logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozmagnesować ekran TV Sony 28 i Philips 14? Brak kolorów po magnesie

Michal4002 03 Lis 2004 18:37 26936 17
REKLAMA
  • #1 958390
    Michal4002
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Mam duży problem . Ostatnio moja młodsz siostrzyczka dorwała skąś magnes i przystawiała do ekranu monitora TV (kolorowego). Teraz nie wyswietla niektórych kolorów .Chodzi o Sony 28 cali i PHILIPS 14 cali.
    Jeżeli wiecie jak go rozmagnesować to odpiszczie.
  • REKLAMA
  • #2 958407
    paw2501
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Wyłcz go na godzine z sieci i ponownie włacz telewizory maja wbudowana pentle rozmagnesująca,jak to nie pomoze bedzie trzeba uzyc pętli rozmagnesującej zewnętrznej,w tym celu bedziesz sie musiał skierowac do serwisu rtv.
    ........................
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 958476
    Michal4002
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzięki za odpowiedz . Tylko moi starsi myślą że się lampa psuje a chciałbym naprawić tą usterkę jak najszybciej. Czy mogę gdzieś kupić taki rozmagnetyzator. Ile kosztuje??????
  • REKLAMA
  • #4 958597
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Spróbuj popytać na giełdzie elektronicznej.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #5 958614
    javander
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ja zrobiłem sobię pentlę ze starej cewki rozmagnesowującej z 27 calowego TV.Jedynym jej makamentem jest to, że włączać ja można tylko na kilka sekund(bo się mocno nagrzewa), ale zwykle do rozmagnesowania większości telewizorów wystarcza.
  • #6 958753
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Oczywiscie można i tak
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #7 958762
    lazaro
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam !

Sprawdza się też zwykła lutownica transformatorowa --

Załšczyc pomachac okreżnie oddalajšc od ekranu i jest ok.

Pozdrawiam
    lazaro
  • #8 958824
    Patryk.master
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja jak kiedyś tak sobie zrobiłem to rozmagnesowałem też magnesem tylko drugim biegunem i nie dotykając kineskopu. Troche zabawy było ale się udało.
  • #9 963615
    Fabi20
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Namagnesowaniu uledła maska wewnątrz kineskopu.Przydalby się sprzęt wytwarzający zmienne pole magnetyczne,czyli cewka podłączona pod prąd zmienny a najlepiej przemienny. Czyli aby było bezpieczniej transformator 220/np.12VAC uzwojenie wtórne podłączyć do jakiejś cewki z rdzeniem-mozna sobie samemu zrobic. o przesuwac blisko-nie dotykając ekranu z lewej do prawej z góry do dołu.Jezeli maska się bardzo namagnesowała to zwykłym magnesem stałym może byc problem...
  • #10 963648
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Najprostsze rozwiązanie to w miarę możliwości najczęściej wyłączać tv z sieci (wyłacznikiem) zamiast pilotem. I jak też wspomnieli koledzy lutownica transformatorowa daje zadowalające wyniki.
    Powodzenia.
  • #11 963671
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Witam

Dużo jest odpowiedzi z czego zrobić cewki rozmagnesowujące, a nik nie napisze dokładnie jak nimi rozmagnesowywać ?.
    Przedstawię jak ja to robię. Otóz zaczynam od robienie cewkami okręgu o wielkości lampy kimeskopowej, stopniowo zmniejszam jego średnicę, oddalam się od kineskopu, gdzieś na 0,5m (zależne jest to od pola magnetycznego-zmiennego cewek), by w ostateczności energicznym ruchem obrócić cewki w którąkolwiek ze stron. Bardzo przydatny jest przy cewkach włącznik stykowy.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #12 963857
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Tak miglus masz racje. Ja tez tak robie z tym ze oddalam sie na jakies 5m powoli by w ostatecznosci obrocic cewke o 90 stopni i wylaczyc. A cewke to se zrobilem sam : 600 zwoi drutu miedzianego w emalii na srednicy30cm plus wylacznik kabel (jakies 5m) i wtyczka. Wszystko pieknie hula.
    Pozdrawiam :)
  • #13 963863
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    Czyli podsumowując: :wink:

- wyłączając z sieci - kiedy ufasz producentowi :wink:
    - magnesem - kiedy nie masz czasu i innych środków, trzeba wtedy przesuwać nim przy ekranie tak, aby niwelować przebarwienia
    - lutownicą transformatorową - jeśli jesteś elektronikiem i masz ją pod ręką
    - cewką - gdy musisz często to robic, np. gdy masz serwis TV lub młodsze rodzeństwo :D
    - wymieniając kineskop - gdy jesteś bogaty
    - kupując nowy telewizor - gdy jesteś ekstremalnie bogaty

polecam zrobienie cewki - siostra niewątpliwie zaatakuje ponownie :D
  • #14 963893
    Gustavo
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    A ja mam coś takiego: w prawym górnym rogu ekranu ciągle robi mi się sina plama. Rozmagnesowywanie zarówno zewnętzną cewka jak i układem wbudowanym w TV (Samsung 29'' 100Hz) pomaga tylko na jakiś czas....Czyżby jaieś pole magnetyczne w pomieszczeniu ?
  • #15 963932
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Temat rozmagnesowania kineskopu wraca jak bumerang - użyj przycisku : Szukaj i i na ten temat znajdziesz wszystko...
  • #16 970021
    Seb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Gustavo, a może masz na telewizorze jakąś metalową ozdobę wystroju pomieszczenia, np. metalową popielniczkę, lub stawiasz okresowo jakiś metalowy przedmiot w pobliżu telewizora.
    A propos plam na kineskopie, to można jeszcze mniejsze plamy rozmagnesowywać starszymi żelazkami (z stalową stopą), przesuwając żelazkiem przed kineskopem, jak opisali miglus i gabik001. Pewnie brzmi to zabawnie ale działa.
    Pozdrawiam
  • #17 1154530
    Edguy
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Tak jest lutownica w zupełności wystarcza i powinna pomoc w tym przypadku a po drugie to nie trzerba tyle zabawy pozdrawiam
  • #18 1155149
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    zwykla lutownica transformatorowa,zalozyc petle z drutu tego co na groty dlugosci 20 ,30 cm,i oddalajac te petle przy wlaczonej lutownicy rozmagnesowac namagnesowane miejsce,kineskop,robiac okregi wokol miejsca namagnesowania.proste i praktyczne!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem z utratą kolorów na ekranach kineskopowych telewizorów Sony 28 cali i Philips 14 cali spowodowany został przez przyłożenie magnesu do ekranu, co wywołało namagnesowanie maski wewnątrz kineskopu. Podstawową metodą rozmagnesowania jest wyłączenie telewizora z sieci na około godzinę, co pozwala na aktywację wbudowanej pętli rozmagnesowującej. Jeśli to nie przyniesie efektu, stosuje się zewnętrzne pętle rozmagnesowujące, które można kupić lub wykonać samodzielnie z drutu miedzianego nawiniętego na odpowiednią średnicę. Alternatywnie można użyć lutownicy transformatorowej, której cewkę z drutu miedzianego przesuwa się stopniowo wokół ekranu, oddalając się i zmniejszając pole magnetyczne, a następnie energicznie obracając cewkę i wyłączając zasilanie. Inna metoda to rozmagnesowanie magnesem o przeciwnym biegunie, bez dotykania kineskopu. W przypadku silnego namagnesowania maski konieczne jest stosowanie zmiennego pola magnetycznego generowanego przez transformator i cewkę. Wskazane jest unikanie częstego przybliżania magnesów do ekranu oraz wyłączanie telewizora z sieci zamiast pilotem, aby zapobiegać ponownemu namagnesowaniu. W dyskusji pojawiły się także uwagi o możliwym wpływie zewnętrznych pól magnetycznych i metalowych przedmiotów w otoczeniu telewizora na powstawanie plam na kineskopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA