logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 95 1.0 - Niskie napięcie i słabe oświetlenie po odpaleniu

chudyks 10 Kwi 2011 13:45 2142 11
REKLAMA
  • #1 9382915
    chudyks
    Poziom 10  
    Witam
    Mój kłopot polega na tym iż za każdym razem gdy od pale auto musze od razu dać mu większe obroty silnika ponieważ brak odpowiedniego zasilania (czyli - światła, podświetlenie zegarów a nawet kontrolki takie jak zaciągniety hamulec ręczny i inne) świecą tak jak by miały napięcie co najmniej z 8 nie 12V. Krótko mówiąc świeci wszystko tak jak by wkręcić żarówkę na 230V pod 24V.

Sprawdzałem ładowanie utrzymuje się w granicach 13.4 ~13.8
    Akumulator jest praktycznie nowy nawet roku nie ma
    W alternatorze został wymieniony regulator napięcia wraz z szczotkami oraz łożyska

...niestety brak rezultatu :( jeśli nie dam zaraz po odpaleniu mu na gaz akumulator w ciągu paru minut traci swoja moc a auto jedzie tak jak by miał silnik z motorynki.
    Oczywiście jest to Seat ibiza 95r silnik 1.0 benzyna.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9383071
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Brak wzbudzenia - takich tematów szukać na forum, bo było mnóstwo o tym.
  • #4 9384101
    chudyks
    Poziom 10  
    Regulator nie jest na pewno chiński został zamówiony w salonie Seata
  • REKLAMA
  • #5 9384329
    Zico63
    Poziom 37  
    Przy włączonym zapłonie i nieruchomym silniku złącz przewód wzbudzenia do masy - po odpięciu go z alternatora. Jeśli nie pali się lampka kontrolna alternatora, przyczyna znaleziona: przerwa w obwodzie.
  • #6 9384454
    chudyks
    Poziom 10  
    Zico63 napisał:
    Przy włączonym zapłonie i nieruchomym silniku złącz przewód wzbudzenia do masy

OK. Jutro będę szukać przyczyn zobaczymy co z tego wyjdzie... o wszystkim będę pisać
  • REKLAMA
  • #7 9572631
    chudyks
    Poziom 10  
    witam po długim czasie. Znalazłem przyczynę wzbudzenia. Okazalo sie ze nie łaczy kosta przy liczniku. Kupiłem nowy licznik okazało się że w starym cos było nie tak. Czekałem długo na nowy z awanturami no ale to nie o to chodzi w temacie;) . Zamontowalem noy licznik i jest tak:
    -wzbudzenie działa poprawnie...
    ...ale po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki sie zapalają i te co mają to gasną... ...po odpaleniu po jakichś 10sek zaczyna migać kontrolka temp wody. Ale to nic po dodaniu gazu na 3 do 6tys obrotów zaczyna migać kontrolka smarowania i piszczeć licznik. Wszystki płyny sa ok. Na starym liczniku tez jest ok.

Proszę o pomoc ten pisk jest denerwujacy. Czy jest możliwe cze licznik jest z auta powypadkowego i pamieta błędy jakies??
  • #8 9573812
    Zico63
    Poziom 37  
    To jeszcze nie te roczniki by coś pamiętał z poprzedniego wcielenia!
    Tu jest chyba sprawa z informacją o obrotach - czy licznik ma obrotomierz i czy działa poprawnie? Ale chyba tak, skoro tak dokładne wartości obrotów Kolega podaje. A szybkość podaje dobrze? Te sprawy przychodzą mi naprędce do głowy
  • REKLAMA
  • #9 9574860
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Ilość benzyny nie przekłamuje ? , zmierz napięcie ładowania przy tak wysokich obrotach!
  • #10 9576900
    chudyks
    Poziom 10  
    Wszystko wskazuje prawidlowo. predkosciomierz obrotomierz wskaznik temp i paliwa wszystko prawidłowo. Napiecie przy małych obrotach jak i wysokich jest cały czas jednakowe (13.8 ~ 14). Co teraz zauwazyłem ze nawet przy przekreceniu kluczyka kontrolki sie zapalaja. Kontrolka od temp wody gasnie ale po jakims czasie zaczyna migac. Po odpaleniu i na biegu neutralnym po dodaniu gazu 3 -6tys miga i piszczy smarowanie ale podczas jazdy (bieg 1-szy) wystarczy zaledwie 2tys obrotow i zaczyna piszczec.

...odłączyłem czujniki i odrazu sygnalizuje a po podłączeniu sytuacja sie powtarza po dodaniu gazu
  • #11 9577238
    Boski19
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    zgadzam się z emeryt2. Sprawdź i daj znać
  • #12 9577839
    jawiczka
    Poziom 28  
    Ocena: 418
    Ja proponuję Ci sprawdzić ciśnienie oleju w układzie smarowania silnika, jeśli będzie ok, to poprawność działania czujnika/czujników ciśnienia oleju, jeśli też będą ok, problem będzie leżał nadal w liczniku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niskim napięciem i słabym oświetleniem w Seacie Ibiza z 1995 roku, silnik 1.0. Po uruchomieniu silnika kontrolki świecą jakby miały napięcie 8V zamiast 12V. Sprawdzono ładowanie, które wynosi 13.4-13.8V, a akumulator jest nowy. Wymieniono regulator napięcia i szczotki w alternatorze, jednak problem nadal występuje. Użytkownik odkrył, że przyczyną braku wzbudzenia alternatora była uszkodzona kostka przy liczniku, co zostało naprawione przez wymianę licznika. Po tej wymianie kontrolki nadal migają, a po dodaniu gazu pojawiają się sygnały ostrzegawcze. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie ciśnienia oleju oraz poprawności działania czujników ciśnienia oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA