Witam z przyczyny długiego pobytu w szpitalu mam w szkole do nadrobienia dość spory materiał a wiec poszedłem do pana z elektrotechniki i zapytałem jak mam to zaliczać. I zaproponowałem zrobienie stanowiska pokazowego zmianę obrotów silnika z prawych na lewe. Ale miał do tego trochę zastrzeżeń kazał mi zastosować włączniki zwierne(prawo-lewo) i wyłącznik rozwierny(stop) ale zupełnie nie wiem jak po podłączyć. Ja podłączyłem to tak ze przyciski są połączone szeregowo w zasilaniu cewki jednego i drugiego stycznika.A stop odcina przepływ prądu na oba styczniki tylko ze przyciski trzeba cały czas trzymać a chce zyby było tak ze jak nacisnę np prawe obroty to silnik rusza w prawo do puki nie nacisnę stop. Mam juz wszystko zrobione wyspawane z blachy silnik umieszczony zrobiony ręczny hamulec tylko kwestia prawidłowego podłączenia.
Moderator napisał w poprzednim temacie barak prób samego rozwiązania problemu tylko ja sie nad tym już głowie od 2 tygodni. Koś mi powiedzał ze do tego potrzebuje przekazniki
Układ zbudowany będzie z;
-silnika 3-fazowego 0,55kW
-dwóch styczników typu TSM-1
-włączników zwiernych(2) i rozwiernego(1)
-trzech kontrolek (dwie do pozycji obrotów prawo lewo i jedna czerwona do pozycji stop)
Moderator napisał w poprzednim temacie barak prób samego rozwiązania problemu tylko ja sie nad tym już głowie od 2 tygodni. Koś mi powiedzał ze do tego potrzebuje przekazniki
Układ zbudowany będzie z;
-silnika 3-fazowego 0,55kW
-dwóch styczników typu TSM-1
-włączników zwiernych(2) i rozwiernego(1)
-trzech kontrolek (dwie do pozycji obrotów prawo lewo i jedna czerwona do pozycji stop)