logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprowadzić autokalibrację DTGas 507s podczas jazdy?

JasomiT 10 Kwi 2011 18:45 3189 8
REKLAMA
  • #1 9384141
    JasomiT
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam, posiadam instalacje gazowa DTGas system 507s. Nie będę tu opisywał wszystkich podzespołów bo chyba jest to zbyteczne.
    Chodzi o automatyczną kalibracje w czasie jazdy i pytanie to do ludzi którzy się tym zajmowali najlepiej byli na jakims szkoleniu w tej firmie a licze że tacy się tu znajdą.
    Posiadam kilka programów, na jednym wlączam kalibracje i tylko sie wyświetla komunikat "zwieksz obroty do 2500" i tyle w innej karze zwiekszyć do 3500 a nastepnie zwolnić do 2500, albo nie ma klaibracji w czasie jazdy w ogóle.
    Znalazłem tez program gdzie bardziej obrazowo a może i dokładniej się to ustawia ale nie wiem jak to zrobić, firma opisuje w instrukcjach ale z ich opisów wynika że to powinno jeszcze inaczej wyglądać, coś bardziej zbliżone do ustawiania jakie ma miejsce na biegu jałowym.
    Szkoda że wersja która mam jest w obcym jezyku.
    Do rzeczy, jak wykonac taka kalibracje.
    Oczywistym jest że na rozgrzanym silniku, ale na najwyższym biegu?
    Mamy jak na zdjęciu zadane obroty i obciążenie od którego zaczyna się kalibracje, ale jak potem jechać cały czas z jednakowa prędkościa i obciążeniem? logika by wskazywała że należy przyspieszac i z różnymi obciążeniami, ale można wyczuc że samochód pracuje na zmiana na gazie i na benzynie (zmiana co ok3 sekundy, nie jest niczym sygnalizowana) więc moze by nalezało jechac z jedna predkością na benzynie a potem na gazie a jak się znowu przestawi to przyspieszyć? można by było kombinować, problem w tym ze kalibracja trwa jakies 15 sekund, po tym czasie RPM jest nadal ok ale LOAD jest jakieś TO LOOW i pojawia się napis "strt calibration drive" dalej jazda nie przynosi zmian, wic mozna tylko zakończyć, czy tak nalezy to robić?

Jak przeprowadzić autokalibrację DTGas 507s podczas jazdy?]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #2 9388714
    robert73-6
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Poszukaj na forum polskiej wersji ewentualnie w ustawieniach u siebie w programie powinieneś mieć możliwość przestawienia na polski w zakładce" opcje"
  • REKLAMA
  • #3 9393543
    JasomiT
    Poziom 15  
    fakt da sie zmienić, może nie w samym programie ale się da, ale co zkalibracją, ile ma trwać, jak ma wyglądac?
  • #4 9397949
    robert73-6
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Powiem ci krótko instalacje z dt-gas są jednymi z najgorszych mało który gazownik chce się za nią brać, ja mam też dt-gas tylko basic + i od samego początku mam z nią problemy.Nawet ten co mi zakładał poddał się i nie wie co jest.A mam tą instalację od 2008 r. Mało kto ci pomoże ja też tu na forum prosiłem o pomoc przy kalibracji ale nikt mi nie pomógł,a z tego co czytałem w necie o firmie dt-gas to nie ma ona dobrych ocen wśród kierowców.Według mnie to lepiej pomyśl o wymianie komp.od gazu na inną np.Stag4,i będziesz miał spokój z instalacją gazową.Ja przymierzam się do wywalenia tego dt-gasu i założenie innej,bo mam dość wizyt u gazownika co 3 mieś.Przemyśl to.
  • REKLAMA
  • #5 9398631
    JasomiT
    Poziom 15  
    Wiem ze psy wieszają na tej instalacji ale ja tam nie narzekam.
    Też siedzi w aucie od 2008r i jest na niej machnięte ok. 90tys i nic nie wymieniane, Jedynie po remoncie silnika jest wyraznie żle ustawiona i ma za duże dawki paliwa bo jak jadę to mi pokazuje że pali 7l a tak naprawdę leci z 12l gazu.
    Myślę że ręczne ustawianie tu nie ma sensu bo nie mamy wiedzy ani warunków do tego, zostaje autokalibracja, myśle że jest to wygodne środowisko do regulacji, tylko gdyby wiedzieć jak ma wyglądać.
    Jest tak. włączam "autokalibracje w czasie jazdy" zaczyna się od polecenia by stabilizować obroty na jałowym na 2500obr, sprawdza wtrysk na bp i lpg. Następnie jest jazda, najpierw wymaga dużego obciążenia, tak że trzeba pedał do podłogi wcisnać a potem według instrukcji spokojnie jechać ograniczając zmianę biegów., No ale jak jechać, powoli przyspieszajac zwiększajac szybkość? jak obciązać silnik, stabilizować obroty i przyśpieszać czy ciągle przyśpieszać, lepiej na jednym biegu czy na kilku.
  • #6 9398996
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Po pierwsze to dlaczego takie duże ciśnienie ustawione? Od początku tak masz?
  • #7 9400854
    JasomiT
    Poziom 15  
    Screna robiłem nie w czasie kalibracji tylko na postoju po odpaleniu.
    W czasie jazdy ciśnienie jest w granicach 1,3 - 1,5 bara nie ma większego wpływu obciążenie, ale po zgaszeniu silnika zaczyna rosnąć (nie trzyma zawór dobrze?) i potrafi wyjść poza skalę, wiec jak się odpali to jest za wysokie, po przełączeniu na LPG po 3-4ssekundach się normuje.
    Ale do tematu, wykonałem ta autokalibrację i ładnie silniczek chodzi na gazie (nawet jak na BMW bo chyba w necie najwięcej żalenia się jest w śród posiadaczy tej wlaśnie marki) moc ma (odczuwalnie) identyczna jak na BP zobaczymy jak ze spalaniem.
    Tylko właśnie ciekaw jestem, skoro autokalibracja trwa dość krótko i na zmianę pracuje na BP i na LPG to nie przeszkadza jak po sprawdzeniu wtrysku na BP przestawia się na LPG gdy samochód szybciej już jedzie?
    Wrzuce program jak ściągnę jakiś archiwizator
  • #8 9401635
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    JasomiT napisał:
    nawet jak na BMW bo chyba w necie najwięcej żalenia się jest w śród posiadaczy tej wlaśnie marki

Jak się założy mikser przed kolektorem długim na 2 metry i często jeszcze z klapowym przepływomierzem to nie dziwne że potem są płacze. No i jeszcze zauważyłem przeświadczenie wśród większości użytkowników tych samochodów że świec i przewodów WN to w nich nie trzeba wymieniać. Z 4 generacją nawet na najtańszych gratach za to profesjonalnie zamontowaną nie ma żadnych problemów w starszych BM-kach.
  • REKLAMA
  • #9 9402493
    JasomiT
    Poziom 15  
    Jeżeli chodzi o przewody to też nie mam zamiaru zmieniać bo ich nie mam, ale czy z tymi świecami nie popadamy w jakąś paranoje? co się niby z nimi dzieje że po 10tys są złe?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada instalację gazową DTGas system 507s i poszukuje informacji na temat przeprowadzenia autokalibracji w czasie jazdy. W dyskusji poruszane są różne aspekty kalibracji, w tym wymagane obroty silnika oraz sposób przeprowadzania procesu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na problemy z instalacją DTGas, a także sugerują rozważenie wymiany na inny system, np. Stag4. Wskazówki dotyczące kalibracji obejmują stabilizację obrotów na poziomie 2500 obr/min oraz odpowiednie obciążenie silnika podczas jazdy. Pojawiają się również pytania o ciśnienie gazu oraz wpływ na działanie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA