logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki serwer eMule polecacie do szybkiego i sprawnego pobierania?

nilder 03 Lis 2004 15:07 3219 22
REKLAMA
  • #1 957863
    nilder
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Jak w temacie :D!
  • REKLAMA
  • #2 957887
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Ja lubię Razorback2
    195.245.244.243
    Dużo użytkowników = Dużo plików = Dużo źródeł = Szybkie pobieranie

Ale to tylko moja opinia

Pozdrawiam
  • #3 958308
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Serwerek nie wiele pomaga, dane ściągasz i tak od innych userów w rama całej sieci p2p (nie tylko od tych przyłączonych do serwera).
  • REKLAMA
  • #4 958379
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Ale szybciej znajdzie zrodla gdy bedzie podlaczony do duzego servera :-)
  • #5 958937
    komalik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    jak dla mnie to tylko RAZORBACK2 - najlepszy :)
    chociaz czasami bywam na korea_only - bywaja zrodla do niektorych rzadkich plikow...

pozdr
  • REKLAMA
  • #6 960209
    nilder
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    dzieki, jeszcze takie pytanko... z czego to sie bierze?
    "You have a lowid. Please review your network config and/or your settings"
  • #7 960231
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    redlin napisał:
    dzieki, jeszcze takie pytanko... z czego to się bierze?

Masz LowId pewnie siedzisz na wewnętrznej sieci lub siedzisz za jakimś Firewall-em.
  • #8 960440
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    redlin napisał:
    dzieki, jeszcze takie pytanko... z czego to się bierze?

Dokładnie chodzi tutaj o brak zewnętrznego adresu IP. Czyli tak jak napisał arnoldk_20 jesteś w sieci wewnętrznej i serwer e-Mule widzi IP Twojego serwera sieciowego lub routera.
    LowId nie umożliwia "pobierania" plików od klientów posiadających także LowId. Zawsze pozostają jednak użytkownicy z HighId.
    Poczytaj tutaj o konfiguracji e-Mula, mnie bardzo swego czasu pomogło (a też mam LowId).
    http://forum.osloskop.net/index.php?showtopic=3005
    http://forum.osloskop.net/index.php?showtopic=13057
  • #9 960457
    komalik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mam High ID, ale czesto po np 5-7 dniach ciaglej pracy komputera z eMulem nagle dostaje LowID. co prawda restart zawsze pomaga, ale ciekaw jestem skad sie taka ciekawostka bierze... winda swiruje?? w sieci ISP cos sie zmienia??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 960674
    paweliw
    Spec od komputerów
    To się zarejestruj, to przecież nic nie kosztuje ! Jak zamierzasz dłużej korzystać z e-Mula będzie to tylko z korzyścią dla Ciebie.
    Podobnie polecam strone http://www.osloskop.net/ z linkami do plików.
  • #12 962131
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Mam pytanie :
    Ja u siebie z serwerem razorback2 łączę się bez problemu, natomiast mój brat nie może połączyć się wcale. Przyczyną u niego jest wyżej wspomniane lowID. Jak pozbyć się lowID? Czemu on ma lowID a ja nie? eMule u mnie i u niego skonfigurowane jest identycznie.

Czytałem opisy konfiguracji eMule pod tymi adresami:
    http://forum.osloskop.net/index.php?showtopic=3005
    http://forum.osloskop.net/index.php?showtopic=13057

Ale nie ma tam za wiele na ten temat.

Pozdrawiam
  • #13 963479
    paweliw
    Spec od komputerów
    Wszystko zależy czy ma zewnętrzny IP !
    Na wskazanych stronach jest to wyraźnie napisane:
    High ID ? 
    otrzymujesz je wtedy gdy posiadasz swój własny numer IP tzw. IP zewnętrzne, publiczne, a niektórzy nawet mylnie to nazywają IP stałym . 
    ...
    Low ID ? 
    otrzymujesz je wtedy jeśli nie posiadasz własnego adresu IP tzw. IP wewnętrzne.
    ...
    Jak się pozbyć Low ID ?
    W wielu przypadkach jest to niemożliwe: 
    - jeśli korzystasz z łączą kablowego ( jakiegoś lana ), możesz się zgłosić do swojego operatora z pytaniem czy nie możesz wykupić IP publicznego. Najcześciej jeżeli jest to możliwe kosztuje około 10 ~ 30 zł. nie jest to majątek, a może ułatwić ci korzystanie z sieci ed2k. 
    - jeśli masz SDI, NEO lub inne łącze dzielone na kilka osób możesz poprosić o przekierowanie portów osobę która rozdziela sygnał (ADMINA ).  Jeśli ten przysłowiowy admin nie będzie wiedział jak to zrobić poszukaj na forum o przekierowaniu portów (forwarding portów, 
    przekierowanie na routerze ) ... nie będziesz miał wiekszych problemów ze znaleźieniem tego. 
    - jeśli jesteś w lanie osiedlowym możesz zapomnieć o IP publicznym. Jedyną twoją szansą jest błaganie, molestowanie lub inne metody wywierania nacisku na admina sieci aby ten łaskawie przekierował porty.

Jeśli chodzi o łączenie z Razorbackiem przy LowId radzę (za wspomnianą wyżej stroną):
    ustaw jako port TCP np. 4444, 6666, 10101 ... i wyłącz UDP ... dzięki temu łatwiej ci bedzie się dostac na duże serwery ... (nie u wszystkich to pomaga, więc jeśli się pogorszy wróć do standardowych ustawień portów )
    Ja mam ustawiony port 4444 i łączę się za 1, 2 lub 3 razem. Więcej nie próbuję (bo wrzuci Cię na Blacklist i zablokuje na około godzinę) i łączę się z kolejnym (pod względem ilości plików) serwerem.
    Po jakimś czasie (ok. 10-15 min.) ponownie się łączę z Razorbackiem i powtarzam procedurę.
    Zasada z łączeniem z Razorbackiem jest taka: im więcej użytkowników tym trudniej się tam dostać z LowId (dla LowId jest kilkakrotnie mniej "miejsc").
    Trzeba trochę cierpliwości, mnie za którymś razem zawsze się udaje do niego podłączyć.
  • #14 963933
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Bajer polega na tym że ja mam neostradę (128) i mój braz też ma neostradę (512) i jest podłączony bezpośrednio pod modem tak samo jak ja (nie ma żadnego dzielenia łącza). Ustawienia mamy te same a jednak on ma lowID a ja HighID
  • #15 963937
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    Może to komuś pomoże, miałem problem z lowID u kolegi.

Miał XP i łącze DSL. Wystarczyło uruchomić windowsowego firewalla a potem w opcjach kliknąć "Open these ports on internal WinXP firewall"
  • #16 964139
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Niestety Firewall tu niczego nie załatwi bo to jest Win 98 i nie ma firewalla, więc możliwość blokowania jakiś portów przez firewalla odpada
  • #17 964157
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    W sumie zauważyłem że jeśli się korzysta przy szukaniu plików z metody "FileDonkey(Web)" a nie z "serwer" to obojętne jest do jakiego serwera jesteś podłaczony pliki i tak pobiera się od userów a nie z serwera). High ID mam dlatego bo mam własny zewnętrzny adres IP :) .
  • #18 964641
    paweliw
    Spec od komputerów
    olo5000 napisał:
    Niestety Firewall tu niczego nie załatwi bo to jest Win 98 i nie ma firewalla, więc możliwość blokowania jakiś portów przez firewalla odpada

Być może coś innego blokuje porty.
    Polecane jest dać w pełny dostęp dla wszystkich procesów emule. Jeżeli chcesz skonfigurować indywidualnie porty domyślne, są następujące:
    4662: TCP przychodzące & 4672: UDP przychodzące i wychodzące
    4661: TCP wychodzące
    4665: UDP wychodzące
    4711: TCP przychodzące
    Zaznaczenie opcji 'Use smart LowID check on connect - Użyj inteligentnego sprawdzania LowId przy podłączaniu' i 'Safe Connect - Bezpieczne podłączanie' w 'Właściwości > Serwer' powinno dodatkowo pomóc w rozwiązaniu problemu Low ID.
  • #19 966523
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    paweliw napisał:

Zaznaczenie opcji 'Use smart LowID check on connect - Użyj inteligentnego sprawdzania LowId przy podłączaniu' i 'Safe Connect - Bezpieczne podłączanie' w 'Właściwości > Serwer' powinno dodatkowo pomóc w rozwiązaniu problemu Low ID.

Te opcje są włączone jedynie z portami mogę pokombinować ale też robiłem już to wcześniej i nic nie pomagało.

Na mój rozum jeżeli u niego jest wszystko skonfigórowane tak samo jak u mnie to tak samo powinno działać (też powinien mieć HIighID), tym czasem konfiguracje są te same a on ma LowID myślę więc że problem nie tkwi w konfiguracji programu (ale może się mylę :wink: ).
  • #20 966821
    paweliw
    Spec od komputerów
    Niestety nie używałem nigdy eMule pod Windows 98 i nie za bardzo wiem jak Ci dalej pomóc.
    Wiem, że swego czasu był problem z Neostradą (a dokładnie z adresami IP przydzielanymi przez TPSA - niektóre z nich nie były "akceptowane" przez większość serwerów zagranicznych, które adresy te uznawały za niepożądane) ale, że od roku nie korzystam z usług TPSA nie wiem co się zmieniło.
    Radziłbym sprawdzić dokładnie konfigurację obu komputerów (a szczególnie co jest uruchamiane w autostarcie i ustawienia antywira - bo firewalla nie ma) i konfigurację eMule.
    Poczytaj dodatkowo wątki na forum
    FAQ http://forum.osloskop.net/index.php?showforum=105
    O klientach EDK http://forum.osloskop.net/index.php?showforum=5
  • #21 977006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 998693
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam,tez sie borykam z osiłkiem.Ten adres serwera który podaliście wpisuję w okno.Mimo to wyskakuje okno ze serwer nie został dodany.Ponaddto nie wiem jak ustalic adresy ip.Korzystam z usługi net przez kablówkę.
  • #23 998847
    paweliw
    Spec od komputerów
    wowerman napisał:
    Witam,tez się borykam z osiłkiem.Ten adres serwera który podaliście wpisuję w okno.Mimo to wyskakuje okno ze serwer nie został dodany.Ponaddto nie wiem jak ustalic adresy ip.Korzystam z usługi net przez kablówkę.

Jak chcesz dodać listę serwerów to wejdź na http://ed2k.2x4u.de/index.html lub http://www.server-met.de/ (sa tam wszystkie największe serwery) i naciśnij add to eMule (przy wybranej ilości serwerów).
    Zawsze możesz niechciane serwery usunąć.
    Jakie adresy IP chcesz ustalić bo nie za bardzo rozumiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru serwera eMule do szybkiego pobierania najczęściej polecany jest serwer Razorback2 (adres 195.245.244.243) ze względu na dużą liczbę użytkowników, co przekłada się na większą ilość źródeł i szybsze pobieranie. Podkreślono jednak, że serwer sam w sobie nie przyspiesza transferu, ponieważ pliki pobierane są od innych użytkowników sieci P2P, a serwer służy głównie do znajdowania źródeł.

Wielu użytkowników zgłasza problem z LowID, który wynika z braku zewnętrznego, publicznego adresu IP lub blokad portów przez firewalle i routery. LowID ogranicza możliwość pobierania od innych użytkowników z LowID. Rozwiązania obejmują uzyskanie publicznego IP od operatora, przekierowanie portów (forwarding) na routerze, wyłączenie konfliktujących firewalli (np. Windows Firewall przy aktywnym McAfee), oraz konfigurację portów TCP i UDP w eMule (domyślnie 4662 TCP, 4672 UDP).

Wskazano, że nawet przy identycznej konfiguracji programowej, różnice w przydzielonym IP lub ustawieniach sieciowych mogą powodować różne statusy ID. Dodatkowo, zalecane jest korzystanie z aktualnych list serwerów dostępnych na stronach takich jak ed2k.2x4u.de czy server-met.de, które umożliwiają łatwe dodanie serwerów do klienta eMule.

Podsumowując, do szybkiego i sprawnego pobierania w eMule rekomendowany jest serwer Razorback2, a kluczowe jest posiadanie HighID, co wymaga odpowiedniej konfiguracji sieci i portów oraz ewentualnej współpracy z dostawcą internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA