logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC nie uruchamia się: Gigabyte GA-MA770-DS3, brak sygnału na monitorze, zasilacz 500W

LogicOperation 09 Kwi 2011 09:22 1270 10
REKLAMA
  • #1 9377991
    LogicOperation
    Poziom 10  
    Mój sprzęt:
    płyta główna Gigabyte GA-MA770-DS3
    Grafika: GF 7900GS/ati radeon hd5970
    Ram: 2GB Patriot 800mhz
    Zasilacz:chieftec 500W
    system Windows XP sp3

otóż mój problem polega na tym że pod czas włączania komputera wszystkie wentylatory ruszają dyski również lecz monitor pozostaje w stanie czuwania do myszki i klawiatury nie dociera napięcie gdyż się nie świecą lecz można "uruchomić" komputer używając klawiatury. Osobiście podejrzewam że problem tkwi w jednym z wyjść zasilacza tym 4 pinowym kwadratowym który idzie na płytę główna gdyż miałem kiedyś identyczny problem gdyż zapomniałem podłączyć ten że kabelek.
    Aczkolwiek po wyciągnięciu całej płyty głównej z osprzętem na biurko i po dokładnych oględzinach nie stwierdziłem żadnych wad. Zostawiając wszystko na biurku podłączyłem i po "uruchomieniu" klawiatura i myszka się zaświeciły. po kolejnym restarcie komputer włączył się normalnie lecz po 15 min pracy wszystko zgasło tak jak wcześniej. w Czasie tych 15 min obserwowałem dokładnie temperatury 3 programami oraz panelem multimedialnym wyciągniętym z obudowy, i wszystko było w normie. Jeszcze Dziś postaram się kupić miernik i sprawdzić dokładnie wszystkie napięcia.Dodam że grafika w 100% jest dobra gdyż na obu grafikach jakie wsadziłem działo się to samo. Pozdrawiam i liczę na wskazówki na co powinienem zwrócić uwagę.

Pkt 3.1.13. - Popraw post. [M]
  • REKLAMA
  • #2 9378038
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Podmień zasilacz na inny (oczywiście też firmowy) i zobacz czy komputer normalnie się uruchomi. Przy wkładaniu wszystkiego do obudowy zwróć uwagę na dobre dociśnięcie kabli w gniazdach. Tak że pamiętaj by między płytą a obudową były wszystkie kołki stabilizujące.
  • REKLAMA
  • #3 9379364
    tobiasz256
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam jak kolega wyżej napisał sprawdź zasilacz jeżeli na innym będzie działo się to samo to zwróciłbym uwagę na płytę główną.
    Pozdrawiam
  • #4 9379483
    macus97
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Być może jest za słaby zasilacz
  • #5 9379983
    LogicOperation
    Poziom 10  
    zasilacz jest ok. dowiedziałem się że przed wystąpieniem problemu było wymieniane chłodzenie czy mogło to spowodować pęknięcie ścieżek na płycie głównej jak płyta sama w sobie nie jest nigdzie pęknięta ani zagięta.
  • #6 9380050
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Nie podałeś jaki masz procesor marka i model.
  • REKLAMA
  • #7 9380121
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Chłodzenie gdy było wymieniane to całkiem możliwe że nie została dobrze nałożona pasta na procesor,bądź w ogóle dobrze nie dolega radiator do procesora. Następną możliwą rzeczą jest zbyt mocne dociśnięcie chłodzenia do procesora,co mogło spowodować jego ukruszenie.
  • REKLAMA
  • #8 9380141
    adamadi33
    Poziom 43  
    Na goły rzut oka widać co tu jest nie tak, tylko kolega się nie odezwał.
  • #9 9380286
    LogicOperation
    Poziom 10  
    Procesor na płycie to AMD athlon 64 x2 5000+ Ale problem już rozwiązany wyczyściłem cała płyte główna delikatnie spirytem gdyż na ścieżkach były śladowe ilości pasty posrebrzanej termoprzewodzącej wymieniłem pastę na każdym możliwym radiatorze i wszystko ruszyło. Dziękuję serdecznie za wskazówki.
  • #10 9380411
    adamadi33
    Poziom 43  
    Nie do końca jest wszystko w porządku.Problem będzie występował nadal.Płyta będzie się uruchamiać wentylatory działać a monitor nie będzie reagował.Przy tej konfiguracji co podałeś z grafiką HD 5970 minimalny zasilacz to 650W.
  • #11 9380678
    LogicOperation
    Poziom 10  
    oryginalnie pc do mnie przybył z grafą GF 7900gs i zasilaczem 400W lecz po podłączeniu mojej grafiki podłączyłem mocniejszy zasilacz. Jak na razie pc działa wiec go odsyłam. zobaczymy za kilka dni czy będzie się z nim coś działo u właściciela.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem komputera z płytą główną Gigabyte GA-MA770-DS3, gdzie wentylatory działają, ale monitor pozostaje w stanie czuwania, a klawiatura i myszka nie reagują. Podejrzewano zasilacz Chieftec 500W, jednak po wymianie zasilacza problem nadal występował. Po wymianie chłodzenia procesora AMD Athlon 64 X2 5000+ i czyszczeniu płyty głównej, komputer uruchomił się poprawnie, ale pojawiły się obawy o dalsze problemy z zasilaczem, który może być za słaby dla karty graficznej ATI Radeon HD 5970. Użytkownik zauważył, że pierwotnie komputer działał z kartą GF 7900GS i zasilaczem 400W, a po podłączeniu mocniejszego zasilacza komputer działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA