logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara Picasso 1.8 16V 2001r Spadek Mocy na biegach 2-5

altelek 12 Kwi 2011 15:48 4994 2
REKLAMA
  • #1 9391573
    altelek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Opiszę problem najbardziej obrazowo jak potrafię.
    Kłopot jest ze skokowym przyspieszaniem i spadkiem mocy przy dodawaniu gazu.
    Wygląda to tak:

Włączam dwójkę dodaje gazu do końca samochód przyspiesza skokami i bardzo powoli jakby mu coś nie pozwalało jechać, puszczam gaz wciskam ponownie i samochód idzie jak strzała. Na 3cim biegu podobnie.
    Z kolei są takie dni że wcale nie ma tych problemów a są takie że występuje cały czas. Po prostu losowo spadek mocy przy przyspieszaniu na biegach 2-5.

Dodam że gdy od jedynki zacznę go trzymać na wysokich obrotach to nie ma spadków mocy później.
    W aucie jest zamontowana sekwencyjna instalacja gazowa ale dzieje się to i na gazie i na benzynie dlatego posta napisałem tutaj.

Wymieniłem: Sonda Lambda, Świece i problem nadal pozostaje.

Poradzi ktoś coś bo szukałem i pisałem już wszędzie.
  • REKLAMA
  • #2 9393226
    jawiczka
    Poziom 28  
    Ocena: 418
    W tych samochodach padają cewki wysokiego napięcia, możliwe że któraś z nich jest przyczyną, niestety cewki można wymienić tylko w komplecie bo są ze sobą zespolone.

Dodano po 1 [minuty]:

A robiłeś jakąś diagnozę na komputerze, czy w ciemno wymieniłeś te sondę i świece.
  • #3 9418118
    altelek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W cewkę właśnie celowałem ale przyczyna była bardziej trywialna niż można się było spodziewać.
    Luźny pancerz linki gazu nie zawsze i nieregularnie wysuwał się z uchwytu powodując chwilowy spadek mocy. Umocowany póki co jest dobrze, następnym krokiem będzie wymiana cewki.
    Dziękuję za pomoc, można zamknąć.
REKLAMA