Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative Audigy SE - przestaje odtwarzać

genuine486 04 Apr 2020 11:23 405 10
    genuine486
    Level 16  
    Witam, moja karta ma dosyć dziwny problem; po uruchomieniu komputera gra bardzo cicho; muszę ustawić w głośnikach pokrętło "na maksa" i wtedy ledwo słychać dźwięki z komputera, które do tego mają przester i szumy. Po jakimś czasie, może ok 30-40 minutach w głośnikach jest mocne puknięcie i dźwięk już działa normalnie. Niestety jednak on się sukcesywnie ścisza i z czasem jest coraz ciszej do następnego puknięcia itd.

Karta robi te błędy w losowych momentach. Czasami działa cały dzień, a czasami jestem zmuszony przejść na integrę.

1. sprawdzałem z innymi głośnikami, słuchawkami i jest ten sam problem
    2. sprawdziłem w drugim komputerze, problemu nie było, po przełączeniu do mojego komputera chodziła poprawnie
    3. najnowsze sterowniki zainstalowane
    4. zasilacz w komputerze mam nowy, więc to nie będzie kwestia zasilania

Moja karta:
    Creative Sound Blaster Audigy SE SB0570
    sosarek

Level 43  
    Jaki system i sterowniki?
    safbot1st
    Level 43  
    Stery Creativa pod nowe OS są zabugowane.
    Popraw kartę w slocie skoro:
    genuine486 wrote:
    prawdziłem w drugim komputerze, problemu nie było, po przełączeniu do mojego komputera chodziła poprawnie

Jak długo?
    Model płyty gł podaj, ustawienia BIOS odnośnie PCI oraz 3-cią zakładkę CPU-Z.
    genuine486
    Level 16  
    sosarek wrote:
    Jaki system i sterowniki?

Windows 10, sterowniki oryginalne Creative 5.12.1.2017

safbot1st wrote:
    Popraw kartę w slocie

To może być dobry trop, bo dzisiaj była niewykrywalna przez system. Zmieniłem slot i działa od samego początku do teraz.

safbot1st wrote:
    Model płyty gł podaj, ustawienia BIOS odnośnie PCI oraz 3-cią zakładkę CPU-Z.

ASUS M4N68T-M-LE-V2

Jakie ustawienia odnośnie PCI masz na myśli? Nigdy nie było nic przestawiane, BIOS jest na ustawieniach fabrycznych ze zmienioną kolejnością bootowania. To wszystko.

safbot1st
    Level 43  
    genuine486 wrote:

safbot1st napisał:
    Popraw kartę w slocie
    To może być dobry trop

Yup. ja jeszcze puszczałem masę z obudowy do jacka karty dla pewności (taki świr).
    Stery możesz próbować od Daniela.K. Mogą byś fajne opcje.
    BIOS aktualny.
    Sprawdź wizualny stan czubków kondensatorów elektrolitycznych na płycie, czy nie są wybrzuszone, spuchnięte, i podaj.
    ps. Co ta szyna PCIe taka wąska?
    genuine486
    Level 16  
    safbot1st wrote:

ja jeszcze puszczałem masę z obudowy do jacka karty dla pewności (taki świr).

Ja mam przerwaną pętlę masy bo robiły mi się brumy sieciowe na wzmacniaczu, za to pokażę moje małe rozwiązanie techniczne jak podłączyć wzmacniacz przez cinch bez przejściówki jack-cinch
    Dlaczego tak? A dlaczego nie? Od razu dodam, że to nie ma znaczenia, i wymienione wcześniej problemy występują również na wyjściu jack na drugich głośnikach
    safbot1st wrote:

Stery możesz próbować od Daniela.K. Mogą byś fajne opcje.

Właśnie obniżyłem do sterowników creative z 2016 i gra..

safbot1st wrote:

Sprawdź wizualny stan czubków kondensatorów elektrolitycznych na płycie, czy nie są wybrzuszone, spuchnięte, i podaj.

Właśnie uruchomiłem kompa w pająku, i niestety wszystko wygląda dobrze
    Tak samo na karcie dźwiękowej, nie widzę żadnych podejrzanych kondensatorków, karta również nie grzeje się w żadnym miejscu

safbot1st wrote:

ps. Co ta szyna PCIe taka wąska?

Nie mam pojęcia, może to wina karty graficznej albo płyty?
    safbot1st
    Level 43  
    genuine486 wrote:
    Właśnie obniżyłem do sterowników creative z 2016 i gra..

Czyli problem w temacie rozwiązany?
    genuine486 wrote:
    Nie mam pojęcia, może to wina karty graficznej albo płyty?

Coś jest nie tak. Mam nadzieję, że karta sprawna.
    Czym zasilasz? PSU jaki?
    winmap
    Level 37  
    Wygląda to na zawarcie skoro dzieje się tak losowo.
    genuine486
    Level 16  
    Od wczoraj jak rozebrałem komputer i połączyłem w pająka, i złożyłem ponownie, problem minął. Mimo to mam obawy, że znów stanie się to samo. Masz pomysł, gdzie może być zwarcie? Układ regulacji napięcia np?
    winmap
    Level 37  
    Cała skrzynia do sprawdzenia.. Tego Ci nie powiem. Może właśnie po tym ponownym składaniu usunales zwarte styki, kable czy inne. Ale To może nie być bezpieczne. Zależy co tam się stykało.