logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMule - z jakim serwerem się połączyć? Proszę o kilka rad.

oleksy009988 04 Kwi 2006 17:35 5975 7
REKLAMA
  • #1 2492599
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam
    mam internet z LowID i używam eMule do ściągania seriali (m.in. LOST).

Mam takie pytanie: z jakim serwerem się połączyć aby najszybciej pobirać lub najstabilniej. Wg czego mam pybrać serwer: Ping | Użytkownicy | Max. il. użytkoników | Pliki | Preferecja | Statyczny | Miękki limit | Twardy limit | Wersja | Low ID :?: Jeśli ktoś sna się na eMule to proszę o kilka rad.

Pozdrawiam[/img]
  • REKLAMA
  • #2 2492648
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Nie ma znaczenia do jakiego, ponieważ nie pobierasz z serwera tylko od użytkowników.
    Serwer jest tylko pośrednikiem w wyszukiwaniu plików a do wyszukiwania plików najlepszy jest serwej z najmniejszym pingiem.
  • REKLAMA
  • #3 2492936
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Nie do końca zgodzę się z arnoldk_20, lepiej się połączyć z serwerem gdzie jest więcej użytkowników (plików), krótsze kolejki i więcej źródeł na plik.

Ponadto odnośnie eMula mam parę rad:
    1. Zawsze trzymać i udostępniać kilka, kilkanaście bardzo popularnych plików. Pliki pobierać ze stron z linkami do eMule np. http://www.osloskop.net/, http://www.osiolek.com/.
    Z opcji szukaj korzystać umiarkowanie, chyba że ktoś lubi fake i robactwo na dysku ...
    2. Udostępniać nie więcej niż 50-100 plików i muszą być to pliki ściągnięte eMulem.
    3. Ustawić prędkość wysyłania plików na co najmniej 10 kB/s, nie będzie limitu prędkości na pobieranie (oczywiście o ile pozwala na to łącze np. mam łącze 256 kb/s: prędkość wysyłania mam 8 kB/s, prędkość pobierania limit 32 kB/s).
    4. Mając LowID i nie mogąc się połączyć z najlepszymi serwerami polecam zmienić port klienta (Ustawienia->Parametry łącza) na np 4444 i wyłączyć UDP. Listę bezpiecznych serwerów znajdziesz tutaj: http://corpo.free.fr/server.met, po ściągnięciu serwerów ustawiasz je wg największej ilości plików i podłączasz do największych.
    5. Mieć jak najdłużej włączonego eMula w ciągu dnia (najlepiej uruchamiać go w autostarcie z opcją automatycznego logowania do serwerów). W przypadku gdy mamy zamiar coś ściągnąć innym programem, nie wyłączamy eMula lecz ograniczamy transfer do minimum 1 kB/s (nie tracimy połączenia z serwerem i pozycji w kolejkach).
    6. Ściągamy 10-20 plików jednocześnie (nie mniej i nie więcej)

Więcej konkretnych informacji i opisów znajdziesz na (wymaga bezpłatnego zalogowania): http://forum.osloskop.net/index.php?showtopic=47970 i http://forum.osloskop.net/index.php?showtopic=3005

Wszystkie te zalecenia stosuje od dawna i nie mam większych problemów z działaniem eMula a transfer maksymalny 32 kB/s (LAN 256 kb/s) mam bardzo często !!!

Pamiętaj o naczelnej zasadzie eMula - żeby coś pobrać musisz udostępnić - jest to program do wymiany a nie do pobierania plików !!!
    Pozdrawiam i życzę wysokich transferów.
  • REKLAMA
  • #4 2492977
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    arnoldk_20 napisał:
    Nie ma znaczenia do jakiego, ponieważ nie pobierasz z serwera tylko od użytkowników.
    Serwer jest tylko pośrednikiem w wyszukiwaniu plików a do wyszukiwania plików najlepszy jest serwej z najmniejszym pingiem.

Nieprawda-lista plików posiadanych przez użytkowników jest zapisywana właśnie na serwerze.Spróbuj:podłącz się do serwera który ma świetny ping i b.mało plików i szukaj,napewno nic nie znajdziesz(albo prawie nic).Najlepszym serwerem jest obecnie DonkeyServer No1,ale często jest przepełniony.
  • #5 2494246
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Ale przy wyszukiwaniu globalnym nie tylko przeszukuję się jeden serwer.
    Duże serwery są najczęściej przepełnione i powolne z tego powodu
  • REKLAMA
  • #6 2494259
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Ale w tym przypadku wyszukiwanie wogóle nie ma znaczenia.
    Ściąganie z dużego serwera zawsze jest szybsze, ze względu na większą ilość źródeł pliku. Sprawdzone "empirycznie".
  • #7 2494292
    makaroff
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    ja sortuję względem ping'u i podłączam się do tego o najmniejszym( przynajmniej próbuję bo i tak mnie łączy z innym).
    Co do Low Id to nie zależy od serwera ale to juz ktoś tam chyba napisał wcześniej...
    Najlepiej w ogóle nie wyłączaj kompa i eMula ale tak sie chyba nie da;)
  • #8 2494705
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    makaroff napisał:
    ja sortuję względem ping'u i podłączam się do tego o najmniejszym( przynajmniej próbuję bo i tak mnie łączy z innym).
    Co do Low Id to nie zależy od serwera ale to juz ktoś tam chyba napisał wcześniej...
    Najlepiej w ogóle nie wyłączaj komputera i eMula ale tak sie chyba nie da;)

tu się zgodzę
    najlepszy serwer to taki co ma mały ping dużo udostępnia plików
    i do takich się podłańczaj
    i oczywiście mułek musi trochę pochodzić aby pokazał swoje możliwości

Cytat:
    mam internet z LowID

nie piszesz jaki masz internet ,jaki dostawca
    należałoby przekierunkować porty aby mieć HighID
    zerknij
    http://www.osiol.com/lofiversion/index.php/t9.html

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru serwera do eMule podkreślono, że serwer pełni rolę pośrednika w wyszukiwaniu plików, a same pliki pobierane są bezpośrednio od użytkowników. Optymalny serwer to taki, który ma niski ping oraz dużą liczbę użytkowników i udostępnianych plików, co przekłada się na większą liczbę źródeł i szybsze pobieranie. Zaleca się łączenie z serwerami o małym opóźnieniu i dużej bazie plików, np. DonkeyServer No1, choć może być on często przeciążony. W przypadku problemów z LowID warto przekierować porty w routerze, zmienić port klienta eMule (np. na 4444) i wyłączyć UDP, aby uzyskać HighID i stabilniejsze połączenie. Dodatkowo, korzystanie z popularnych plików i umiarkowane używanie wyszukiwania w eMule minimalizuje ryzyko pobrania fałszywych plików. Ustawienie odpowiedniej prędkości wysyłania (np. 8-10 kB/s) wpływa na brak limitów pobierania, o ile pozwala na to łącze internetowe. Wskazane jest również, aby eMule działał stale, co poprawia efektywność wymiany plików.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA