logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Sony CRX175A1 - szuflada otwiera się po włożeniu płyty, co robić?

seboes 27 Paź 2004 07:37 1614 15
REKLAMA
  • #1 940506
    seboes
    Poziom 13  
    Dostałem nagrywarkę jak w temacie i jest z nią coś nie tak, bios ją wykrywa, system też, ale kiedy włoży sie do niej płytę szuflada zamyka się a po chwili otwiera, i tak z każdą płytą, dodam że bez płyty działa normalnie to znaczy zamyka się szuflada i widać że próbuje odczytać płytę. Na początku myślałem że to coś z optyką, ale rozebrałem ją i wydaje mi się że to coś napędem płyty bo gdy lekko przytrzymam tależyk to zachowuje się tak jak z płytą to znaczy próbuje się rozkręcić i otwiera szufladę, dodam też że próbowałem ze zmianą firmware i nic. Może ktoś wie co z tym zrobić za pomoc z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 941331
    seboes
    Poziom 13  
    czy nikt nie może mi pomóc? :(
  • REKLAMA
  • #3 942621
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Witam ! ... jeśli masz miernik sprawdź upływność styków na mikrosłiczach ten od otwierania jak i wewnątrz krańcowy . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 942714
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    a czy p włożeniu płyty sanki z laserem się poruszają ??, czy talerzyk sie podnosi i rozkreca płytę ??
  • #5 942849
    cmon
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    ave!
    Cytat:
    Na początku myślałem że to coś z optyką, ale rozebrałem ją
    hmmmm to znaczy ze co rozebrales?

rzecz wydaje mi sie w ogole dosc nietypowa, bo nie spotkalem sie zeby naped wypluwal plyte gdy jej nie widzi/nie moze rozkrecic - o ile nie jest to szczegolna cecha sony;

napisz, czy naped w ogole probuje krecic, czy wykonuje jakiekolwiek ruchy plyta? sprawdz switche, jak proponuje toni i zobacz czy po wlozeniu plyty nie rozgrzewa sie natychmiast ponad miare chip sterownika - to taka mala kostka z metalowa wstawka, ktora styka sie z obudowa (przynajmniej w wiekszosci wypadkow :) ) pozdr;
  • #6 943099
    seboes
    Poziom 13  
    Bez płytki nagrywarka działa normalnie to znaczy zamyka się szuflada talerzyk się rozkręca sanki i laser się ruszają, więc to raczej nie proble mikrostyków. Wydaje mi się, że to coś ze sterowniem silnika od talerza bo wygląda to tak jakby obciążenie jakie daje płytka powodowało to dziwne zachowanie.
    Jak wspomniałem wcześniej próbowałem na rozebranej nagrywarce zamknąłem szufladę i przytrzymałem palcem talerzyk efekt był taki że szuflada się otworzyła. Układ sterownika się nie grzeje nawet przy sciągniętej obudowie.
  • #7 943199
    cmon
    Poziom 15  
    no nie wim; jezeli to cos w silniku to pupa zimna. dostalem kiedys naped co rozkrecal sie gdzies do 3-4 razy i zatrzymywal = zawieszal sie; rozebralem silniczek i okazalo sie ze ma wyrobione gorne lozysko; mam co prawda znajomego slusarza, ale nie okazal sie na tyle dobry zeby bez sprzetu wytoczyc mi taka tulejke :(
  • #8 943370
    seboes
    Poziom 13  
    Raczej nie jest to uszkodzenie mechaniczne tego silnika nie mniej jednak ktoś przy niej kombinował bo ma złamany jeden ząb w zębatce od przesuwu szuflady (co nie przeszkadza zbytnio w działaniu) oraz jakieś zadziory na przednim panelu jakby ktoś próbował na siłę otworzyć szufladę
    spróbuję jeszcze poszukać innego firmware, bo to które wgrałem jest chyba takie samo jak było - ma taki sam symbol jak na nalepce na epromie (5YS2)
  • #9 943458
    seboes
    Poziom 13  
    To jednak nie firmware wgrałem 5YS3 i dalej nie działa, o co chodzi z upływnością styków - jak to zmierzyć - faktycznie kiedyś miałem problem z CD-romem Samsung może nie taki sam ale było coś takiego że szuflada się sama zamykała i napęd wieszał się po włożeniu płyty audio - pogła wtedy wymiana mikrostyku play, nie skojarzyłem tego wcześniej
  • #10 943477
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    ... szanowny kolego nie lubię się powtarzać ale niech tam Ci będzie . Bez miernik i zobacz czy masz pełne zwarcie gdy go naciskasz jak nie to albo wymiana lub Kontakt S ( preparat do czyszczenia styków ) wewnątrz styków robią się naloty na nich co jest źle interpretowane przez układ i występuje właśnie taki objaw jak u Ciebie . Oczywiście nie koniecznie w Twej sytuacji ale tak się dzieje dość często więc czemu nie i w tym przypadku .Pozdrawiam
  • #11 943512
    seboes
    Poziom 13  
    Dziękuje i przepraszam w domu sprawdze styki miernikiem - nie mam go przy sobie - z drugiej strony bez płyty działa normalnie (chyba) co więcej próbowałem teraz z małą płytką i tak na 10 prób 2 razy nie wypluło jej ale i tak nie odczytało chyba nagrywarka pójdzie na przemiał, oczywiście po sprawdzeniu styków.
  • REKLAMA
  • #12 945577
    seboes
    Poziom 13  
    sprawdziłem wszystkie mikrostyki wygląda, że są sprawne 0 om jak są wciśnięte
  • #13 946965
    cmon
    Poziom 15  
    tak tylko chcialem napomknac, ze dalej nie dowiedzielismy sie jakie jest dokladnie nastepstwo zdarzen po zamknieciu a przed autootwarciem napedu :roll: padlo juz o to pare pytan - nie wiesz co sie dzieje w tym czasie czy uwazasz to za zbyt prozaiczne? :lol:
  • #14 954585
    seboes
    Poziom 13  
    Po zamknięciu szuflady napęd próbuje rozkręcić płytę dosłownie przez sekundę i odrazu się otwiera.
  • #15 958668
    cmon
    Poziom 15  
    ha! no to wreszcie jakis trop - taki nieszczegolnie konkretny, ale jednak. jak sadze zatem optyka nie ma tu nic do rzeczy i problem lezy w torze silnika krokowego: wyglada to mniej wiecej tak, jakby driver nie wysterowywal poprawnie wszystkich uzwojen lub otrzymywal niepelna (lub zadna) informacje zwrotna o predkosci obrotowej. zatem sprawdz plytke silnika (uzwojenia!) i jej tasme sygnalowa pod wzgledem polaczen elektrycznych. jezeli wszystko jest ok, to przyczyna moze byc ktorys z czujnikow (to sa chyba jakies hallotrony) albo jednak spackany jest driver - wcale oznaka tego nie musi byc grzanie, bo wystarczy ze walnieta jest jedna sekcja. nie wiem co wiecej moge poradzic - powodzenia; pozdr;
  • #16 959607
    seboes
    Poziom 13  
    Masz chyba rację co do drivera bo silnik, płytkę i taśmę sprawdziłem już dosyć dawno.
    Nie zostało nic innego jak szukać sprawnej elektroniki od takiej samej nagrywarki
    ps. dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka Sony CRX175A1 jest wykrywana przez BIOS i system, jednak po włożeniu płyty szuflada otwiera się automatycznie po krótkim zamknięciu. Bez płyty napęd działa normalnie – szuflada zamyka się, talerzyk się rozkręca, a sanki z laserem poruszają. Problem nie wydaje się dotyczyć mikrostyków, które zostały sprawdzone miernikiem i są sprawne. Po rozebraniu urządzenia zauważono uszkodzenia mechaniczne zębatki szuflady, jednak nie wpływają one na ten objaw. Próby zmiany firmware (wersje 5YS2 i 5YS3) nie przyniosły efektu. Podejrzewa się uszkodzenie układu sterowania silnikiem talerza – możliwe błędy w driverze silnika krokowego lub uszkodzenie czujników (np. hallotronów). Silnik, płytka i taśma sygnałowa zostały sprawdzone i są sprawne. Ostatecznie rekomendowane jest poszukiwanie sprawnej elektroniki sterującej z identycznego modelu nagrywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA