logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drugi wyłącznik krańcowy do silnika jednofazowego, przesuwacz?

debickidamian 21 Kwi 2024 12:20 1275 5
  • #1 21053871
    debickidamian
    Poziom 4  
    Witam wszystkich. Przydałaby się pomoc i o nią gorąco proszę w podłączeniu drugiego wyłącznika krańcowego.
    Przeczytałem sporo na forum w temacie wyciągarek i wszystkich obostrzeń z tym związanych, UDP itp.
    Zapewniam, że realizując w tym przypadku funkcję góra/dół czy Lewo/Prawo na silniku jednofazowym nie mam zamiaru łamać żadnego prawa budowlanego, karnego, fizycznego itp ;-)

Czyli Przesuwacz :-) trochę taśmociąg, trochę a'la linka produkcyjna

Muszę przesunąć " tzw. COŚ" i zabezpieczyć początek i koniec trasy wyłącznikami krańcowymi.
    W fabrycznym podłączeniu jest uwzględniona jedna krańcówka (na żółtym przewodzie).
    Proszę Was o pomoc w ulokowaniu drugiej ( na zielonym przewodzie?) samo wpięcie nic nie powoduję - brak powrotu odwinięcia
    Czy dodatkowo drugi kondensator na drugi bieg-stronę w obwodzie z dodatkowym przekaźnikiem?

Czy ktoś z Was mógłby wspomóc mnie szkicem poprawnego schematu ??

Schemat podłączenia silnika jednofazowego z wyłącznikiem krańcowym Płytka elektroniczna z różnokolorowymi przewodami i kondensatorem
  • #2 21053893
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21053961
    debickidamian
    Poziom 4  
    Zależy mi na zatrzymaniu i powrocie.
    Za pomocą widocznego na zdjęciu gotowego układu wyciągarki linowej za pomocą mojej konstrukcji chciałbym przesunąć element z punktu
    - "A" zabezpieczonego wyłącznikiem krańcowym
    do punktu
    - "B" zabezpieczonego wyłącznikiem krańcowym

poddać element obróbce (np malowaniu)
    i następnie powrócić do punktu A
  • #4 21054065
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Jeżeli to przesunięcie między punktami A i B ma być w poziomie, to wciągnikiem linowym tego w ten sposób nie zrealizujesz. Jeżeli w pionie, to wyłączniki krańcowe, nie mogą być zwykłymi wyłącznikami (z jedną parą styków), ale przełącznikami realizującym wyłączenie silnika po osiągnięciu elementu odpowiednie skrajne położenie oraz umożliwiające uruchomienie silnika ze zmianą obrotów, powodującą powrót elementu do położenia wyjściowego.
    Z tego co napisałeś, wynika, że jest to jakaś wciągarka linowa, więc posiada przyciski jazda góra/dół i jazda jest możliwa tylko gdy któryś przycisk jest wciśnięty. W takim przypadku wystarczą wyłączniki krańcowe z jedną parą styków, włączone w szereg z przyciskami góra/dół.
    Ale uprzedzam, to już jest ingerencja w urządzenie podlegające UDT i samowolne takie udoskonalenia, w razie jakiegoś wypadku, mogą być powodem nieprzyjemnych konsekwencji.
  • #5 21054141
    debickidamian
    Poziom 4  
    Pozwoliłem sobie uzupełnić temat o zdjecie płytki od tyłu oraz zauważyłem że z silnika wychodzi jeszcze jeden przewód (zaznaczyłem na rysunku)
    Schemat połączenia elektrycznego silnika z przewodami i wyłącznikiem krańcowym. Widok od tyłu na płytkę elektroniczną z przewodami.

tak Panowie, za pomocą "wyciągarki" chciałbym zrealizować funkcje przesunięcia między dwoma punktami - stanowiskami.
    ja z wspólpracownikiem w jednym pomieszczeniu i pilot między nami.
    Jeden skończy, podsyła drugiemu i z powrotem dokładnie w to samo miejsce (dlatego 2 krańcówki)

Realizacja mechaniczna za pomocą liny ponieważ była tak możliwość i materiały i stąd znalazł się ten typ mechanizmu.
    Jak już napisałem, poświęciłem wystarczająco dużo czasu by zapoznać się z tematami, w których bardzo szeroko opisywane były wszelkie kwestie BHP itd. Dlatego też odniosłem się do tego na początku swojej wypowiedzi. Innymi słowy - ROZUMIEM-PRZYJĄŁEM

Jako, że to mój pierwszy post na Elektrodzie chciałbym prosić życzliwych Speców o poradę czy i jak mogę posiadane elementy połączyć by spełniały w/w założenia.

dzięki

P.S. Z góry przepraszam, ale po porady prawne i inne niż elektryczne będę starał szukać, jak mam to w zwyczaju, "u źródeł"
  • #6 21054296
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    debickidamian napisał:
    Jako, że to mój pierwszy post na Elektrodzie chciałbym prosić życzliwych Speców o poradę czy i jak mogę posiadane elementy połączyć by spełniały w/w założenia.

Nie uważam się za Speca, ale chyba można mnie zaliczyć do życzliwych, skoro się wypowiedziałem jak to można zrobić, ale tylko przy przemieszczaniu w pionie. Wtedy nie zachodzi potrzeba przepinania liny, a z tekstu wynika, że przemieszczenie będzie poziome, a to bez przepięcia liny jest niemożliwe.
    Ostatnie zdanie (uwaga) w moim poprzednim poście, to moje KD. Podałem to tylko ogólnie, bo niestety w oparciu i to co podałeś nie jestem w stanie podać rozwiązania. Nie sądzę, aby istniejący wyłącznik krańcowy "góra", który narysowałeś znajdował się na tym przewodzie. Na pewno tam musi być realizowana zmiana obrotów silnika, nie wiadomo gdzie to jest realizowane i tam prawdopodobnie jest oryginalny wyłącznik krańcowy "góra" i tam też będzie prawdopodobnie wyłącznik krańcowy "dół", bo chyba jest jakieś zabezpieczenie przed całkowitym odwinięciem (wyciągnięciem) liny. Tam w szereg z nimi, można by wpiąć, wyłączniki krańcowe zainstalowane w odpowiednim miejscu w punktach A i B.
    Napisałeś "pilot między nami", nie wiem co na nim jest, ale przypuszczam, że są tam dwa przyciski sterujące "góra" i "dół" i tam jak pisałem poprzednio, w obwody tych przycisków (szeregowo z nimi) można by wstawić (włączyć) te wyłączniki krańcowe z punktów A i B.
REKLAMA