logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF XF 95 - czujnik temp. zew. Pomóżcie dobrać termistor.

adriansi 05 Kwi 2011 18:16 4688 5
REKLAMA
  • #1 9363903
    adriansi
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam, padł mi czujnik temp. zewnętrznej. W serwisie 280 pln+vat (oszaleli). Rozebrałem swój i wyjąłem taki termistor jak na zdjęciu, może ktoś wie co to za "ustrojstwo".

DAF XF 95 - czujnik temp. zew. Pomóżcie dobrać termistor.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9365716
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Ocena: 424
    Niewiele widać z tego zdjęcia, to czarne to pewnie koszulka termokurczliwa. Zdejmij ją i odczytaj dane z termistora, lub jak będziesz już miał dostęp do końcówek lutowniczych to zmierz omomierzem rezystancję termistora. 280zł? Nieźle walą klientów. Koszt termistora to góra 2zł.
  • REKLAMA
  • #3 9365761
    djsway
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Przeważnie są to termistory z dostępnego "szeregu". Jeśli nie uda się nic pomierzyć, lub odczytać można kupić termistor NTC 10K, 22K, 100K i podpinać kolejno. Jak pokaże temperaturę zbliżoną do tej jaka panuje na zewnątrz to znaczy ze trafiliśmy. Inna metoda to wpiąć potencjometr około 100K i kręcić nim od 100K do minimalnego oporu aż do czasu zrównania się temperatury na wyświetlaczy z temp. na zewnątrz. Potem zmierzyć ustawioną rezystancję i kupić odpowiedni termistor.
    Tylko trzeba pamiętać ze termistory mogą się różnić charakterystyką, więc trzeba się liczyć z drobnymi rozbierznościami przy zastosowaniu nie oryginalnego termistora.
  • REKLAMA
  • #4 9365930
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Ocena: 424
    Dokładnie jest tak jak pisze djsway, ale wiadomo, że lepiej gdyby udało Ci się odczytać wartość. Zakładam, że usterka polegała na odłączeniu, bądź odłamaniu którejś z nóżek termistora od żyły przewodu. Jest szansa, że zmierzysz, bo będzie błyszcząca końcówka po ułamanej nóżce. Może uda Ci się nawet po oczyszczeniu, przylutować przewód na nowo, bez szukania nowego termistora. Najlepiej zalej nóżki po zalutowaniu, klejem, bo inaczej lubią się utleniać i odpadać (tym bardziej, że jest to czujnik na zewnątrz).
  • REKLAMA
  • #5 9366231
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Na tych termistorach kodem sa kolory. Zrób tak jak radzi Djsway w części z potencjometrem. Tylko musisz sie zaopatrzyć w zwykły termometr.
  • #6 9484848
    adriansi
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    W miarę udało mi się coś dopasować, 1+2,2 K. Różnica +/- 1'C.
    pozdrawiam
REKLAMA