logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ sterowania oświetleniem LED 12V za pomocą dwóch przełączników oświetleniowych

Redblink 23 Lis 2021 09:39 462 3
  • #1 19724808
    Redblink
    Poziom 2  
    Szanowni Państwo,

Mam nadzieję że miejsce na post odnalazłem odpowiednie. W poniższym temacie, będę wdzięczny za pomoc.

Problemem jest prosty, układ napięcia stałego 12V. Wejście / wyjście można traktować od / do odpowiedniego bezpiecznika. Na układzie równolegle znajdują się dwie żarówki, które będą załączane przełącznikami oświetleniowymi. Zastanawiam się jak wysterować oświetleniem tak, aby za pomocą dwóch różnych przełączników oświetleniowych (np. domowych) zapalane zostały kolejno sekcje 1 (z pierwszego przełącznika) oraz 1+2 z drugiego przełącznika. Obawiam się że na samym druciarstwie nie można tego rozwiązać. Brałem tu naturalnie pod uwagę przełączniki proste, krzyżowe, schodowe. Być może udałoby się uzyskać zbliżony efekt stosując podwójne wersje wspomnianych przełączników, lecz obawiam się że będzie to zdecydowanie za dużo kombinacji.

Na myśl przychodzą mi przekaźniki bistabilne grupowe oraz impulsowe (a może inne?). Czysto teoretycznie mogłoby się to udać. Impulsowy do sterowania sekcją 1, a grupowy do sterowania sekcją 2 oraz impulsowym (czyli sekcją 1) -> w efekcie 1+2. Nie mam bladego pojęcia jak to podłączyć - w szczególnie w układzie napięcia stałego i przede wszystkim czy ogólny koncept jest poprawny. Czy mają Państwo jakieś sugestie?
  • #2 19724852
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Jeśli prąd stały i żarówki, to wystarczą dwie diody o odpowiednich parametrach.
    Oczywiście jak drugim zaświecisz 1+2, to pierwszym nie zgasisz nic...
  • #3 19724901
    Redblink
    Poziom 2  
    Niestety nie mogę przyjąć takiego rozwiązania :/ sekcja 1+2 ma w każdej sytuacji załączać/wyłączać obie żarówki, a sekcja 1 również w każdej sytuacji załączać/wyłączać tylko jedną. Stąd moje podejście do przekaźników.
  • #4 19735755
    Redblink
    Poziom 2  
    Podbijam temat, problem wciąż bez odpowiedzi :)
REKLAMA