logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar SR5500 - co powoduje zanik obrazu przy działającym OSD?

wojtbad 12 Lut 2003 12:08 2702 9
REKLAMA
  • #1 99407
    wojtbad
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Echostar SR5500
    Tuner czasami działa prawidłowo. jednak czasem znika obraz na dłuższy czas. OSD nie znika, nie pojawia się również obraz wprowadzany na wejście m.cz (External Video)
  • REKLAMA
  • #2 99713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 99972
    wojtbad
    Poziom 13  
    pisałem OSD jest więc gniazda nie mają znaczenia
  • REKLAMA
  • #4 100062
    andy076
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    moze przerywa napiecie konwertera sprawdz lacza kiedys mialem przerwe na lucie tranzystora przelaczajacego napiecie polaryzacji i tuner tez przerywal
  • REKLAMA
  • #5 100088
    wojtbad
    Poziom 13  
    to na pewno nie to. Bo jak podam obraz na wejście np. z magnetowidu to też nie ma :-(, poza tym konwerter ma polaryzator mechaniczny przełączany zewnętrznym napięciem.
  • #6 100181
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Mnie toi wygląda na blokowanie się któregoś z kluczy przełączających wizję. Dużo zależy od tego co jest na ekranie podczas zaniku obrazu. szum czy czarny obraz.
    Podejrzewam że podczas szukania dotknięcie palcem trafionej kości będzie powodowało odblokowanie wizji. Napewno nie zaszkodzi wyremontowć zasilacz. Kiedyś miałem coś pdobnego a powodem był właśnie zasilacz.

A z innej beczki. Sam jestem fanem tego tunera. Masz zmienione oprogramowanie z nowymi funkcjami od Tore Botne ?

SławeK
  • #7 100776
    wojtbad
    Poziom 13  
    Zasilacz naprawiałem, wymieniłem wszystkie elki. i działa OK. W czasie zaniku obraz jest czarny może faktycznie to któryś z kluczy. Oprogramowania na razie nie zmieniałem.
  • REKLAMA
  • #8 100783
    wojtbad
    Poziom 13  
    Własciwie to mam dwa takie tunery jeden z głowicą ASTEC i drugi z SHARPEM, niestety obydwie wąskie. Może wiesz jak podłożyć szeroką głowicę?
    Napisz coś o tym oprogramowaniu.
    Z góry dzięki.

Wojtek
  • #9 100793
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Oprogramowanie firmy HiperSoft jest niesamowite. Rozwiązuje wiele problemów np z wąską głowicą. Obie głowice są dość szerokie bo u mnie jak pamiętam chodziły od 770MHz do nieco ponad 2000MHz ale to zależy trochę od danego egzemplaerza. Kiedyś dorobiłem układ polaryzacji 13/17V i generator 22kHz do niego. Jest jeszcze opisana na końcu poprawa p.cz. dla Pandy i to był tylko jeden element który był słaby w tym tunerze, brak oryginalnej Pandy.
    http://home.online.no/%7Etbotne/bin/Echostar_SR5500/
    Na tej stronie masz wszystko o nim a przechodząc do katalogu nieco wyżej znajdziesz informacje o autorze. Są też schematy, dokładna instrukcja przeróbek i zmian czyli wszystko co się tylko marzy a nawet ładowanie kanałów z PC choć trochę prymitywne. Z Mercedesa zrobił prawie Rolce-Roysa! :) Oprogramowanie jest bardzo stabilne i u mnie chodziło kilka lat, dopiero epoka cyfrowa oderwała mnie do niego.

Dodam że do przróbki potrzebne sa 2 zwykłe epromy 27C256 i programator do nich. Resztą znajdziesz w instrukcji w pliku doc.

SławeK
  • #10 100797
    wojtbad
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki. Pobawię sie odpisze o efektach.
    Wojtek

Podsumowanie tematu

✨ W tunerze Echostar SR5500 pojawia się problem zaniku obrazu przy jednoczesnym działającym OSD, a także braku sygnału z zewnętrznego wejścia wideo. Sprawdzenie gniazd wejściowych i wyjściowych nie przyniosło efektu, ponieważ OSD pozostaje widoczne. Podejrzewano przerwy w napięciu konwertera, jednak mechaniczny polaryzator i brak obrazu z innych źródeł wykluczyły tę przyczynę. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest blokowanie się kluczy przełączających sygnał wizji, co skutkuje czarnym ekranem podczas zaniku obrazu. Naprawa zasilacza i wymiana kondensatorów elektrolitycznych została już wykonana bez poprawy. W dyskusji pojawiła się także informacja o alternatywnym oprogramowaniu firmy HiperSoft, które rozszerza funkcjonalność tunera, umożliwia obsługę szerszych głowic oraz poprawia stabilność i zakres pracy urządzenia. Oprogramowanie to wymaga programatora EPROM i dwóch układów 27C256, a jego szczegóły i schematy dostępne są na stronie internetowej dedykowanej tunerowi SR5500.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA