Witam @L.L,
Merc W211 z 2006r po lifcie, przebieg 197tys km
Opis problemu:
-mocne szarpnięcie i grzmot przy zmianie biegów (najbardziej z 1 na 2),
-redukcja z 2 na 1 j.w.
-czasem nie chce zmienić biegu i ciągnie do niemal 4tys obr./min
-czy zimny, czy ciepły ten sam objaw
-przy zatrzymywaniu do zera, przed samym zatrzymaniem hałas i szarpnięcie, jakby ktoś wyrwał bieg bez wysprzęglenia
-SD (jedynie w sterowniku silnika rejestruje błąd 23C2 -sterownie skrzynią biegów usterka 11, ale w szybkim teście nie pokazuje)
Zostało zrobione:
-wymiana filtra i oleju ASB (żadnych zmian)
-SD nie wykazuje błędów związanych bezpośrednio z ASB
Przeczytałem już "cały internet" i nie znalazłem identycznego problemu, przeważnie wymiana oleju pomogła użytkownikom choć na chwile, u większości na problem z ASB ma wpływ temp oleju skrzyni.
Moje podejrzenia idą w kierunku płyty sterującej, a dokładniej (wg opisu u dołu tej strony wyskoczenie (zmiana położenia) zacisku B1 w skrzyni(zaraz przy pompie) - zacisk B1 to Hamulec elektrozawór kontrolujący.
Pytania i prośba o pomoc:
-co jest nie tak ?
-co oznacza kod błędu zapisany w sterowniku silnika?
-czy i jak da się sprawdzić ten B1 - elektrozawór kontrolujący?
Proszę o pomoc, samochodzikiem w takim stanie nie da się jeździć, a dodatkowo z całą pewnością taka jazda powoduje nadmierne zużycie innych podzespołów.
Dodam, że w innym wątku opisałem problem z hamulcami, a jeśli ma to związek ze sobą ?? (serwo/podciśnienie), nie wiem tylko czy ta skrzynia jest również sterowana powietrzem...Tutaj link
Merc W211 z 2006r po lifcie, przebieg 197tys km
Opis problemu:
-mocne szarpnięcie i grzmot przy zmianie biegów (najbardziej z 1 na 2),
-redukcja z 2 na 1 j.w.
-czasem nie chce zmienić biegu i ciągnie do niemal 4tys obr./min
-czy zimny, czy ciepły ten sam objaw
-przy zatrzymywaniu do zera, przed samym zatrzymaniem hałas i szarpnięcie, jakby ktoś wyrwał bieg bez wysprzęglenia
-SD (jedynie w sterowniku silnika rejestruje błąd 23C2 -sterownie skrzynią biegów usterka 11, ale w szybkim teście nie pokazuje)
Zostało zrobione:
-wymiana filtra i oleju ASB (żadnych zmian)
-SD nie wykazuje błędów związanych bezpośrednio z ASB
Przeczytałem już "cały internet" i nie znalazłem identycznego problemu, przeważnie wymiana oleju pomogła użytkownikom choć na chwile, u większości na problem z ASB ma wpływ temp oleju skrzyni.
Moje podejrzenia idą w kierunku płyty sterującej, a dokładniej (wg opisu u dołu tej strony wyskoczenie (zmiana położenia) zacisku B1 w skrzyni(zaraz przy pompie) - zacisk B1 to Hamulec elektrozawór kontrolujący.
Pytania i prośba o pomoc:
-co jest nie tak ?
-co oznacza kod błędu zapisany w sterowniku silnika?
-czy i jak da się sprawdzić ten B1 - elektrozawór kontrolujący?
Proszę o pomoc, samochodzikiem w takim stanie nie da się jeździć, a dodatkowo z całą pewnością taka jazda powoduje nadmierne zużycie innych podzespołów.
Dodam, że w innym wątku opisałem problem z hamulcami, a jeśli ma to związek ze sobą ?? (serwo/podciśnienie), nie wiem tylko czy ta skrzynia jest również sterowana powietrzem...Tutaj link