logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy napięcie PWR Good 4,3 V wystarczy do uruchomienia płyty głównej?

desperadosss 09 Kwi 2011 15:45 2734 8
REKLAMA
  • #1 9379298
    desperadosss
    Poziom 9  
    Czy napięcie na PWR Good 4,3 V jest wystarczające do wystartowania płyty głównej?

Napięcie mierzyłem przy włączonym komputerze ze wszystkimi peryferiami. Czytałem, że powinno być 5 V i nie wiem czy spadek 0,7 V jest znaczący w tym przypadku.

Reszta napięć się zgadza. Komputer wyłączył się pod czas pracy i od tego czasu nie chce się uruchomić, kontrolka od pracy dysku wcale się nie zapala, aby móc wyłączyć komputer trzeba przytrzymać włącznik przez 8 sekund. Wygląda na to jakby płyta nie odpalała.
  • REKLAMA
  • #2 9379440
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Witaj,
    4.3V to może być za mało. Najlepiej byłoby, abyś sprawdził na innym zasilaczu, czy płyta startuje. W jakim zasilaczu masz problem (marka, moc)?
  • #3 9380986
    desperadosss
    Poziom 9  
    Firma ->Megabajt
    Model ->MGB-350S ATX
    Moc -> 350 W

Zrobilem test tego zasilacza podpiołem go pod inny komputer i normalnie działa (PWR Good - 4,8 V).

Pozostaje tylko płyta główna, przy właczeniu komputera piszczy ale nie odpala się system. Wydaje 8 dźwięków(AMI BIOS).
  • REKLAMA
  • #4 9381362
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    A zastanowiłeś się czy to nie zasilacz zabił Ci płytę główną?
    Co do tych ośmiu bipnięć:
    8 short Display
    memory read/write error
    The system video adapter is missing or defective
  • REKLAMA
  • #5 9381699
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    W sumie takim "zasilaczem" szkoda katować płytę. Z ciekawości możesz go rozkręcić i popatrzeć, czy nie ma przebarwień i nadpaleń oraz spuchniętych kondensatorów, ale w porządniejszy* zasilacz warto się zaopatrzyć.

* - porządne nie musi być drogie, jeśli nie masz bardzo prądożernej konfiguracji to do 100zł kupisz na aukcjach całkiem przyzwoity zasilacz, np Fortron Source (FSP) czy Delta. Poszukaj :)
  • #6 9382536
    desperadosss
    Poziom 9  
    Ten komputer ma już trochę lat(6). Zasilacz nie był wymieniany od tego czasu.
    Po awarii:
    Pierwsze co zrobiłem to go rozkręciłem i nie było żadnych niepokojących symptomów.

Teraz będę musiał kupić nową płytę. Ale nie wiem czy jest sens wymieniać zasilacz skoro wszystkie napięcia są ok(sprawdzany był na działającej płycie i wszystko działało), tyle że jest trochę archaiczny.
  • REKLAMA
  • #7 9382627
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    desperadosss napisał:
    Ale nie wiem czy jest sens wymieniać zasilacz skoro wszystkie napięcia są ok(sprawdzany był na działającej płycie i wszystko działało), tyle że jest trochę archaiczny.

No to nie wymieniaj: Twoje pieniądze, Twoja decyzja.
    Poziomy napięć mierzyłeś mając zasilacz obciążony tylko płytą główną, bez uruchomienia obiążającej aplikacji, tak?
  • #8 9382634
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    "Nawet, jeśli zasilacz nie wybuchnie, płyta główna, która też ma swoje regulatory napięć, będzie musiała się bardziej namęczyć, filtrując zakłócenia. Oznacza to, że prawdopodobnie szybciej padnie. Reszcie podzespołów (w tym twardym dyskom z cennymi danymi, których prawdopodobnie nie chcesz stracić) też się oberwie przy takich wyczynach.

Zasilacze te mają niską jakość wykonania, niekiedy idzie to w parze z brakiem koniecznych zabezpieczeń. Oznacza to, że są bardziej podatne na awarie przez niechlujstwo przy tworzeniu (np. zwarcie albo zastosowanie tańszych elementów, nieprzystosowanych do panujących w środku temperatur i prądów). Brak lub źle zaimplementowane zabezpieczenia podnoszą ryzyko uszkodzenia innych podzespołów komputera, w szczególności płyty głównej."

Więcej tu: http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=132631

Jaką konfigurację zasilał ten zasilacz, a na jakiej go sprawdzałeś?

Prawdopodobnie po dłuższym czasie tą płytę też by zabił.
  • #9 9383543
    desperadosss
    Poziom 9  
    W sumie tak, nie dość, że tani zasilacz to jeszcze stary.

Do jankolo: testowałem bez żadnych aplikacji.

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy napięcie PWR Good wynoszące 4,3 V jest wystarczające do uruchomienia płyty głównej, ponieważ standardowe napięcie powinno wynosić 5 V. Po awarii komputera, który nie chce się uruchomić, użytkownik zauważa, że zasilacz Megabajt MGB-350S ATX działa poprawnie na innym komputerze, gdzie PWR Good wynosi 4,8 V. Odpowiedzi sugerują, że zasilacz mógł uszkodzić płytę główną, a osiem dźwięków (bipnięć) wskazuje na błąd związany z pamięcią lub kartą graficzną. Użytkownik rozważa wymianę płyty głównej, ale nie jest pewien, czy wymiana zasilacza jest konieczna, mimo że jest on stary i niskiej jakości. Wskazówki sugerują, że lepszy zasilacz mógłby zapobiec dalszym uszkodzeniom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA