logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak długo trwa przemagnesowanie toroida 500VA z soft startem?

cikol 09 Kwi 2011 01:13 1026 5
REKLAMA
  • #1 9377680
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Witam. Mam nastepujacy problem. Musze wystartowac 500VA trafo. Na wtornym 2x55V. Docelowo obciazone bedzie bateria kondensatorow(+holton 400) o pojemnosci 2x33mF. Problem w tym ze w ramach testow startuje trafo nie obciazone kondensatorami przez softstart z rezystorami 3x10om(w szereg) z opoznieniem zalaczenia ustawionym na okolo 1,3sekundy. Wydawalo mi sie ze tyle wystarczy na samo przemagnesowanie rdzenia - jednak sie mylilem. Przy ktoryms z kolei starcie wyskoczyl bezpiecznik(16A).

I tu pytanie 1. Ile czasu potrzebuje takie trafo na przemagnesowanie?

Ostatecznie softstart ma zalaczac prawidlowy obwod w momencie naladowania kondansatorow do jakiegos poziomu(napiecie z kondensatorow(podzielone oczywiscie) podawane na przetwornik A/C procesora). Powiedzmy 80-90% nominalnego( mysle ze tyle wystarczy?) Jesli chodzi o czas - niech sie laduja ile chca - nawet z 20sekund ale problemem wtedy domyslam sie bedzie cieplo wydzielane na rezystorach.

I tu pytanie drugie: Jak prawidlowo dobrac wartosci rezystorow ograniczajacych prad startu i jaka powinna byc ich laczna moc?
  • REKLAMA
  • #2 9378069
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    Ja mam równolegle do kondensatorów podłączoną cewkę przekaźnika z szeregowo włączonym rezystorem. Nie przejmuję się wtedy tym jaki ustawić czas. Po naładowaniu kondensatorów do pewnego napięcia przekaźnik chwyta i zwiera rezystor na stronie pierwotnej.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 9378090
    cikol
    Poziom 27  
    No tak, tylko co w momencie chwilowego zaniku napiecia zasilajacego? ile to mniej wiecej sekund u ciebie jest i przy jakiej pojemnosci? i przy jakich rezystorach?
  • REKLAMA
  • #4 9378170
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Ja używam tego zasilacza do zasilania 2 radiostacji. Większość czasu są one na odbiorze i wtedy pobierają mniejszy prąd. Czas rozładowania kondensatorów jest wtedy większy. Nie wiem jaki charakter będzie miało Twoje obciążenie.
    Myślę jednak, że moja koncepcja nie jest zła.
    Jeśli zastosujesz układ czasowy np. 20s i przy dużym obciążeniu napięcie na kondensatorach spadnie szybciej to gdy wróci zasilanie udar prądu ładowanie będzie znowu duży i może spowodować zadziałanie bezpiecznika. Wszystko zależy od tego czy układ czasowy w tej sytuacji odpuści i zacznie od nowa.
    U mnie rezystor po stronie pierwotnej jest włączony zawsze gdy napięcie na kondensatorach jest niskie czyli wtedy gdy trzeba ograniczać prąd.
    Jak pisałem mój zasilacz nie ma ciągłego dużego obciążenia. Jeśli będziesz miał duże to trzeba sprawdzić czy po włączeniu zasilacz się "podniesie". Może być taka sytuacja, że prąd ładowania (ograniczony rezystorem pierwotnym) będzie zbyt mały aby naładować kondensatory powyżej progu zadziałania. Wtedy może się spalić rezystor pierwotny. Trzeba to sprawdzić aby nie mieć niespodzianki.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #5 9384899
    cikol
    Poziom 27  
    Dobra, pomylilem sterowanie przekaznikami. nie bylo problemu. Trafo dostawalo odrazu na start 230V i dopiero po chwili dolaczal sie obwod z rezystorem:D Teraz jest ok. 3x10om/5W kazdy radza spobie bez problemu. 140V z 155V(nominalnego) osiagane jest w mniej wiecej sekunde. Wtedy wlacza sie przekaznik prawidlowy i wszystko gra.
  • #6 9385536
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Temat bez wartości dydaktycznych (poznawczych).
    Regulamin p.3.2 => kosz.
REKLAMA