ponad godzinę i nie mogę znaleźć rozwiązania a za chwilę muszę lecieć do pracy.

Sprawa bardzo dziwna - zostawiłem dysk usb podłączony do komputera, komputer sam się po jakimś czasie wyłączył, a po ponownym włączeniu go nie widzi. Żadnego upadku, żadnej ingerencji fizycznej lub osób trzecich, które mogły mieć dostęp.

Jak to naprawić? Dzwoniłem do serwisu, chcą ode mnie za to miliony i co najgorsze czas oczekiwania to kilka dni roboczych, a ja muszę mieć dane najlepiej zaraz.

Problem jest chyba dość prosty dla zaawansowanych użytkowników - utrata partycji ( najprawdopodobniej ). W zarządzaniu dyskami windowsa system plików jest określony jako RAW. Dysk normalnie działa, zacząłem podpatrywać dane programem photorec ale on nie odzyska mi plików corela, na których mi bardzo zależy. Próbowałem jeszcze użyć testdiska ale nie wiem czy sobie tym nie zaszkodziłem, bo po całej procedurze i restarcie komputera nie ma żadnych zmian. Producent dysku to Fujitsu ale to chyba nie ma większego znaczenia.

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9234777
    tomekp07
    Poziom 11  
    nie wiem czy dobrze:
    Jak odzyskać dane z dysku zewnętrznego RAW bez utraty plików Corela?

Dodano po 1 [minuty]:

w C5 nawias kozy się słowami : oczekujących na remapowanie
  • #4 9235502
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie było żadnych zmian po test disku bo zapisał pewnie na uszkodzonych obszarach. Kopia posektorowa na zdrowy dysk i test disk na kopii. Ten dysk już pada.
  • REKLAMA
  • #5 9235663
    tomekp07
    Poziom 11  
    pierwszą część wypowiedzi rozumiem. Co do drugiej - czy można prosić o proste wyjaśnienie jak mam zrobić tę kopię posektorową ?

Dodano po 30 [minuty]:

jezeli zastosuje sie do tego video-poradnika bedzie ok ?
    http://www.youtube.com/watch?v=ZGkk1Su0634&feature=player_embedded

czy moge to zrobic z dysku usb na innym usb tylko wiekszym? z tego co widze bedzie to wygladalo podobnie do obrazu iso, wiec wystarczy miec tylko wolna przestrzen aby pomiescic uszkodzony dysk tak?
  • REKLAMA
  • #6 9236425
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    1. Opisy kopii posektorowych masz na elektrodzie (najprościej chyba DMDE zrobić).
    2. Dysk docelowy nie może być mniejszy (chyba, że nie kopiujesz całego obszaru ale w Twoim wypadku kopiujesz cały).
    3. Uszkodzony dysk podpięty pod USB to nie jest dobry pomysł - najprawdopodobniej przejściówka się zawiesi na uszkodzonym obszarze. Sprawny dysk możesz podpinać pod USB pod warunkiem, że program którego użyjesz do kopii posektorowej będzie obsługiwał dyski USB.
  • #7 9253468
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jest jeszcze kwestia transferu.
    Na USB masz transfer bardzo niski w stosunku do SATA. Chyba, że to USB 3.0.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym, który po wyłączeniu komputera przestał być widoczny, a system plików został oznaczony jako RAW. W odpowiedzi na pytania, użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu dysku za pomocą narzędzia CrystalDiskInfo oraz wykonanie kopii posektorowej na zdrowy dysk, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Zwracają uwagę na to, że uszkodzony dysk podłączony przez USB może powodować problemy z transferem danych. Użytkownik pyta o możliwość wykonania kopii posektorowej z jednego dysku USB na inny, większy dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA