logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyrobiony wkręt, jak odkręcić?

kad2 05 Mar 2011 17:51 33497 17
REKLAMA
  • #1 9238840
    kad2
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem z kartą grafiki.
    Jeden wkręt nie chciał się odkręcić i został niestety wyrobiony. Bardziej teraz kwadrat przypomina... a nie krzyżaka.

Jak to teraz odkręcić?

Czy w Warszawie znajdę kogoś, kto się tego podejmie?

Jako, że to elektronika, nie widzę sposobu, jakby tu użyć środków, bardziej siłowych - żeby niczego nie zniszczyć.
  • REKLAMA
  • #2 9238864
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Pewnie zaraz ktoś mi pojedzie, albo pognębi moją poradę ale ja sobie tak pomogłem... a więc:

Jak chociaż troszkę wykręciłeś tą śrubkę to główkę odetnij brzeszczotem (UWAGA! jeśli jest miejsce i wiesz że nic nie uszkodzisz tym brzeszczotem) po odcięciu wyciągniesz kartę a pozostałości wykręcisz szczypcami bądź "kombinerkami" upewnij się tylko że dasz radę ją wykręcić. powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 9238898
    Pit-stop
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Multiszlifierka - i po problemie
  • #4 9238899
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Jeżeli masz ten brzeszczot , są różnej wielkości to natnij na łebku i spróbuj płaskim śrubokrętem.
    Dremel też byłby pomocny w tym nacięciu , ale ostrożnie.
  • #5 9238934
    kad2
    Poziom 11  
    Śruba siedzi bezpośrednio w PCB karty.
    Nic nie dało sie odkrecic,siedzi mocno.
    Podglądowe foto,śruba zaznacozna na żółto.
    Zjechane ma rowki.
    Jest to GTX480.
    Załączniki:
    • Wyrobiony wkręt, jak odkręcić? kkk.png (363.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 9239005
    czarekch
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Z tego co widzę, jest możliwość albo złapać nowymi ostrymi szczypcami bocznymi za łebek śruby i próbować odkręcić,bądź nawet spróbować podejść pod nią od spodu żeby podciąć. Wydaje mi się że jeżeli nawet częściowo uszkodzilibyśmy płytę,to o ile nie zawarte były w niej ścieżki i elementy (w tym obszarze ) to jeszcze podziała.
  • #7 9239055
    gwidon997
    Poziom 24  
    Ocena: 71
    Czy koniecznie musisz ją odkręcać?
  • #8 9239083
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Najlepiej naciąć i odkręcić płaskim. Tylko naciąć dość głęboko i mieć dobrze wyprofilowany śrubokręt. Nic trudnego.
  • #9 9239713
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    kad2 napisał:
    Śruba siedzi bezpośrednio w PCB karty.
    Nic nie dało sie odkrecic,siedzi mocno.
    Zjechane ma rowki.

Witam .
    Ja osobiście na ta..kie wkręty mam dwa sposoby :
    - odpowiedniej szerokości b.ostry śrubokręt płaski , wcisnąć do rozbitego gniazda krzyżowego wkręta
    - delikatne rozwiercenie ( najlepiej wkrętarką ) główki wkręta
    Powodzenia .
  • REKLAMA
  • #10 9239734
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Tylko rozwiercić, druk miedziany w tym miejscu jest masą układu.
    Po usunięciu łebka, wykręcisz szczypcami.
  • #11 9239756
    rafix25
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Cała masa postów i coraz to wymyślniejsze patenty a wystarczyłoby trochę własnej inicjatywy i pomyślunku autora (bo to on w końcu ma bezpośredni kontakt wzrokowy z tym przypadkiem - tym bardziej, że nie zamieścił żadnego real foto, tylko "podglądowe"- jak określił) i problem byłby dawno zażegnany.
  • #12 9239773
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    A jak nie ma inicjatywy?
    Problem jednak jest, a piszą tu o innych banialukach jak np: zrobić odlew piersi z wyraźnymi sutkami:|
  • #13 9239900
    19Grzegorz96
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Spróbuj rozwiercić tą śrubkę bardzo małym wiertłem a później coraz większym może ci się uda powodzenia :D
  • #14 9239919
    neostorm
    Poziom 12  
    Kolega ma racje jedyne co to wkrętarka wiertełko i po sprawie po rozwierceniu karta wyjdzie normalnie a resztę trzpienia ze śruby wykręcisz ręką to najszybszy sposób i pewny sam tak w laptopie robiłem i polecam
  • #15 9242376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 9244535
    Minifan
    Poziom 12  
    Polecam użycie lewego wiertła do rozwiercania łebka wkręta. Często podczas wiercenia wkręt się odkręca.
  • #17 9247736
    kad2
    Poziom 11  
    Więc tak

-nie ma sposobu podejscia czymkolwiek pod ten wkręt,trzeba by było w PCB dłubac,zeby podejść.Tym bardziej nie wchodzi w gre odetnięcie łebka,bo nie ma jak.

Wkrętarka...nie dysponuje tym.
    Czy naprawdę miałbym wiercić w delikatnym PCB wkrętarką?
    Chodzi o to zeby to wyjąć BEZ uszkadzania płytki drukowanej.

Naciąłem wkręt z jednej strony piłkami do metalu głęboko,ale nie idzie.

Jeśli jest ktoś odważny z Warszawy,to zapłace ze usługę wykręcenia tego.
  • #18 9249531
    Pit-stop
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Kolego multiszlifierka.. to takie fajne narzędzie przy pomocy którego wywalisz tego wkręta w mniej niż 10 sekund ;)
    Jeśli nie masz to popytaj znajomych, moze ktoś ma, po za tym multiszlifierki made in china/taiwan kosztują do 100zł ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odkręceniem wyrobionego wkręta w karcie graficznej GTX480. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują: użycie brzeszczotu do nacięcia główki wkręta, zastosowanie multiszlifierki, rozwiercenie wkręta małym wiertłem, a także próbę uchwycenia wkręta nowymi szczypcami. Użytkownik obawia się uszkodzenia PCB, dlatego poszukuje pomocy w Warszawie. Wiele odpowiedzi sugeruje różne metody, ale podkreślają również ryzyko związane z uszkodzeniem delikatnych elementów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA