logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dioda laserowa z DVD nadaje się do stworzenia lutownicy laserowej?

Paqla 06 Mar 2011 13:01 2124 7
REKLAMA
  • #1 9241985
    Paqla
    Poziom 10  
    Witam mam pytanie odnośnie diody laserowej z nagrywarki DVD. Ludzie rozbią na jej podstawie plotery CNC do wycinania bo jest dostatecznej mocy. Mnie natomiast interesuje czy jest możliwość zrobienia sobie z takiej diody lutownicy?? :) nalepiej takiej jak kolbowej tylko, że zamiast gorącego grotu byłaby dioda laserowa :D taka alternatywna wersja Hot-air :)
    i czy podczas lutowania takim czymś można później mieć problemy z oczami bo w sumie jeżeli odbije się wiązka z diody i trawfi w oko to może być lipa ;)
  • REKLAMA
  • #2 9242230
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Nie widzę żadnych szans lutowania takim wynalazkiem- zapomnij po prostu.
  • REKLAMA
  • #3 9242244
    Paqla
    Poziom 10  
    ale jest jakieś logiczne wytłumaczenie czy tak po prostu? nie no bo nie??
  • #4 9242339
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Musiałbyś mnie diodę większej mocy , powyżej 100mW żeby tym sprawnie grzać spiwo lutownicze .
    Pozatym byłoby to niezbezpieczne zarówno dla użytkownika jak i lutowanych elementów/laminatu które można przepalić takim laserem.

Alternatywa dla hot-air jest już od dawna użyciu nazywa się - stacja lutownicza na podczerwień i używana jest w profesjonalnych serwisach do montażu/demonatażu BGA.
  • REKLAMA
  • #5 9244829
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Paqla napisał:
    ale jest jakieś logiczne wytłumaczenie czy tak po prostu? nie no bo nie??

Lut jest srebrzysty a więc odbija dobrze całe światło z zakresu widzialnego - tam samo jak lustro w łazience. Nie podgrzejesz światłem materiału który je odbija.
  • REKLAMA
  • #6 9247023
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Dioda się nie nadaje, jest za słaba. Ale jakbyś trafił na miecz świetlny ze Star Wars, o tym to już można wylutować wszystko.
  • #7 14683592
    Sherana
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Swego czasu myślałem żeby pomysł opatentować, sama dioda laserowa jest za słaba aby nagrzać promieniem lut .
    Jest jednak rozwiązanie, użyć diody laserowej do rozgrzania materiału który absorbuje i oddaje ciepło do którego będzie przytwierdzony tradycyjny miedziany grot
    Pytanie do jakiej temperatury i w jakim czasie ten materiał się nagrzeje ?
    Plus to mobilność takiej lutownicy i mały pobór prądu
    A sama dioda laserowa będzie szczelnie osłonięta w obudowie nie stwarzając zagrożenia dla oczu.
  • #8 14684113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania diody laserowej z nagrywarki DVD do stworzenia lutownicy laserowej. Uczestnicy forum wskazują, że dioda ta jest zbyt słaba (poniżej 100mW) do efektywnego podgrzewania lutowia, co czyni ten pomysł niepraktycznym. Zamiast tego, sugerują alternatywy, takie jak stacje lutownicze na podczerwień, które są stosowane w profesjonalnych serwisach. Podkreślają również, że lut jest materiałem odbijającym światło, co utrudnia jego podgrzewanie za pomocą lasera. Wskazano na możliwość użycia diody laserowej do podgrzewania materiału, który następnie mógłby przekazywać ciepło do tradycyjnego grotu lutownicy, jednak wymagałoby to dalszych badań nad efektywnością tego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA