logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C360 nie odpala mimo kręcenia rozrusznikiem - dym z komina

matix40 13 Sty 2024 17:11 1797 12
REKLAMA
  • #1 20907368
    matix40
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Witam czy ktos miałtaki przypadek w ursusie c 360 ze kręcił rozrusznikiem i krecił a ciagni knie chciał odpalić dym lecui z komina a ciągnik nie odpala? Tak jakby za mało gazu było ustawione ? Ja ma mtaką przypadłosć oczywiscie wymieniłem dzwigienke w rekulatorze obrot tą na ktoej zawiesza sie te dwie sprężyny . Czy ta dzwigienka może być problemem ? zapłaciłem za to ponad 150 zł i co okazuje sie że to bubel czy co?
  • REKLAMA
  • #2 20907406
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1658
    Luz zaworowy sprawdzałeś? Ja miałem taki przypadek, że ciągnik bardzo ciężko odpalał, trzeba było z minutę kręcić nim odpalił. Okazało się, że był niewłaściwy luz na zaworach, wyregulowałem je zgodnie z instrukcją i silnik zaczął palić "od strzała".
    Także to bym najpierw sprawdził, tym bardziej, że regulacja zaworów w tym ciągniku to nie jest jakaś trudna sprawa.

Jeszcze zapytam - akumulator i rozrusznik masz sprawne? Bo może być tak, że rozrusznik zbyt słabo kręci, nie tworzy dostatecznego ciśnienia i silnik nie może "załapać" - może tak być zwłaszcza jak silnik jest już trochę wysłużony i są problemy z kompresją w cylindrach.
  • REKLAMA
  • #4 20907529
    matix40
    Poziom 3  
    >>20907406
    Otóż zawory były regulowane rozrusznik zrobiony na tip top akumulatory oba nowiutkie trzymają się... ogólnie już raz grzebałęm w tym regulatorze obrotów i wymieniałem nowe sprężyny lecz okazało się że są nic nie warte ponieważ ciągnik też nie zapalał a jak założyłem stare to od razu, a teraz znów cyrk nie wiem.
  • REKLAMA
  • #6 20908470
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Naprawa w taki sposób silnika poprzez regulację dawki startowej w pompie to jak naszycie łaty na dziurę w spodniach, dziury nie będzie ale nie staną się jak nowe, dalej będą stare z nową łatą
    Dla mnie jest to naprawa od dupy strony
    Teraz jak już rozgrzebałeś pompę to daj ją do pompiarza niech to zrobi jak należy, pchanie palców tam gdzie nie trzeba potem kosztuje
    Pozdrawiam autora tematu
  • #7 20908475
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    Jak leci biały dym, a nie odpala, to za zimno w komorach - zły kąt wtrysku, bądź same wtryski do roboty. U mnie c355 przy -12 odpala bez większych problemów.
  • REKLAMA
  • #8 20909070
    matix40
    Poziom 3  
    >>20908470
    Czy ja cos piszę ze dawke podkręcałem??? O czym ty piszesz

Dodano po 1 [minuty]:

>>20908475
    Słuchaj w tym ciagniku wszystko było robione i zakładane nowe jedynie pompa została stara lecz nie jest w takim złym stanie
  • #9 20909411
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1563
    Jak poniosłeś koszt na remont silnika , to nie rozumiem że nie chcesz dołożyć paru zł do regulacji pompy na stole.
  • #10 20909534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20909668
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    matix40 napisał:
    Czy ja cos piszę ze dawke podkręcałem??? O czym ty piszesz

Ty nie musisz pisać, to ja tobie piszę że tak jest, ty na prawdę nie trybisz dlaczego na starych sprężynach zapalił to po co w tym grzebiesz
  • #13 20913705
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1161
    Jeśli po remoncie to ciekaw jestem czy dobrze ma rozrząd ustawiony 😉

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Ursus C360, który nie odpala mimo kręcenia rozrusznikiem, a z komina wydobywa się dym. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak niewłaściwy luz zaworowy, problemy z akumulatorem i rozrusznikiem, a także zły kąt wtrysku lub uszkodzone wtryski. Użytkownik wymienił dźwigienkę w regulatorze obrotów, ale nie przyniosło to poprawy. Inni doradzają, aby oddać pompę wtryskową do specjalisty, ponieważ samodzielna regulacja może być niewystarczająca. Wskazano również na możliwość, że stara pompa wtryskowa może być przyczyną problemów z odpalaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA