logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C360-3p nie odpala z rozrusznika, działa tylko na holowanie. Co robić?

sylwusss 09 Kwi 2011 20:58 42283 11
REKLAMA
  • #1 9380648
    sylwusss
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam!
    Posiadam ciągnik Ursus C360-3p.
    Akumulator sprawny,rozrusznik kręci.Wymieniłem filtr paliwa oraz przeczyściłem sitko w pompie wtryskowej. Zacząłem odpowietrzać. Pompa poszła gładko. Do wtrysku dojść było gorzej, nie chciałem męczyć akumulatora i rozrusznika, więc poprosiłem kumpla, aby mnie szarpnął, ciągnął mnie ze 300 metrów i nic. Dopiero po zaciągnięciu gazu ręcznego ciągnik zapalił. Po przegazówce zgasł. Po kilkukrotnym uruchamianiu z rozrusznika nie chciał zapalić, a po powtórnym pociągnięciu zapalił, ale tylko z naciśniętym pedałem gazu lub zaciągniętym ręcznym gazem. I nadal z rozrusznika nie można go uruchomić.Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9380799
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1848
    Powiadasz, że przeczyściłeś sitko w pompie wtryskowej. Więc masz już przyczynę. Pompa do wyciągnięcia i ustawienia. Tam ustawia się ciśnienie przetłaczania pompy, więc na oko tego raczej nie zrobisz.
  • #3 9381228
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    ftp.kowal napisał:
    Powiadasz, że przeczyściłeś sitko w pompie wtryskowej. Więc masz już przyczynę. Pompa do wyciągnięcia i ustawienia. Tam ustawia się ciśnienie przetłaczania pompy, więc na oko tego raczej nie zrobisz.
    ------Człowieku czy ty wogule rozumiesz co napisałeś?? Ciśnienie przetłaczania. Jeżeli ktoś podaje ,że czyścił filtry i sitko w odstojniku. To dobrze. Ale jeżeli w dizlu nie naciśnie się pedału gazu. lub podciągnie gazu ręcznego. To wogule nie odpali.Chyba to pisze kierowca samochodowy ,który nie miał nigdy doczynienia z dizlem. To nie benzyniak ,który ma ustawiony minimalny poziom gazu. A takie odpala się bez naciskania gazu. Troche nauki by się przydało. Jeszcze jedno, jeżeli z rozrusznika nie pali ,a po zaciągnięciu to się udaje . To znaczy że silnik ten cięzko pali. Ponieważ rozrusznik o wiele wolniej kręci. Można zwiąkszyć nieco dawke paliwa. Taka srubka 6 mm skośnie ustawiona w regulatorze obrotów. Przeważnie jest zaplombowana.Niestety polskie pompy wtryskowe nie posiadają urządzenia rozruchowego.A to bardzo pomocny wynalazek. Jest jeszcze kilka innych przyczyn nie palenia. I sposobów na to.Więcej mogę podać na PW.

Moderowany przez Mirek Z.:

Ostrzeżenie za naruszenie punktów 3.1.13 i 3.1.7 regulaminu.

• REKLAMA
  • #4 9381293
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1848
    W jakim odstojniku przy 3P. I to Ty chyba nie widziałeś nigdy tego silnika na oczy. On ma ustawione minimalne obroty i ma oddzielna dźwignie do gaszenia. Ursus C360-3p nie odpala z rozrusznika, działa tylko na holowanie. Co robić?
  • REKLAMA
  • #5 9381789
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Tak ja nigdy nie widziałem perkinsa na oczy . Mieszkam na wsi ,i mam ich 7 .Takiego wynalazku jak perkins nigdy bym nie nabył..Ale do orma też nigdy się nie zapisywałem . Inne to fakt że nie zwróciłem uwagi, że to jest 360- 3p .Podzdrówko.

Moderowany przez robokop:

Zakończyć wreszcie karierę kolegi na tym forum? Nie dość że piszesz nie na temat, to jeszcze masz pretensję nie wiadomo do kogo o to, że nie umiesz przeczytać treści wątku ze zrozumieniem, na skutek czego wypisujesz słusznie raportowane potem bzdury. Radzę więc zastanowić się nad sobą panie znawco i na przyszłość zwracać uwagę, o czym mowa.

• #6 9382302
    sylwusss
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zanim był wymieniony filtr paliwa to po uruchomieniu zaraz gasł aż w końcu w ogóle nie można było go zapalić. Zanim jeszcze zaczął się psuć to po uruchomieniu na biegu jałowym miał niższe obroty silnika niż zazwyczaj.
  • #7 9382621
    janekwzk
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Witam.Panowie,ja stawiam na pompę. Czyszczenie sitka w niczym nie przeszkodziło i nie mogło pomóc. W3P oryginalnie stosowane były pompy rotacyjne i wystarczyło trochę syfu lub wody w paliwie i po pompie. Ten sam przypadek miałem,tzn. ciężkie palenie,nierówna praca silnika,brak mocy i pełnych obrotów. Zamiast tej pompy są pompy z tym samym mocowaniem i znakami do ustawienia,tylko tłoczkowe,które wytrzymują bardzo długo. Taką właśnie założyłem podczas remontu 3P, a było to 8 lat temu i chodzi bez zarzutu do dzisiaj. Polecam więc założyć taką pompę i skończą się problemy. Co do URSUSA 360-3P ,ja nie mam zastrzeżeń, oprócz calowych gwintów i nakrętek (Anglik). Pozdrawiam i życzę powodzenia. (Nie polecam naprawy tej pompy bo się nie opłaca,po prostu trefny towar).
  • #8 10054351
    Grzechoo08
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Perkinsa z pompą rotacyjną nie powinno się odpowietrzać przez ciągnięcie bo jak wiecie Panowie pompa ta jest smarowana paliwem i przy kręceniu rozrusznikiem by ja odpowietrzyć można ja uszkodzić. Jest to częsta przyczynia nie uznania gwarancji po regeneracji pompy wtryskowej.
  • #9 10532617
    jurus220
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam MFa 3p zapala bez problemu ma wolnych obrotach chodzi normalnie czyli płynnie bez stuków nie kopci.Jak dodam gazu wchodzi na obroty ale w mocno kopci na czarno głośno pracuje,jak się rozkręci znów nie kopci i cichnie.Jest bardzo słaby na czwartym biegu niema siły się rozpędzic z wydechu dym jak smoła.Silnik nie był robiony musiałem go odpalic w mróz -20 odpaliłem z urządzenia rozruchowego i kopcia, silnik zalany płynem.Od tego odpalenia objawy jak wyżej.Może ktoś miał podobny problem czekam na podpowiedzi.
  • #10 10536342
    $dolar$17
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    Z jakimi maszynami pracuje,w jakiej klasie gleby i na jakim areale?
    Bo te czynniki wpływają na zużycie silnika.
    Ile ma motogodzin?Podejżane są pierscienie tłokowe.
  • REKLAMA
  • #11 10538565
    jurus220
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Tydzień wcześniej nie było problemów z mocą wchodził na obroty bez problemów, podejrzewam problem z dolotem powietrza do kolektora ssącego, sprawdzę jak puszczą mrozy.
  • #12 10540981
    $dolar$17
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    Sprawdź ilość oleju w filtrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ciągnikiem Ursus C360-3p, który nie odpala z rozrusznika, a jedynie po holowaniu. Akumulator jest sprawny, a rozrusznik kręci. Po wymianie filtra paliwa i czyszczeniu sitka w pompie wtryskowej, ciągnik zapala tylko przy wciśniętym pedale gazu lub zaciągniętym ręcznym gazie. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w pompie wtryskowej, która może wymagać regulacji ciśnienia lub wymiany na bardziej niezawodną. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia pompy przy odpowietrzaniu przez ciągnięcie. Dodatkowo, niektórzy użytkownicy zauważają, że silnik może mieć problemy z dolotem powietrza lub zużyty pierścienie tłokowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA