logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reflektometr DF2462 - brak wskazań mocy, jak poprawnie ustawić?

cwirra 02 Kwi 2011 10:42 4617 22
REKLAMA
  • #1 9351139
    cwirra
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam.
    Od niedawna posiadam radio CB z anteną SIRIO ML 145.
    Kupiłem reflektometr DF2462, żeby sobie zestroić antenę.
    SWR pokazuje, a mocy nie chce - oczywiście przełączam na PWR, drugi przełącznik na zakres 10W i... wskazówka ani drgnie.
    Co robię źle?
    A i jeszcze jedno przy okazji. SWR wychodzi następująco:
    kanał 1 - 1,2
    kanał 20 - 1,6
    kanał 40 - 2,0
    Antena maksymalnie wsunięta. Dociąć, czy zostawić jak jest?
    Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9351152
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    Ja osobiście bym minimalnie dociął żeby uzyskać jak najmniejszy SWR na kanale 20 . Jeśli miernik jest podłączony prawidłowo (TX do radia , ANT do anteny lub sztucznego obciążenia) to nie ma cudów , musi działać . Zobacz czy potencjometr kalibracji nie ma w lewym skrajnym położeniu wyłącznika .
  • #3 9351160
    cwirra
    Poziom 13  
    Tak, miernik podłączony prawidłowo, tak jak piszesz - TX do radia, ANT - do anteny :))) Przy przełączeniu na PWR wskazówka się nie rusza (nawet po zmianie zakresu - może miernik kiepski/uszkodzony??

Dodano po 4 [minuty]:

radio-service napisał:
    Zobacz czy potencjometr kalibracji nie ma w lewym skrajnym położeniu wyłącznika .

Tzn jeśli dobrze rozumiem, to moc mierzyć przy potencjometrze skręconym maks w lewo, tak??
  • #4 9351182
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    Tam jest płytka zdaje się na tylnej ściance. SWR masz prawidłowy, czyli można przypuszczać, że ścieżki są nie poobrywane.
    Do przełącznika PWR/SWR idą kable z tego, co pamiętam być może któryś się oberwał
    Pozycja potencjometru nie wpływa na pomiar mocy.
  • #5 9351202
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    W niektórych reflektometrach CB był stosowany potencjometr z włącznikiem (tak jak włącznik radia CB) , i żeby wejść w pomiar mocy trzeba było skręcić maksymalnie w lewo i niejako wyłączyć . Nie wiem jak jest u Ciebie . Całkiem możliwe też że masz uszkodzony reflektometr .
  • #6 9351212
    cwirra
    Poziom 13  
    Potencjometr bez włącznika :)
  • REKLAMA
  • #7 9352067
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Cytat:
    Co robię źle??
    Sprawdzić czy nie pomyliłeś wejść reflektometru, rozebrać posprawdzać czy jakieś kabelki nie poobrywane, sprawne elementy w detekcji mocy itp.
  • #8 9352638
    cwirra
    Poziom 13  
    Oki, już wszystko wiem. Pogrzebałem w necie i natknąłem się na jakąś (nieoficjalną) instrukcję obsługi. Najpierw trzeba zestroić antenę, by SWR był mniejszy niż 1,5 i wtedy moc pokazuje :))

Sprawdziłem to za miastem, gdzie SWR wyszedł następująco:

1- 1
    20- 1,2
    40- 1,5

Moc nadajnika miernik pokazał 3W.

Więc chyba w miarę ok.
  • #9 9352730
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ta instrukcja mówi raczej o tym, że powyżej 1,5 wskaźnik pokazuje głupoty, zaś sam miernik może mieć uszkodzony przełącznk
  • #10 9352797
    gregorio27
    Poziom 31  
    Jeśli faktycznie dobrze pokazuje SWR to lekko skróć antenę.
  • REKLAMA
  • #11 9352909
    józef wiśniewski
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam. Tydzień temu też zakupiłem taki reflektometr w AVT i też nie pokazywał mocy po przełączeniu przełącznika na PWR. Po rozebraniu okazało się że lewy peerek ma przerwę natomiast rezystory przy liniach sprzęgających mają różne rezystancje (110 om i 180om) tak że miernik przy pomiarze SWR pokazywał zafałszowane wskazania.Dopiero metodą prób i błędów dobrałem rezystory ( u mnie wyszło 2*120 om ) i miernik pokazywał SWR zbliżony do skali naniesionej na wskażniku wychyłowym. Proponował bym ci na początek zrobić kalibrację tego reflektometru kolego "ćwirra".
  • #12 9354271
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Co kolega ma na myśli mówiąc o przerwie? Chodzi o coś takiego ? Link
  • #13 9354993
    cwirra
    Poziom 13  
    józef wiśniewski napisał:
    tak że miernik przy pomiarze SWR pokazywał zafałszowane wskazania.Dopiero metodą prób i błędów dobrałem rezystory i miernik pokazywał SWR zbliżony do skali naniesionej na wskażniku wychyłowym. Proponował bym ci na początek zrobić kalibrację tego reflektometru".

Może kolega trochę jaśniej?? Skąd wiadomo, że pokazywał zafałszowane dane??
  • REKLAMA
  • #15 9355196
    cwirra
    Poziom 13  
    Poczytać trudno nie jest, dzięki za linka.

Niestety to za wysokie progi...

Zostaje mi chyba tylko pożyczenie innego reflektometru i porównanie wskazań...
  • #16 9357399
    józef wiśniewski
    Poziom 15  
    Odpowiedż dla SP8JZ. Tak chodzi o zaprasowanie końcówek potencjometru montażowego. Jak naciskałem palcem na ten peerek to reflektometr pokazywał wychylenie przy nadawaniu (przełącznik w położeniu PWR).Być może ta usterka jest w mierniku kolegi "cwirra" dlatego o niej napisałem.
  • #17 9375892
    krzycho-44
    Poziom 2  
    W moim reflektometrze natomiast, moc skaluje dobrze, ale SWR nawet nie drgnie pomimo że był i to dość duży na sprawdzanych antenach. Najwyraźniej ten model jest wadliwy. Sprawdzę swoje PR-ki być może jest to ta sama wada.
    Pozdrawiam.
  • #18 9376250
    kaliszanin
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Ostatnio kupiłem ten reflektometr i jest wszystko ok :) moc i WFS gitara . Udało mi się trafić dobrą sztukę .
  • #19 9379696
    cwirra
    Poziom 13  
    józef wiśniewski napisał:
    Odpowiedż dla SP8JZ. Tak chodzi o zaprasowanie końcówek potencjometru montażowego. Jak naciskałem palcem na ten peerek to reflektometr pokazywał wychylenie przy nadawaniu (przełącznik w położeniu PWR)

Witam. Dopiero dzisiaj udało mi się znaleźć trochę czasu i sprawdzić to co napisał kolega Józef. U mnie też występuje to zjawisko. Czy ten potencjometr da się jakoś naprawić (docisnąć końcówki, dolutować) ??
  • #20 9380240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 9382353
    józef wiśniewski
    Poziom 15  
    Witam. Kolego 'cwirra" ten potencjometr należy wymienić gdyż jest zrobiony z kruchego materiału i przy zaciśnięciu np.szczypcami spowoduje uszkodzenie tego elementu .Proponuję wymianę na nowy. Wartość tego peerka wynośi 47 Kom. Trzeba pamiętać o kalibracji po wymianie tego elementu najłatwiej metodą porównywalną z innym watomierzem. Przed wymianą sprawdż omomierzem (na zakresie kom) który z potencjometrów ma przerwę gdyż w tym torze pomiaru mocy są dwa , prawy od zakresu 10W , lewy od 100W napisałeś że wskazówka nie drgnie przy nadawaniu na obydwu zakresach , prawdopodobnie będzie ten lewy. Jakieś pytania proszę na PW.
  • #22 9383165
    gregorio27
    Poziom 31  
    Koledzy zamiast gdybać, to czy tak trudno wziąć w łapkę multimetr i sprawdzić te PR-ki oraz ciągłość cewek we wskaźnikach, kabelków, przełączników, półprzewodników? Nikt tego za was nie zrobi tak samo jak zdalnej kalibracji.
  • #23 9468861
    cwirra
    Poziom 13  
    Witam. Udało się w końcu wszystko pomierzyć (bez wymiany elementów) i porównać z innym reflektometrem - wskazania na obu podobne, więc problem sam się rozwiązał. Czemu na początku nie można było zmierzyć mocy - nie wiem. Teraz już wszystko działa. Dziękuję wszystkim za rady.

Przypominam o NOWY regulaminie tego forum.
    Regulamin pkt 3.2
    Wypis z regulaminu :
    3.2. Autor tematu, po uzyskaniu odpowiedzi będącej rozwiązaniem problemu, jest zobowiązany zamieścić podsumowanie ze wskazaniem rozwiązania oraz zablokować wątek poprzez kliknięcie w przycisk rozwiązano.
    [SP5ANJ]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada reflektometr DF2462, który nie pokazuje mocy, mimo prawidłowego podłączenia do radia CB i anteny SIRIO ML 145. Wskazania SWR są w granicach akceptowalnych (1,2 na kanale 1, 1,6 na kanale 20, 2,0 na kanale 40). Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić potencjometr kalibracji, połączenia wewnętrzne oraz ewentualne uszkodzenia reflektometru. Wskazano, że moc może być mierzona tylko przy SWR poniżej 1,5. Po dalszych próbach użytkownik stwierdził, że problem z pomiarem mocy ustąpił, a wskazania są teraz zgodne z innym reflektometrem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA