logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić numer TP S.A. na dwa w domu z zachowaniem Neostrady?

Redglobus 29 Paź 2004 12:00 2413 12
REKLAMA
  • #1 946000
    Redglobus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. chciałem sobie podzielić numer w domku tzn. mam numer z Tp S.A. jeden z usługą neostrada ale chciałem mieć w domu dwa numery tak aby ja miał swój i rodzice drugi i oczywiście by neostrada chodziła bez zarzutów dalej pod jeden zewnętrzny chciałbym to jakoś rozdzielić centralką ale żeby to nie były ceny kosmiczne bo założenie drugiej lini nie wchodzi w gre- brak warunków technicznych tak mi odpowiedziała Tp-sa.
    Trochę może namieszałem ale dziękuję za jakąś odpowiedź.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 946029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 946039
    Redglobus
    Poziom 11  
    no niezadużą ale może bym coś wyskrobał to zależy ile by to kosztowało a tak mi przyszło na myśl że neotrada mogła by nie iść przez centralkę.
  • REKLAMA
  • #4 946056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 946109
    Redglobus
    Poziom 11  
    Tylko mam jeszcze pytanko
    chodzi mi o takie coś że jak dzwonię to automatycznie przełącza mi żądany numer np. użytkownik 1 lub 2, a nie że użytkownik jeden odbiera i przełącza na użytkownika 2 lub na odwrót nie wiem inne końcówki numerów np. uż. 1 200, a uż. 2 201 i czy to jest możliwe, a co do allegro to nie wiem która by była dobra bo ten co sprzedaje to zachwala swoje że jest najlepsze (reklama dzwignią handlu)
    Pozdrawiam
  • #6 946223
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Potrzebna jest ci centralka z funkcją DISA - najczęściej ta funkcja to opcja. Odpowiednie np. to Platan SOLO 5T + DISA ( 793 zł ) lub Panasonic KX-T206 + KX-T20691X ( 1310 zł ). Wówczas masz możliwość w trakcie nagranej przez ciebie zapowiedzi wybrać tonowo numer wewnętrzny do połączenia z wybranym aparatem.

Zdecydowanie lepiej działa DISA w Panasonicu.

( podawałem ceny fabryczne )
  • REKLAMA
  • #7 946282
    Redglobus
    Poziom 11  
    A co myślicie o takiej centralcez allegro :?: :?: bo taką teraz znalazłem za 400 zł. i nie jest aż tak daleko o mojego miejsca zamieszkania czy to warto kupić:

Przedmiotem aukcji są centralki telefoniczne Digitex DCT 5T. Centralki są z roku 2000.06. Nigdy nie były używane, pochodzą z wyprzedaży magazynowych, a więc jak nowe. Zapakowane w oryginalnym opakowaniu. W komplecie znajduje się: kabel przyłączeniowy do PC, program DI5, instrukcja instalacji/programowania.
    Dane techniczne:
    1 linia miejska, 5 linii wewnętrznych, wybieranie impulsowe i tonowe (DTMF) na liniach miejskich i wewnętrznych, melodia dla połączenia oczekującego, współpraca z bramofonem, sterowanie dzwonkiem w szkołach, taryfikacja linii wewnętrznych, interfejs szeregowy RS 232, program komputerowy do konfigurowania centrali, oraz obsługi taryfikacji rozmów (przeglądanie, wydruki) za pośrednictwem komputera PC (program DI5).
    Sory że trochę przymulam ale jestem w tej sprawie jestem zielonym laikiem nie chciał bym wydać kasy na darmo.
    Pozdrawiam
  • #8 946334
    uaz
    powinno być ok - jeśli nie mają DISY - kup sobie układ ISD 1420, zamontuj w podstawce i w celu aktywacji DISY skontaktuj się ze mną.
    ( niektóre modele DCT5 wymagają "softwerowej" aktywacji funkcji DISA - należy podać odpowiedni kod ). Przestrzegam jednak że są w niej problemy z błędnym wybieraniem numerów wewnętrznych. Aby temu częściowo przeciwdziałać należy cicho nagrać powitanie.
  • #9 946393
    Redglobus
    Poziom 11  
    jeszcze jadno pytanko mam nadzieje że mnie nie zabijecie za zgrzędzenie ale znalazłem jeszcze jedną centralkę trochę dalej ale mogę zaryzykować możesz spojżeć na poniższy opis i czy warto cena jest za nią narazie 495 zł. może być wysza pozdrawiam.

Mam do sprzedania centralkę telefoniczną Digitex (PLATAN) DCT 12 Mini. jest to starsza wersja centralki Classic 12 Mini, przy czym jej funkcjonalność i wykonanie jest praktycznie identyczna. Jej konfiguracja to: 2 linie miejskie, 8 linii wewnętrznych oraz moduł DISA (czyli nagranie zapowiedzi słownej do centrali oraz wybieranie automatycznie numerów wewnętrznych), który został dokupiony jako opcja. Centralka posiada program do obsługi i programowania centrali, instrukcję obsługi oraz długi (około 5 m) kabel do połączenia z komputerem. Centrala doskonale sprawdza sie w małych firmach. Jest to wersja bez taryfikacji połączeń i wyświetlacza (który jest de facto zupełnie zbędnym "bajerem"). Ustawienie centrali można dostosować do charakteru pracy firmy, natężenia ruchu, pory doby itp. Połączenia przychodzące mogą być obsługiwane przez telefonistkę, system DISA lub kierowane bezpośrednio do abonenta wewnętrznego Powiadomienie o alarmie Centrala CLASSIC 12 jest przystosowana do współpracy z systemem alarmowym. W trybie programowanie można zaprogramować numery alarmowe, z którymi zostaną zestawione połączenia. W przypadku powiadomienia o alarmie centrala będzie próbować zestawić połączenie ze zdefiniowanymi numerami. Współpraca z urządzeniami zewnętrznymi Centrala CLASSIC 12 może współpracować z komputerem PC, drukarką, systemem alarmowym, bramofonem, aparatem awizo DAS 12. Centralka nie jest nowa, ale za to używana była jedynie przez około pół roku potem leżała w magazynie aż do dzisiaj. Jej stan zarówno techniczny jak i wizualny jest idealny. Nowa centrala w tej konfiguracji kosztuje prawie 1000 zł.
  • #10 946446
    uaz
    jak najbardziej OK - "jądro" centrali jest takie samo jak SOLO5, reszta danych taka sama - ma tylko więcej lini miejskich - do dwóch i wewnętrznych odpowiednio 6, 8 lub 10. Nie powinienneś mieć z nią większych problemów. Zapowiedź trzeba tylko nagrać cicho. Wersja mini nie posiada taryfikacji ( bilingu połączeń ). Można do niej włożyć eprom od nowej wersji - wówczas nie będzie się różniła od fabrycznie nowej.

http://www.platan.pl/prod_classic12.html

http://www.platan.pl/prod_solo5.html
  • #11 946486
    Redglobus
    Poziom 11  
    WIELKIE DZIĘKI za pomoc jak będę miał jakieś problemy to napiszę do ciebie o pomoc i zajmę ci trochę czasu o ile nie sprawi ci to problemu.
    Jeszcze raz Wielkie Dzięki
    Pozdrawiam :) :) :) :)
  • #12 947397
    MariuszPPP
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Zaproponowałbym centralkę polskiej produkcji SLICAN PMS-08. Nowa na 6 NN wewnętrznych i 1 LM kosztuje 540 PLN i ma funkcję DISA. Jeśli jesteś zainteresowany skontaktuj się ze mną dam namiary. Pozdrawiam
  • #13 947942
    Redglobus
    Poziom 11  
    co ty na to "uaz" warto ją kupić?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału jednej linii telefonicznej TP S.A. w domu na dwa numery z zachowaniem usługi Neostrada. Rozwiązaniem jest zastosowanie centralki telefonicznej z funkcją DISA, która umożliwia automatyczne przełączanie połączeń na różne numery wewnętrzne bez konieczności ręcznego przekazywania rozmowy. Modem DSL należy podłączyć równolegle do wejścia centralki, stosując filtr DSL, aby Neostrada działała poprawnie. Wskazano, że usługa CLIP może przestać działać po podłączeniu centralki. Wśród polecanych centralek wymieniono modele Platan SOLO 5T z modułem DISA, Panasonic KX-T206 z modułem KX-T20691X, Digitex DCT 5T oraz Digitex (Platan) DCT 12 Mini z opcjonalnym modułem DISA. Zalecane jest ciche nagranie zapowiedzi głosowej, aby uniknąć problemów z wybieraniem numerów wewnętrznych. Alternatywnie zaproponowano centralę polskiej produkcji SLICAN PMS-08 z funkcją DISA. Ceny centralek wahają się od około 400 do 1300 zł. Wskazano również możliwość aktywacji funkcji DISA w niektórych modelach poprzez kodowanie lub dodatkowy układ ISD 1420.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA