logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyłączniki rozwierne do zmiany obrotów silnika?

05 Mar 2011 17:34 3079 5
REKLAMA
  • #1 9238746
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 9238825
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    Przeanalizuj schemat- wpisz sobie w google lewo prawo, sterowanie, wszystko masz w koszu.
    Sterowanie jest zrealizowane na stykach pomocniczych zwierno rozwiernych styczników TSM1.
    Idea jest taka, że sterowanie płynie przez styki rozwierne drugiego stycznika, aby zapobiec gwałtownej zmianie obrotów, bez naciśnięcia STOP.
    Styki zwierne pierwszego stycznika, są wykorzystane do samopodtrzymania zadanego kierunku obrotów.
    S 1;2;3 są to przyciski sterowania, K1;K2..Styki pomocnicze styczników.
    Uważam że masz podane na tacy i proponuję zamknąć temat, jeśli dalej nie rozumiesz, zmień szkołę.
    Pozdrawiam.
    Ps: miałem z tego 5:D
  • REKLAMA
  • #3 9240251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9240470
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    508172038 napisał:
    ... Ale miał do tego trochę zastrzeżeń kazał mi zastosować włączniki zwierne(prawo-lewo) i wyłącznik rozwierny(stop) ale zupełnie nie wiem jak po podłączyć. .

A co to jest "włącznik"?
    Patrz słownik na tym forum!
    Pozdrawiam.
  • #6 9269610
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Jak na moje, to kręcisz jak diabli ... tu do szkoły, a wcześniej chciałeś psa podzielić na dwie części!!

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1923368.html

Ehh, sposób na to wykonanie jest bardzo prosty, trzeba jedynie troszkę tylko pomyśleć!

Jeśli już teraz masz problem z Lewo/Prawo - to co to będzie później ??
    Elektryka to bardzo trudna dziedzina, gdy zaczniesz pracę w zawodzie - zapewniam, że Będziesz miał dużo bardziej rozbudowane moduły, jak ten który masz dziś.

Dlatego moim zdaniem, Weź się w garść, zrób swoją makietę tego układu i empirycznie próbuj go zmontować. Nie ma potrzeby od razu składać go na 400V, bo samo sterowanie jest na 230V.

U mnie na praktykach, największe ASY (czytaj:matoły), miały w szereg wpinane żarówki 100W, by oszczędzić zwarć itp. Po kilku próbach, sami dochodzili gdzie tkwi problem.

Powodzenia
REKLAMA