logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soft Start do wzmacniacza: rezystory na stronie wtórnej dla +/- 35V, 2x 8000uF

qazwsx234 28 Sty 2013 21:59 3726 3
REKLAMA
  • #1 11856004
    qazwsx234
    Poziom 9  
    Witam, potrzebuję zrobić soft start do wzmacniacza, jednak wszystkie schematy jakie znalazłem są do wpięcia na stronę pierwotną trafa.

I teraz pytanie, czy mogę przenieść taki układ (rezystory) na stronę wtórną trafa, zaraz przed mostkiem i kondensatorami?

Jakiej wartości dać rezystory dla +/- 35V, a kondensatory to ok 2x 8000uF.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11856321
    qazwsx234
    Poziom 9  
    Bo wzmacniacz będzie miał tryb standby i zegarek, wszystko musi być zasilane z jednego trafa, a po włączeniu końcówki mocy jest nieprzyjemne "uderzenie", nie występuje to gdy kondensatory są naładowane.

Stąd pytanie, mogę tak zrobić? I jakie te rezystory dać?
  • #4 11856422
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Uważam że możesz tak zrobić, chociaż lepszym pomysłem w mojej ocenie jest oddzielne trafo na te elementy stanby.
    Rezystory daj po 100 Ohm 20W.
    Opóźnienie załączania możesz zrobić analogiczne do opóźnionego załączania kolumn np moja wersja do zasilania 5V:
    Soft Start do wzmacniacza: rezystory na stronie wtórnej dla +/- 35V, 2x 8000uF
    po lewej wysoki stan załącza po 2 s przekaźnik K2

Tylko dobierz odpowiedni czas między włączeniem rezystorów w szereg, a zwarciu aby na pewno kondensatory były podładowane.
REKLAMA