logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SB X-fi Extreme Audio pojawił się zniekształcony dźwięk i trzaski.

cosmo25 06 Kwi 2011 20:36 1628 9
REKLAMA
  • #1 9368961
    cosmo25
    Poziom 10  
    Witam Was! Mój problem dotyczy karty dźwiękowej SB X-fi exteme audio. Po wymianie zasilacza karta nie daje czystego dźwieku, natomiast słychać zniekształcony dźwięk, trzaski etc. Jedyną rzeczą poza wymianą zasilaczą którą zrobiłem to dotknięcie śledzia od karty jackami od głośników przy wyjmowaniu z gniazd. Co mogło się stać? Czy jest jakaś szansa na uratowanie i odzyskanie poprawnego dźwięku? Dzięki za każdą rade! Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 9369070
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Jaki zasilacz wstawiłeś? Podaj markę i model. Mogłeś spowodować jakieś przepięcie. Takie rzeczy robi się przy wyłączonym komputerze,bądź przy wyłączonych głośnikach z sieci jeśli posiadają zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 9369088
    cosmo25
    Poziom 10  
    No wiem tak wyszlo niestety, zasilacz aerocool 450W, wydaje mi sie ze na obudowie jest jakies napiecie przebija, moze to na karte wplywa? w razie czego moge wrocic do starego 400W ale tez low endowego z tym ze chodzil od 5 lat bez problemu.

Dodano po 53 [sekundy]:

Model VP-450
  • #4 9369154
    RADU23
    Podmień zasilacz na stary i zobacz czy problem wciąż występuje.
  • #5 9369334
    cosmo25
    Poziom 10  
    Podmieniłem na chwile ale dalej to samo czyli coś padło...
  • #6 9369347
    RADU23
    Sprawdź kartę na słuchawkach. A jeśli masz możliwość to u kogoś na komputerze.
  • REKLAMA
  • #7 9369506
    cosmo25
    Poziom 10  
    no to robilem oczywiscie tak samo jak aktualizacja sterownikow i nic, powstalo prawdopodobnie jakies uszkodzenie tylko czy jest jakis sposob zeby to naprawic?
  • #8 9369690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 9369980
    cosmo25
    Poziom 10  
    Jakby to miała być sprawa kondensatorów to dałoby rade wymienic, a jak wzmacniacze i smd to niestety nie mam odpowiedniego sprzetu :/
  • #10 9369992
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą dźwiękową SB X-fi Extreme Audio, która po wymianie zasilacza zaczęła wydawać zniekształcony dźwięk i trzaski. Po wymianie zasilacza Aerocool VP-450, użytkownik zauważył, że dźwięk nie jest czysty. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie karty na innych słuchawkach oraz podmianę zasilacza na stary, co nie przyniosło poprawy. Pojawiły się spekulacje o możliwych uszkodzeniach komponentów, takich jak bufory wzmacniaczy operacyjnych NJM4558 oraz tranzystory SMD. Użytkownik wyraża obawy dotyczące naprawy, zwłaszcza w kontekście braku odpowiedniego sprzętu do wymiany uszkodzonych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA