logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzone nóżki EEPROM 25c16 w radiu Gamma Blaupunkt?

FranekDolas 06 Maj 2005 13:35 4951 13
REKLAMA
  • #1 1466450
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Mam problem i mimo że przeszukałem forum to nic nie znalazłem.Przy wylutowywaniu 25c16 SMD z lenistwa chciałem wypruć zwykłą stacją pamięć bo nie chciało mi się dmuchawy odpalać...i up*****liłem jej nóżki.Czy można to na podkład zrobić z innego? Radio to Gamma Blaupunkt i serial VWZ1Z3Wxxxxxxxxx Podaję serial dla identyfikacji a nie do liczenia bo wiadomo że do VW i tak nie ma kalkulatora. To jest ta nowa gamma do VW z niebieskim podświetleniem.Please help me...
  • REKLAMA
  • #2 1466816
    Polerowany
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    może to ci się przyda
    Załączniki:
    • Gamma VWZ1Z3.rar (1.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1466836
    FranekDolas
    Dzięki,jak kupię eeprom to popróbuję.A tak nawiasem to pasuje za 25c16 24c16?
  • REKLAMA
  • #4 1466872
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A jesteś pewny że dobrze odczytałeś symbol tej pamiątki, popatrz dokładnie!

SławeK
  • #6 1467187
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    przecie to nie I2C tylko SPI
  • REKLAMA
  • #8 1467459
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    SPI czyli Serial Protocol Interface.
    Nie ma to nic wspólnego z I2C.

SławeK
  • #9 1467876
    FranekDolas
    OK.W niedzielę na elektronicznej kupię pamiątkę i zapiszę.Jednak klawisz "szukaj" jest niezastąpiony,na szczęście mam czym zapisać(Xeltek L+).Mam nadziję że bin z forum pójdzie.Nauczka na przyszłość żeby hotem spokojnie wylutować bo uważam że popwinno się obrabiać oryginalny bin a nie podkładać ale cóż - bywa że pośpiech kosztuje.
  • #10 1739889
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Bin z forum jest od tego.....sprawdziłem..ty, ale tak między nami, to ja nie rozumiem..sam muszę się przyznać, że mam "dmuchaawę" ale jeszcze nie potrafię nią dobrze utować, ale do tego typu pamięci używam jeszcze zwykłej kolbówki bez szfanku ...:P Pozdrawiam! /chyba musisz się jeszcze nauczyć lutować zwykłą kobą/hehe (bez urazy) Pozdrawiam! Marek
  • #11 1739950
    FranekDolas
    Takie numery zdarzają się bardziej doświadczonym serwisantom a co do wprawy w używaniu zwykłej stacji Solomona wierz mi że mi jej nie brakuje .12 lat pracuję jako serwisant RTV a radia poprostu zacząłem robić z musu bo normalnych napraw mało podobnie jak telefony..Układy SMD są czasem mocniej a czasem słabiej przyklejone w procesie montażu i podczas wylutowywania mimo że prawidłowo rozgrzejesz to przy próbie oderwania układu od płyty dzieją się różne przykre rzeczy.Co do hot-air to używam już około 2 lat i nie mam problemów.Teraz mam nauczkę i po pierwsze staram się czytać w układzie scalaki (Xeltek daje radę) albo odcinam kilka nóżek jak coś nie idzie.To co mi się stało przy tym radiu to efekt lenistwa i niedbałości na którym możesz się uczyć by nie popełniać takich błędów.
  • #12 1740260
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    FranekDolas napisał:
    Takie numery zdarzają się bardziej doświadczonym serwisantom a co do wprawy w używaniu zwykłej stacji Solomona wierz mi że mi jej nie brakuje .12 lat pracuję jako serwisant RTV a radia po prostu zacząłem robić z musu bo normalnych napraw mało podobnie jak telefony..Układy SMD są czasem mocniej a czasem słabiej przyklejone w procesie montażu i podczas wylutowywania mimo że prawidłowo rozgrzejesz to przy próbie oderwania układu od płyty dzieją się różne przykre rzeczy.Co do hot-air to używam już około 2 lat i nie mam problemów.Teraz mam nauczkę i po pierwsze staram się czytać w układzie scalaki (Xeltek daje radę) albo odcinam kilka nóżek jak coś nie idzie.To co mi się stało przy tym radiu to efekt lenistwa i niedbałości na którym możesz się uczyć by nie popełniać takich błędów.

Spoko "FranekDolas" nie denerwuj się, chciałem dodać troszkę humoru -no przyznaję niezabardzo się udało.. Przepraszam ..oddaję honor.. Ja mam hot air niecałe 4 miesiące...ale muszę przyznać, że patrzy się łatwiej niż pracuje tym cudem...
  • #13 1740326
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    hot to ostatecznosc...stare metody sa bespieczniejsze.....nic nie znika w miedzyczasie...
  • #14 1742448
    FranekDolas
    W sumie hot do SMD najlepszy ale czasem są niespodzianki np. kiedyś na początku jak kupiłem NET'a to chciałem wylutowac eeprom 24c16 SMD z TV Sharp i okazało się że laminat nieprzystosowany i płyta zaczęła się kopcić...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonych nóżek układu EEPROM 25c16 SMD w radiu Gamma Blaupunkt (model VWZ1Z3W) stosowanym w samochodach VW z niebieskim podświetleniem. Autor uszkodził nóżki podczas wylutowywania pamięci bez użycia hot-air, co spowodowało trudności w naprawie. Zwrócono uwagę, że oryginalny układ to 25LC160, który komunikuje się przez interfejs SPI, a nie I2C. Pojawiła się sugestia, czy można zastąpić go pamięcią 24c16, jednak nie potwierdzono kompatybilności. Wskazano, że do programowania i odczytu oryginalnego binarnego pliku firmware można użyć programatora Xeltek L+. Dyskusja podkreśliła zalety i wady lutowania tradycyjną kolbówką versus hot-air, zwracając uwagę na ryzyko uszkodzenia laminatu i konieczność ostrożności przy demontażu układów SMD. Uczestnicy wymienili doświadczenia dotyczące technik lutowania i naprawy pamięci EEPROM w sprzęcie RTV i samochodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA