logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dźwięk Dolby Digital z dekodera do głośników DVD?

fireman24 01 Kwi 2011 21:41 3204 6
  • #1 9349975
    fireman24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jestem abonentem jednej z większych sieci kablowych w Polsce. Nadają programy, w których można sobie wybrać ścieżkę dźwiękową Dolby Digital. Mam tv 32" Sharp podłączony z dekoderem (z kablówki) po hdmi oraz dvd z zestawem głośników 5-1 podłączony z tv kablem compnent (3 wtyczki, żółta obraz i biała i czerwona dźwięk).
    Czy przy takim zestawie jest możliwość aby dźwięk z kablówki tv szedł z głośników DVD?
  • #2 9350054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9350174
    fireman24
    Poziom 10  
    faktycznie ale kolory w tv i DVDsą inne: niebieski, zielony i czerwony. ale podłaczone są wtyczkami zółta, czerwona i biała i o dziwo działa, tzn. moge oglądać film z dvd na tv z dźwiękiem.

Ale chciałbym również o ile to możliwe mieć dźwięk z kablówki przez głośniki podłączone do dvd.
    W dekoderze mam wyjście podpisane DolbyDigital DVB, takie malutkie - nie wiem czy o to chodzi.
    W DVD nie mam chyba wejścia optical. Jest osobne wyjscia na kązy głośnik, EURO, Component, AUX L i R oraz 2 wyjscia na anteny do radia.
  • #4 9350828
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9381137
    fireman24
    Poziom 10  
    DVD LG HT-362 ST:
    - Złącza na panelu przednim: USB Plus
    - Złacza na panelu tylnym: 5.1CH, antenowe AM/FM, euro, Audio in, Comonent/P.SCAN,

TV Sharp Aquos LC-32Ad5E:
    złącza:
    - Złącze 4-pinowe (S-Video), SCART (Euro), Złącze audio, Wyjście słuchawkowe, HDMI x2, Złącze komponentowe, Złącze monitorowe PC, Złącze AV, Złącze RF (antenowe).

Dekoder Pace DCR7111
    - gniazdo koncentryczne wejściowe RF in, HDMI, Scart, cyfrowe gniazdo wyjściowe, analogowe wyjście audio (chinch)
  • #6 9401223
    fireman24
    Poziom 10  
    ponawiam pytanie jak wyżej i dodatkowo proszę o pomoc w jaki sposób połączyć laptopa z tv sharp 32" (post wyżej opisane wejścia). Laptop ma niestety jedynie wyjście VGA.
    na allegro widziałem kable hdmi - VGA, ale napisali że nie zawsze to może zadziałać.
    chciałbym wyświetlić obraz z laptopa na tv.
  • #7 9403492
    skiba220v
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    do tego zestawu DVD nie da rady podłączyć zewnętrznego źródła sygnału audio w postaci cyfrowej. Gdybyś miał amplituner pięciokanałowy z dekoderem DD to wtedy by zadziałało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia dźwięku Dolby Digital z dekodera kablowego do głośników DVD. Posiada telewizor Sharp 32" podłączony do dekodera przez HDMI oraz DVD z zestawem głośników 5.1 podłączonym do telewizora przez kable audio (żółty, biały, czerwony). Użytkownik chciałby uzyskać dźwięk z kablówki przez głośniki DVD. Odpowiedzi wskazują, że dekoder ma wyjście Dolby Digital, ale DVD nie obsługuje zewnętrznych źródeł audio w formacie cyfrowym. Sugerowano, że do uzyskania dźwięku z kablówki potrzebny byłby amplituner pięciokanałowy. Dodatkowo, użytkownik pytał o możliwość podłączenia laptopa do telewizora, co może być problematyczne z powodu braku złącza HDMI w laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA