logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić urwaną nóżkę 24c016 SMD w radiu VW ALPHA IV?

FranekDolas 30 Paź 2004 17:51 4273 12
REKLAMA
  • #1 948849
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Urwałem 5ą nóżkę 24c016 SMD przy wylutowywaniu.Jak zrobić bina żeby to radio wstało bo z innym numerem fabrycznym nie rusza wcale a w eepromie jest właśnie numer seryjny o czym ludzie w temacie dobrze wiedzą.Nie potrafię wyedytować sam zawartości pamięci i przerobić tak żeby toto ruszyło.
  • REKLAMA
  • #2 948885
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Dorób nóżke do pamięci i ją zczytaj. Czym ty to wylutowywałeś ?? SIEKIERĄ ??????
  • REKLAMA
  • #3 949092
    FranekDolas
    Nie dorobię bo wyrwana z korzeniami a wylutowywałem Solomonem proszę szanownego kolegi a ponieważ pamięć była przyklejona a ja się śpieszyłem to i narobiłem sobie bigosu.
  • #4 949163
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Co znaczy z korzeniami ???
    Bierz pilniczek do pazmokci albo dremela i jedziesz aż się do nogi dokopiesz. Sprawdzone, nieraz tak procki naprawiam :D
  • #5 949228
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Pierwszy raz słyszę, by w jakiejkolwiek Alfie4 miał znaczenie numer seryjny. Zwłaszcza, że w Blaupunkcie (24c016) go nawet nie ma w pamięci......
  • REKLAMA
  • #6 949647
    jango5
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    W tym radiu w zależności od procesora są różne programy a nr. faktycznie nie ma tu żadnego znaczenia.
  • #7 949764
    FranekDolas
    To jest Philips i ma 24c016 SMD- VW ALPHA IV CC.Jeśli nie ma znaczenia numer seryjny to proszę o jakiś bin działający bo tej nóżki eeproma to wg. sugestii kolegi iNTELL nie da się napewno przytknąć bo wylazła " z trzewiami" a nie obłamała się więc nie mam wsadu.Próbowałem programować normalną 24c16 jakimś plikiem z forum ale może był poprostu nieodpowiedni.Mam gdzieś jakiś odczytany wcześniej z innego radia to popróbuję.
  • #8 949839
    jango5
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jeżeli pamięc była 24c016 tj.24c01 .
    Może to? 1556 -kod
    Załączniki:
    • alph4.rar (194 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 949842
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Było kilka wersji tego radia. Nie ma znaczenia numer seryjny lecz wersja procesora by wsad do niej pasował, pod tą nazwą były rózne procki. A tak na marginesie to 24C016 to nie jest to samo co 24C16 ale można tak zastępować. Moze mieć znaczenie 7 nóżka kości zależnie od jej producenta. A że na podkładach radia często tracą czułość, gorzej lub wcale nie zatrzymują się na stacjach to juz inna sprawa.

SławeK
  • #10 950347
    adam white
    Spec od car audio
    Ta wersja jest najstarsza. Tak stara i rzadka, że zapomniałem o jej istnieniu. :D Do sprawdzania wlutuj na przewodach podstawkę i używaj zwykłą pamięć np. 24c02.
    Procesor zobaczy jej zawartość tak jak powinien.
    Załączniki:
    • Alfa4.zip (225 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 950713
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Z całym szacunkiem Adam, nie prościej by było zapytać pacjenta jakie dokladnie ma radio ?

SławeK
  • #12 952114
    adam white
    Spec od car audio
    SławeK, któryś z plików -Jango5 lub mój to radio uruchomi, bo tu w grę wchodzą tylko dwa zapisy.
    A przy jakości pomocy, którą pytający otrzymał na początku dyskusji, zamieszczenie tego pliku nie wydaje mi się bezpodstawne.
  • #13 955694
    FranekDolas
    Ta Alpha to był Blaupunkt a zmyliła mnie mechanika Philipsa.Wsad poprawny z kodem 1358 i skasowanym licznikiem błędów zamieszczam.
    Wszystko bym przebolał gdyby nie to że tę 24C016 swobodnie czyta się klipsem bez wylutowywania :changes:
    W każdym razie dziękuję wszystkim za zainteresowanie i przepraszam za zamęt.
    Załączniki:
    • VW AlphaIVCcBlau.rar (173 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem urwanej nóżki układu pamięci 24c016 SMD w radiu VW ALPHA IV, co uniemożliwia odczyt i programowanie EEPROM z oryginalnym numerem seryjnym. Próby dorobienia nóżki nie powiodły się, gdyż została wyrwana "z korzeniami". Uczestnicy zwrócili uwagę, że w tym modelu radia numer seryjny w EEPROM nie ma znaczenia dla uruchomienia, a kluczowa jest wersja procesora i odpowiedni plik wsadu (bin). Zasugerowano użycie podstawki na przewodach i zastąpienie uszkodzonej pamięci 24c016 inną, np. 24c02, co pozwala procesorowi odczytać zawartość. Wskazano, że pod nazwą VW ALPHA IV występowały różne wersje procesorów, co wpływa na kompatybilność wsadu. Ostatecznie potwierdzono, że radio to Blaupunkt z mechaniką Philipsa, a oryginalny wsad z kodem 1358 i skasowanym licznikiem błędów działa poprawnie. Problem z uszkodzoną nóżką EEPROM można obejść, stosując odpowiedni plik wsadu i alternatywne metody odczytu pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA