logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po złożeniu z różnych części - wentylator tylko drga

Aniolek84 26 Paź 2016 01:01 1200 29
REKLAMA
  • #1 16018984
    Aniolek84
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam Mam problem składam komputer z różnych części a dokładniej inna płyta główna inna pamięć RAM inna karta graficzna inny dysk. wszystko podłączałem gdy wciskam przycisk power Jedynie co się dzieje to wentylator minimalnie się ruszy nic więcej się nie dzieje jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 16018986
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Tak - komputer nie działa.
    Widocznie części o modelu "inne" nie chcą współpracować z zasilaczem nikomu nieznanym poskładane w sposób nikomu nieznany.
    Objaw wskazuje na zwarcie w układzie zasilanym. Tyle można napisać przy wstępnym założeniu że zasilacz jest klasy ATX i ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe.

Dobra żeby nie było że cham ze mnie i prostak:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
    Podaj informacje wymagane regulaminem - to nie fanaberia administracji - poważnie trzeba wiedzieć co się naprawia żeby w ogóle próbować naprawić.
  • #4 16018996
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16018999
    310artur
    Poziom 43  
    Odepnij zasilanie CPU i włącz płytę. Powinien ruszyć zasilacz i wentylator na CPU ewentualnie. Jeśli wtedy ruszy i się nie wyłączy to masz uszkodzoną najprawdopodobniej płytę.
  • #7 16019000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16019001
    Aniolek84
    Poziom 10  
    A więc Mam 3 kostki jedną 25 ,czteropinowa o kolorach czerwony pomarańczowy żółty czarny i kostkę dwa razy żółty i 2 czarne 20 pinowa zostawiam na swoim miejscu wypinam to czerwony z pomarańczowym spinam tam żółto czarną i zaczyna wentylator się kręci cały czas
  • #9 16019002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 16019004
    310artur
    Poziom 43  
    Hmm nic nie rozumiem.
    4 pin ATX jak kto woli 4 pin P4 zasilanie CPU obok CPU 2 żółte 2 czarne.

20 pin plus 4 pin to 24pin ATX w odpinanym 4pin jest każda linia czyli żółty czerwony pomarańczowy i czarny.

Podpięte miałeś mieć 24pin odpięte 4 pin ATX koło procesora. Tak masz?
  • #11 16019009
    Aniolek84
    Poziom 10  
    Teraz mam tak. Dysk podpięty, kości podłączone, karta włożona podłączona do monitora. Podpięta kostka 20 pinowa, obok 4 pinowa czerw czarny itd. Gdzie indziej mam podpięta kostkę 2x żółty 2 x czarny , (milimetr obok jakby złączony slot na kolejna kostkę 4 pinowa ale taka nie mam już) . Wciskam power, wentylator startuje normalnie , w dotyku dysk tez, lecz monitor nic nie pokazuje.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam tylko ze karta ma 2 sloty na wtyczkę od monitora , nie użyłem.tej standardowej czyli na same piny (VGA/D-SUB).
    lecz na wtyczkę z.pinami i z poziomym jakby bolcem (DVI).

Tak mniej więcej to wygląda jak na filmiku . Śpieszyłem się.bo limit 120mb.bym przekroczył.
    Załączniki:
    • VID_20161026_024201.mp4 (58.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 16019433
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Po pierwsze: wstaw ten filmik bez punktów, bo trochę po chams... zrobiłeś żeby Ci pomóc mam wydać 1ptk żeby filmik obejrzeć.

Po drugie: leżeli nie wiesz co montujesz i nie podałeś danych sprzętu, to zrób zdjęcia żeby każdy widział co tak naprawdę chcesz złożyć.

Po trzecie: wnioskując po Twoich wypowiedziach i używaniu formułowań typu - "...Procesor mam na bolcach..." lub "...2 sloty na wtyczke od monitora , nie uzylem.tej standardowej czyli na same piny.lecz na wtyczke z.pinami i z poziomym jakby bolcem..." - sugerował bym zaniesienie komputera do jakiegoś serwisu.

Bez urazu Pozdro
  • #13 16019641
    Aniolek84
    Poziom 10  
    Atomic jak bym mial pieniadze to bym zaniosl, lecz staram sie to sam zrobic z pomoca uzytkownikow na elektrodzie. Filmik 1 raz wstawialem i nie wiedzialem ze jest takie cos jak za punkty. Wiec zmienilem z automatyczny na wylacz. Problem nadal posiadam w postaci komputer sie uruchamia wentylatory chodza , lecz monitor dalej pozostaje czarny. Nie wiem czy najlepiej.nie byloby jak ktos kto sie zna na.komputerach wyslal.mi nr tel na pw ,zadzwonilbym i powiedzial jak co popodlaczalem.
  • #14 16019684
    atomic99
    Poziom 34  
    A wiesz jaki masz model procesora ?

Nałożyłeś pastę na procesor przy montażu ?

Dlaczego w płycie nie ma baterii CR2032 ???

Dość istotna sprawa, czy monitor jest sprawny na 100% ???

Zdemontuj kartę graficzną i zrób zdjęcie okolic koszyka baterii.

Odłącz dysk twardy (nie jest potrzebny do uruchomienia komputera),
    wyciągnij jedną kość pamięci - spróbuj uruchomić, później z drugą.

Do zasilania procesora kup adapter 4-pin na 8-pin
  • #15 16019698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 16019721
    atomic99
    Poziom 34  
    Erbit adapter 4-pin na 8-pin, może być rozwiązaniem problemu bo nawet nie wiemy co za procesor jest zamontowany, może być jakiś 125W który potrzebuje 8-pin zasilania.

Ciężko jest pomóc mając tylko informację o modelu płyty głównej.

Równie dobrze zasilacz może być zwalony, albo też może być wersja biosu która nie obsługuje danego procesora, z takimi informacjami to każdy który chce pomóc musi strzelać na ślepo i czekać na odpowiedzi.

Erbit napisał:

Kolega chce obejrzeć zworkę. Kiedyś wyszła seria płyt, które "fabrycznie" miały ustawioną zworę na "reset". Przy ustawieniu na "reset" nie kręciłby się wentylatory.

Właśnie złożyłem coś na szybko, żeby to sprawdzić:
    płyta GA-M56S-S3
    procesor Athlon X2 4000+
    grafa GF 7300GT
    zasilacz AeroCool E80-700 700W

Płyta odpala, wentylatory się kręcą w każdej "konfiguracji": bez baterii i zworki, z baterią i zworką, bez baterii ze zworką.
  • #17 16019726
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 16019758
    atomic99
    Poziom 34  
    Aniolek84 zrób zdjęcia poszczególnych elementów które masz: zasilacz, grafika, pamięci i dość istotna sprawa jaki masz tam procesor, jeżeli masz jeszcze trochę pasty termo-przewodzącej, jak w ogóle jej użyłeś to zdejmij radiator z procka i albo zrób zdjęcie żeby było widać napisy albo je po prostu spisz i podaj.

Odpowiedz na pytania z mojego wcześniejszego postu: #14
  • #19 16019860
    Aniolek84
    Poziom 10  
    atomic99 napisał:
    A wiesz jaki masz model procesora ?

Dodalem.zdjecie
    Nałożyłeś pastę na procesor przy montażu ?

Oczywiscie
    Dlaczego w płycie nie ma baterii CR2032 ???

Jest
    Dość istotna sprawa, czy monitor jest sprawny na 100% ???

100% sprawny podlaczany do innego kompa.i.dziala
    Zdemontuj kartę graficzną i zrób zdjęcie okolic koszyka baterii.

Odłącz dysk twardy (nie jest potrzebny do uruchomienia komputera),
    wyciągnij jedną kość pamięci - spróbuj uruchomić, później z drugą.
    Probowalem, bez skutku , kosci 100% sprawne , wyjente z innego kompa
    Do zasilania procesora kup adapter 4-pin na 8-pin. Pozyczylem od kolegi zlaczke , bez skutku
    zasilacz 350W frima mode com model feel-350W. Karta graficzna readon x700se 256mb
    Załączniki:
    • Komputer nie uruchamia się po złożeniu z różnych części - wentylator tylko drga 1477493017460138597863.jpg (4.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Komputer nie uruchamia się po złożeniu z różnych części - wentylator tylko drga 1477492823512-658034211.jpg (4.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #20 16020260
    Aniolek84
    Poziom 10  
    Znalazlem w miare rozwiazanie. Wtyczka 2zolte 2 czarne zamiast 8 pinow tylko 4. Kostka 24 pinowa, oddzielilem 4 (czerw czar zolt pomar) komputer sie wlaczyl.

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz inna bajka . W takim.ulozeniu kosci ram dziala komputer. Jak przeloze obok to komputer nie wlacza.sie i wydaje jeden dlugi biiiip. Dlaczego ??
    Załączniki:
    • Komputer nie uruchamia się po złożeniu z różnych części - wentylator tylko drga 1477503616080-197243042.jpg (4.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 16020302
    310artur
    Poziom 43  
    Co tam za sreberka się walają po tej płycie? Zwarcie robią to w gnieździe to prawie na bank. Jak to faktycznie sreberka to może być i po płycie już.
    Ten feel to badziewie jest - sprawne chociaż? Miernik masz? Napięcia chociaż sprawdzić by wypadało.

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Athlon%2...00+%20-%20ADH3800IAA4DE%20(ADH3800DEBOX).html
    Procesor małej mocy powinien lata na 4 pin ATX.

Głośnik systemowy to posiada? Jak posiada wyjmij cały RAM uruchom i daj znać jak piszczy. Jak nie posiada to zdobądź
  • #23 16020353
    310artur
    Poziom 43  
    Skoro działa to OK
    Niepodpięte 4 piny z 24pin ATX teoretycznie zasilają kartę graficzną w slocie PCI-E. Skoro po podpięciu tego nie działa to albo płyta albo zasilacz jest uszkodzony.
    Żeby odpowiedzieć na pytanie o RAM trzeba znać ich modele (obu kości).

PS mam nadzieje że to pod system XP i jesteś świadomy że to z trudem youtuba płynnie odtworzy... Jeden rdzeń CPU a karta graficzna też żaden demon. Stare AMD akceleracji nie dają prawie w niczym.
  • #24 16020508
    atomic99
    Poziom 34  
    Aniolek84 napisał:
    Teraz inna bajka . W takim.ulozeniu kosci ram dziala komputer. Jak przeloze obok to komputer nie wlacza.sie i wydaje jeden dlugi biiiip. Dlaczego ??

Jeżeli kości pamięci są takie same (producent, taktowanie, pojemność) to w teorii powinny działać w dual channel zamontowane w 2 żółtych lub 2 czerwonych gniazdach.

Ale skoro działa tak jak masz teraz wpięte to zostaw, możliwe że te kości są ze sobą niekompatybilne i dlatego jest problem.

Aniolek84 napisał:
    "... Komputer dziala wlasnie format sie robi. ..."

Pastę na procesor zaaplikowałeś ? ? ?

Bo jak na sucho założyłeś radiator to do końca instalacji Ci może procek nie wytrzymać.
  • #27 16021086
    atomic99
    Poziom 34  
    Aniolek84 napisał:
    ...Co mi da jesli 4 pinowej kostki zamienie na 8 pinowa ???

Nic nie da w Twoim przypadku, wcześniej nie wiedziałem co masz za procesor więc pomyślałem że to może być to, jednakże z tym procesorem zasilanie na 4-pin wystarczy.

Aniolek84 napisał:
    Kosci ram mam różne . Jedna jest good ram a druga hp.

Dlatego nie działają jak montujesz je w 2 żółtych albo 2 czerwonych gniazdach pamięci.
    Nie będą działać w dualu, aż dziwne że ta HP Ci działa bo te kości są naprawdę "wybredne".
  • #28 16021552
    Aniolek84
    Poziom 10  
    Teoretycznie temat do zamknięcia. Ale jeszcze mam pytanie. Jeśli zmienię procka procesor na dużo mocniejszy, to rozumiem ze musze kupić ta przejściówkę na 8 pin?

Do mojej karty płyty głównej jakie procesory mogę dokupywać ? Gdzie mogę to sprawdzić?

Poprawiłem pisownię. RADU23
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.
  • #29 16021686
    atomic99
    Poziom 34  
    Jeżeli będziesz chciał wymienić procesor to pierwsze co musisz wymienić zasilacz.

Do płyty głównej GIGABYTE GA-MA770-UD3 (rev. 2.0), można zamontować nawet
    AMD Phenom II X6 1100T, po odpowiedniej aktualizacji BIOS`u.

Tu masz pełną listę obsługiwanych procesorów przez tą płytę:
    http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3097
  • #30 16022375
    310artur
    Poziom 43  
    Wymiana zasilacza jest wskazana nawet już. To zapewne modecom feel który numer 1 2? Awaryjne zasilacze, moc na etykiecie to pobożne życzenie konstruktora, stan tego cuda pewnie nie znany a wiek podeszły.
    Trzeba pomiary napięć zrobić i kondensatory w środku obejrzeć. To minimum jeśli chcesz go nadal mieć. A już nic bardziej prądożernego bym nie montował w tym sprzęcie i na tym zasilaczu. Jak ci to wybuchnie to wróć tu i napisz nam jak to ładnie wyglądało ku przestrodze innym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem komputera złożonego z różnych części, w tym płyty głównej Gigabyte GA-MA770-UD3, zasilacza Modecom 350W, pamięci RAM HP oraz karty graficznej Radeon X700SE. Po naciśnięciu przycisku zasilania wentylator jedynie drga, co sugeruje problemy z zasilaniem lub nieprawidłowym montażem komponentów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności montażu procesora, podłączenia zasilania CPU oraz ewentualnych zwarć. Po kilku próbach i podłączeniu odpowiednich wtyczek, komputer zaczął działać, ale monitor pozostał czarny. Wskazano na możliwość wymiany zasilacza oraz konieczność sprawdzenia kompatybilności pamięci RAM. Użytkownik pyta również o możliwość wymiany procesora na mocniejszy oraz potrzebę zakupu adaptera 4-pin na 8-pin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA