logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor,Belinea 15", poziomy cienki pasek na ekranie.

Teres5 03 Lis 2004 21:47 1977 4
REKLAMA
  • #1 958984
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Moja Belinea 15" po 6 latach zaczyna mi "padać". Podczas pracy lub po włączeniu na ekranie pojawia się poziomy cienki biały pasek. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu monitor działa dalej, albo nadal jest poziomy pasek. Kolega podpowiedział, że na płycie są "zimne luty".
    (Monitor nieraz zadziała jak go stuknę ręką. Przetopiłem cynę na punktach lutowniczych w okolicy kondensatorów elektrolit. Niestety niewiele to pomogło. Może to coś innego, może "pada" coś z podzespołów?
    Proszę o podpowiedż i radę.
    Ted.
  • REKLAMA
  • #2 959012
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Jeśli na ekranie masz tylko ten poziomy biały pasek bez żadnej innej treści to oznacza to że masz problem z odchylaniem pionowym. Jeżeli monitor podejmuje pracę po terapii szokowej to sprawdź luty w okolicach scalaka odpowiadającego za pion.
  • REKLAMA
  • #3 959044
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Zgadzam się z kolegą,zimne luty w okolicach układu odchylania.Na układ odchylania wskazuje pionowa linia,a skoro trzepnięcie monitora daje rezultaty oznacza to ulotnienie się lutów właśnie w tym układzie,więc zapowiada się że spędzisz sobie trochę czasu na przelutowywaniu lutów w układzie odchylania,jeśli to monitor to proponuję przelutować też podejrzane luty na całej płytce,szczególnie w miejscach gdzie płyną duże prądy i gdzie wystepuje wysoka temperatura.Życzę powodzenia!!!
  • REKLAMA
  • #4 959237
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    koledzy właściwie podpowiedzieli Ci juz wszystko, od siebie dodam tylko tyle, że warto poprawić luty na wtyczce od cewek odchylania. Powodzenia
  • #5 959829
    grand
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    polecam poprawienie lutow przy tranzystorze odchylenia pionowego jak to nic nie da to mozesz miec upaloną jedną z cewek w taki sposób ze czasem załapie miłej zabawy
REKLAMA