logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq MP610 - Ostrzeżenie o przegrzaniu, jak sprawdzić czujniki i płyta główna?

hubiwit 10 Kwi 2011 21:00 6497 9
  • #1 9384900
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    Witam
    Mam następujący problem:
    Sprawdzałem oscyloskopem piny kontrolne na płytce w miejscu gdzie dochodzi sygnał z czujników na wentylatorach: (żółte kabelki)
    Benq MP610 - Ostrzeżenie o przegrzaniu, jak sprawdzić czujniki i płyta główna? Benq MP610 - Ostrzeżenie o przegrzaniu, jak sprawdzić czujniki i płyta główna? Benq MP610 - Ostrzeżenie o przegrzaniu, jak sprawdzić czujniki i płyta główna?

Jest jeszcze w dolnej części projektora taki czujnik:
    Jak go sprawdzić/pominąć?

Komunikat wyświetla się prawie od razu po włączeniu projektora, wentylatory pracują na maxa. Po 18 sekundach się wyłącza, jak się schładza to dioda TEMP świeci na czerwono a LAMP na zielono, po wyłączeniu się wiatraków można go normalnie włączyć. Po podmianie płyty głównej od innego benq mp610 wszystko działa, czyli coś na płycie głównej.

Benq MP610 - Ostrzeżenie o przegrzaniu, jak sprawdzić czujniki i płyta główna? Benq MP610 - Ostrzeżenie o przegrzaniu, jak sprawdzić czujniki i płyta główna?

diody podczas schładzania po błędzie:
    power - żółty
    temp-czerewony
    lamp-zielony

Poszukuje serwisówki, schematu. Wentylatory zachowują się dosyć dziwnie, właśnie przestał chodzić ten od schłodzenia lampy i lampa migotała aż gasła, a menu startowe się nie pokazywało. Podłączyłem wentylatorek pod zasilacz 12V a sygnał obrotów doprowadziłem z innego, projektor ruszył ale nadal po chwili ten sam komunikat.
  • #2 9385884
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Nie widzę uzasadnienia do obcojęzycznych tematów!
    Nie widzę uzasadnienia do różnorodnego sposobu zapisu modelu.
    Proszę serwisówkę - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic100400-120.html#9385883
  • #3 9398070
    hubiwit
    Poziom 25  
    Dziękuje, wg. ledów dolega mu:
    Temperature 2 error (over limited temperature)
    TEMPERATURE2ERRORCOUNT Thermal sensor 2 over temperature Temperature over 70℃

Sadząc po tym, że jak odepnę zewnętrzny czujnik to pokazuje na ledach inny błąd, a jak się podmieni płytę główną to jest wszystko ok, to sensor 2 jest gdzieś na płycie głównej.
    Jak go zlokalizować?

Czy to nie robi czasami za czujnik temperatury:

- jedyny element na płytce nie w smd i odseparowany od reszty laminatu

-------
    Wymieniłem ten tranzystor i nadal to samo :cry:
    Gdzie szukać drugiego czujnika temperatury?
  • #4 9398920
    hubiwit
    Poziom 25  
    Czy jest jakies menu serwisowe z możliwością wyłączenia kontroli temperatury?
  • #5 9398933
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    To tranzystor NPN i wygląda jak użyty w roli czujnika temperatury. Jednak wątpię, żeby uszkodził się tak sam od siebie. Możesz spróbować podmienić go.
  • #6 9399933
    hubiwit
    Poziom 25  
    Właśnie go podmieniłem i nadal tak samo.

Projektor ma w sumie 2 czujniki temperatury - jeden na osobnej płytce na kabelku i jak go się odłączy to wychodzi błąd czujnika nr. 1. A jak jest ten zewnętrzny podłączony to wychodzi błąd czujnika nr. 2. Po podmianie płyty głównej błąd nie wychodzi - czyli czujnik 2 jest na tej płycie. Prawdopodobnie to właśnie ten tranzystor. Po podmianie nadal to samo, płyta wielowarstwowa więc nie dojdę, gdzie jest podłączony. Potrzebuje schematu płyty głównej projektora lub informacji gdzie jest podłączony.
    Jak pominąć ten tranzystor, żeby projektor myślał że temperatura jest w normie?
  • #7 9471177
    hubiwit
    Poziom 25  
    Poszukuje schematu płyty głównej tego projektora.
    Proszę o pomoc
  • #8 9823537
    hubiwit
    Poziom 25  
    Temat nadal aktualny, czy ktoś mógłby pomóc w zdobyciu schematu/lokalizacji uszkodzenia?
  • #9 10737087
    Przemus_92
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam! jak mogę się dołączyć mam taki sam projektor w ogóle mi się nie uruchamia tylko świecą kontrolki i nic się nie dzieje zauważyłem że nie płycie głównej nie mam jednego elementu (skorzystałem ze zdjęcia założyciela tematu) zaznaczony na zdjęciu poniżej może mi ktoś powiedzieć co to jest i gdzie to można kupić ?

• #10 11622168
    sokes
    Poziom 12  
    Też mam ten sam problem. Udało się go rozwiązać? W moim przypadku mogę przypuszczać że to lampa na wykończeniu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z projektorem Benq MP610, który wyświetla komunikat o przegrzaniu niemal natychmiast po włączeniu. Po sprawdzeniu czujników temperatury i podmianie płyty głównej, problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie czujnika temperatury na płycie. Użytkownik poszukuje schematu płyty głównej oraz informacji o lokalizacji czujnika, który może być uszkodzony. W dyskusji pojawiają się również pytania o możliwość wyłączenia kontroli temperatury w menu serwisowym oraz o identyfikację brakujących elementów na płycie głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA