logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie gniazdo przelotowe RTV polecacie dla lepszego odbioru sygnału?

fchancuz 08 Mar 2011 14:07 6317 16
REKLAMA
  • #1 9250400
    fchancuz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Potrzeba mi dobrego gniazdka przelotowego RTV. Moje poprzednie (nie pamiętam jakiej firmy chyba trochę nie za bardzo działało bo gdy podłączałem do niego telewizor to była śnieżyca jak w Norwegii a gdy nakręcałem zwykłą"efkę" i bezpośrednio podłączałem TV to odbiór był idealny).
    Jaką firmę polecacie i ew model

Dziękuję i pozdrawiam
    kk
  • REKLAMA
  • #2 9250532
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 884
    A czy kolega naprawdę potrzebuje gniazdo przelotowe?
    Proszę zamieścić fotki starego gniazda:
    - lico,
    - cechy (typ, producent),
    - przyłączenie kabli instalacyjnych.
    Dodatkowo podać rodzaj instalacji (indywidualna, kablówka, AZART).
  • #3 9250877
    fchancuz
    Poziom 12  
    Tak potrzebuje gniazda przelotowego. Mam kablówkę z multimedia.
    w miejscu gdzie było to gniazdo przelotowe dochodzi do puszki w ścianie kabel zasilający z GMF-352 i był podłączony na odejściu z tego gniazda kabel do kolejnego pokoju.

Firmy ani modelu na gnieździe nie znalazłem. Pamiętam że kupiłem je w supermarkecie budowlanym za 3 dyszki.
    zdjęcie gniazda :

Wpis poprawiłem oraz obrazek wkleiłem na serwer elektroda.pl .
    Proszę o wklejanie obrazków na serwer elektroda.pl z funkcji Dodaj obrazek w lewym dolnym rogu pola wpisu.
    [SP5ANJ]
  • #4 9253371
    zetdeel
    Poziom 39  
    Tu nie pomoże zmiana gniazda; ta część instalacji jest po prostu źle zaprojektowana.
    Jedyna sensowna rzecz jaką możesz zrobić to wywalenie gniazda przelotowego i połączonego z nim gniazda końcowego. Zamiast tego rozgałęźnik małostratny Signal R-2 lub Telmor RM-2F. W tej gałęzi instalacji trzeba zastosować gniazda GIS-F1-1/N podtynkowe dla zminimalizowania strat po podziale (normalne gniazdo końcowe wprowadza tłumienie ok. 3,9dB; tyle samo co rozgałęźnik małostratny). Będziesz musiał odkuć kable koło puszki po gnieździe przelotowym i zainstalować rozgałęźnik w odpowiedniej puszce obok.
    Alternatywą jest zainstalowanie dodatkowego wzmacniacza, ale na 2 gniazda jest to nieopłacalne.
  • #5 9253435
    fchancuz
    Poziom 12  
    tylko że na początku wszystko było dobrze. Dopiero teraz się skrzaczyło....

najgorsze jest to że żadne kucie nie wchodzi w grę bo pokój jest świeżo po remoncie
    ...a właśnie i nie było żadnego gniazda końcowego. Kabel z gniazda przelotowego szedł bezpośrednio do następnego pokoju przezpośrednio do TV.
    A lepszej klasy gniazdo przelotowe nie zda egzaminu?

hmm ewentualnie jakbym z tego rozgałęźnika R2 odciął te łapki po bokach i zastosował szybkie kątowe "F" to może by się to zmieściło w tej puszce :D
  • REKLAMA
  • #6 9254387
    zetdeel
    Poziom 39  
    fchancuz napisał:
    tylko że na początku wszystko było dobrze. Dopiero teraz się skrzaczyło...najgorsze jest to że żadne kucie nie wchodzi w grę bo pokój jest świeżo po remoncie
    ...a właśnie i nie było żadnego gniazda końcowego. Kabel z gniazda przelotowego szedł bezpośrednio do następnego pokoju przezpośrednio do TV.
    A lepszej klasy gniazdo przelotowe nie zda egzaminu?

Pewnie w końcu porządnie pomierzyli i spoziomowali kablówkę.
    Gniazda przelotowe mają dość duże tłumienie odgałęzienia (najmniej 10dB - gn. montowane na końcu pionu, gdzie sygnał jest najsłabszy). Do prawidłowego działania takiego układu potrzebny jest obciążenie końca pionu - stąd rezystor końcowy. Taki układ instalacji był popularny w czasach AZART-u, obecnie stosuje się odgałęźniki i gniazda końcowe. W Twoim przypadku gniazdem końcowym jest GMF-352; jej gniazda wyjściowe są granicą własności kablówki.
    fchancuz napisał:
    hmm ewentualnie jakbym z tego rozgałęźnika R2 odciął te łapki po bokach i zastosował szybkie kątowe "F" to może by się to zmieściło w tej puszce :D

Jeśli wokół puszki na ścianie jest wystarczająco dużo miejsca, to możesz zrobić tak: Nad puszką montujesz puszkę hermetyczną w tym stylu i wpuszczasz do niej kable przez "plecy". W środku rozgałęźnik, a na deklu przykręcasz Gniazdo GIS-F1-1/N natynkowe. Takie samo gniazdo możesz zamontować w drugim pokoju nz ścianie.
  • #7 9256206
    fchancuz
    Poziom 12  
    nie wiem czy to ma znaczenie ale gdy był u mnie technik zmieniać modem (jakiś czas) temu to powiedział że mam bardzo mocny sygnał bo moje mieszkanie jest blisko...

Czyli nawet lepszej jakoś gniazdo przelotowe nie zda tutaj egzaminu?

spojrzałem do tej puszki podtynkowej i jest ona dość długa żeby w niej upchnąć ten rozgałęźnik RM-2F a wszystko połączyć szybkimi kątowymi F i na wierzch puszki założyć gniazdo GIS-F1
    czy takie rozwiązanie będzie dobre?
  • REKLAMA
  • #8 9256456
    zetdeel
    Poziom 39  
    Jeśli uda Ci się to wszystko upchać, to może być. Rozgałęźnik połącz z GIS-em kawałkiem kabla typu RG59, łatwiej będzie go ułożyć. Jeśli będziesz skracał "efki", to wybieraj mosiężne.
  • #9 9256666
    fchancuz
    Poziom 12  
    a tak swoją drogą. A niska jakoś tego gniazda(wiadomo że za 30zł cudów nie ma) może być przyczyną tego że po czasie zaczęło śnieżyć?
  • #10 9257677
    zetdeel
    Poziom 39  
    Już Ci napisałem. Po prostu obniżyli poziom sygnału w kablówce. Pewnie mieli skargi od abonentów którzy kupili sobie "nowe, jeszcze lepsze" telewizory, i zbyt silny sygnał powodował przesterowanie głowic w tych TV. Swoją drogą nie zamieściłeś fotki z cechami tego gniazda, więc nawet nie wiadomo, jakie ma tłumienie oddzielenia. Tego, kto Ci doradził wykonanie takiej instalacji już więcej nie słuchaj.
    Przykład zastosowania gniazd przelotowych (ostatni rysunek): http://www.dipol.com.pl/zbiorcze_instalacje_satelitarne_bib06.htm
    Gniazda przelotowe, z założenia służą do dostarczenia abonentowi niewielkiej części sygnału z pionu abonenckiego i nie nadają się do zastosowania jako rozgałęźnik. To, że u Ciebie to działało, wynikało z niewłaściwego ustawienia zbyt wysokiego poziomu sygnału w instalacji budynkowej.
    Przeczytaj: Elementy instalacji antenowych.
  • #11 9257761
    fchancuz
    Poziom 12  
    może to głupie pytanie ale zapytam. Czy na rozgałęźniku R2 ma znaczenie miejsce gdzie wpinam zasilanie a gdzie odejścia? Wiem że jest tam na nim to narysowanie ale dla mnie to znaczenie ze względu na brak miejsca w puszcze...
  • REKLAMA
  • #12 9257798
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    fchancuz napisał:
    Czy na rozgałęźniku R2 ma znaczenie miejsce gdzie wpinam zasilanie a gdzie odejścia? Wiem że jest tam na nim to narysowanie ale dla mnie to znaczenie ze względu na brak miejsca w puszcze...

IN to wejście sygnału.

OUT to wyjście sygnału do np. TV

Pozdrawiam.
  • #13 9258161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 9260518
    fchancuz
    Poziom 12  
    Problem którzy tu przedstawiłem rozwiązałem z Waszą pomocą i własnymi nietypowymi pomysłami.
    A więc: zastosowałem rozgałęźnik Telkom RM-2F z tym że "zasilanie" podłączyłem do OUT i kabel prowadzący do następnego pokoju również do wejścia OUT. "F" od wejścia IN wsadziłem do obudowy po starym gnieździe. Zewnątrz całość wygląda całkiem profesjonalnie chociaż wiem podłączenie rozgałęźnika jest błędne. Co ciekawe na żadnym telewizorze nie widać ani krztyny śnieżycy :)

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam
  • #15 9279028
    fchancuz
    Poziom 12  
    Przepraszam że odgrzewam stare kotlety ale nasunęło mi się kolejne pytania.
    Chciałbym dokonać kolejnej modyfikacji a mianowicie:

Jaki powinienem zastosować w miejsce "?" rozgałęziacz (albo może gniazdo końcowe). Obecnie mam tani chiński rozgałęziacz za 4zł firmy ELDA i radio "gubi" stereo i RDS czasem przerywa.

Dziękuję i pozdrawiam
    kk
  • #17 9280541
    fchancuz
    Poziom 12  
    Czyli mogę po prostu wstawić gniazdo zakończeniowe?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał gniazda przelotowego RTV, które poprawiłoby odbiór sygnału telewizyjnego, ponieważ jego dotychczasowe gniazdo powodowało zakłócenia. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w niewłaściwej instalacji, a nie tylko w jakości gniazda. Rekomendowano zastosowanie rozgałęźników małostratnych, takich jak Signal R-2 lub Telmor RM-2F, oraz gniazd GIS-F1-1/N, aby zminimalizować straty sygnału. Użytkownik ostatecznie zastosował rozgałęźnik Telkom RM-2F, co poprawiło jakość odbioru. W dyskusji poruszono również kwestie związane z poziomem sygnału w instalacji kablowej oraz możliwościami modyfikacji istniejącego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA