logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Aculaser C1100 - rolka nie obraca się przy pobieraniu papieru, co robić?

Zbych-Z4 06 Kwi 2011 17:54 1968 2
REKLAMA
  • #1 9368183
    Zbych-Z4
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam problem z urządzeniem jak w temacie. Problem polega na tym że, drukarka nie zawsze pobiera papier, elektromagnes zwalniający rolkę pobierania papieru działa lecz rolka się nie obraca. Z tego co udało mi się zaobserwować to podajnik zachowuję się tak jakby coś blokowało rolkę i w chwili zwolnienia elektromagnesu nie obraca się na tyle żeby zazębiły się zębatki od mechanizmu napędzającego.
    W pewnym momencie udało mi się coś zdziałać na tyle że drukarka zaczęła bezproblemowo pobierać papier lecz podczas transportu coś musiało się przestawić i problem występuje ponownie.
    Jeżeli ma ktoś sugestie co poradzić z tym urządzeniem to proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9369663
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Sprawdź krzywki na pręcie z rolką i bolce te metalowe od tacy papieru. Kiedyś miałem podobny problem i pamiętam, że bez wymiany całego podajnika się nie obeszło.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #3 9369807
    Zbych-Z4
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Bolce metalowe były zasypane mocno tonerem, rozbierałem to i czyściłem po czym nasmarowałem je delikatnie co by mniej oporu szuflada miała podczas unoszenia. Krzywki wydaje mi się że nie są w stanie idealnym gdyż wydaje mi się że jak obracam ręcznie rolkę od pobierania papieru to jest delikatnie wyczuwalny uskok tzn tak jakby w jednym miejscu rolka była delikatnie płaska i przez to nie obraca się wystarczająco daleko żeby zwolnienie elektromagnesu dało jakiś efekt. Co najśmieszniejsze drukarka miała robioną konserwację i przed konserwacją było wszystko ok.
REKLAMA