logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie instalacji alternatora Mitshubishi Patrol Y60

jesse 13 Kwi 2011 19:25 4963 9
REKLAMA
  • #1 9396834
    jesse
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Mam Problem z instalacją w Patrolu a dokładnie raz na 900 km Pali mi regulator napięcia w alternatorze mitshubishi w Patrolu Y60. Jest to już 3 regulator i wziąłem się za badanie wiązki co jest nie tak. Wywaliłem akumulator i sprawdzam po koleii przewody od alternatora ( nie montowałem go jeszcze po naprawie ) i pojawia się dziwna sytuacja gdyż jesli stacyjka jest nie wyłączona + na przewodach są tam gdzie powinny być - również tam gdzie powinny być po przekręceniu stacyjki + są na - minusy na + i odwrotnie. Odpiąłem wszystkie przekażniki w grodzi silnika nadal sytuacja ta sama jak powyżej. Nie wiem co jest grane jutro rozbiorę stacyjkę. Co może być powoidem takiej sytacji z ów okablowaniem?? Stacyjka robi zwarcie obwodów.

Oznaka padniętego regulatora obiawia się iż ładuje do 17 V Pali wszystkie żarówki po drodze ( Bezpieczniki wszystkie są całe ). Wskazania Miernika oraz wskazówka na konsoli deski zegarów jak w obrotomierzu im więcej gazu tym większe ładowanie.
  • REKLAMA
  • #2 9396901
    macvir
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 262
    regulatory china czy cos lepszego?
    mozna w ostatecznosci od fiat126p zainstalowac... :)
  • REKLAMA
  • #3 9397006
    jesse
    Poziom 10  
    Regulatory china niczego innego nie znalazłem - zresztą te same co montują serwisy Alternatorów- tym razem na wszelkie W zawiozłem cały alternator oczywiście znowu padnięty regulator wymienili sprawdzili cały alternator działa. Bardziej chodzi mi co pali ten regulator jak już pisałem po przekręceniu stacyki na ON ( oczywiście aku wyciągnęty ) na + i - w wiązce alternatora wszędzie jest zwarcie z klemą plusową po przekręceniu stacyjki na OFF plusy z alternatora są na plusach minusy z wiązki są na minusach. Co robi to zwarcie zaznaczam iż przekaśniki wszystkie z komory silnika wyciągnięte Stacyjka robi zwarcie??????????
  • #4 9397094
    macvir
    Warunkowo odblokowany
    jezeli te +/- ci sie nie podobaja, to alternator przestalby ladowac juz w momencie rozruchu.
    problemem moga byc swiece zarowe (za dlugo grzeja) choc bardziej stawialbym na kiepskiej jakosci regulatory, zaadoptuj nawet na probe od maluszka i pojezdzij.
  • REKLAMA
  • #5 9399040
    archaniol40
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Ile przewodów dochodzi do regulatora?
  • REKLAMA
  • #6 9399053
    jesse
    Poziom 10  
    Do samego regulatora dochodzą 2 kable

Dodano po 4 [godziny] 9 [minuty]:

Posprawdzałem wszystkie styki i przekaźniki i pytanie jedno do przekaźnka od świec żarowych po przekręceniu stacyjki załącza się przekaźnik na świecach żarowych podaje napięcie 5,57V na listwe świec żarowych ale nie słychać by się rozłączał gdy odpali się auto nadal jest tam napięcie 5,57V tak jak by cały czas grzał świece żarowe to chyba nie normalne?? Oczywiście kontrolka świec gaźnie obłudnie.

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

Temat przekaźników i napięć na listwie doczytany. Są dwa przekaźniki jeden daje 4 sek. napięce 12V po 4 sek. jest rozłączany i odpala się 2 przekaźnik z tak zwanym dogrzewaniem świec które w morzach może trwać nawet 10 minut i daje na dobrzewaniu świeć napięcie 6 V. Sprawdziłem wszystko ładnie się w ów czasach książkowych rozłącza ale nadal nie rozwiązałem problemu co pali ów regulator po przejechaniu około 1000 kilometrów. Zwarcia na aku nie ma bezpieczniki wszystkie całe. Montuje alternator po naprawie i na wszelkie W zmienie akumulator na inny może gdzieś wertepach i wstrząsach dostaje zwarcia między celami lub coś w tym rodzaju. Innych pomysłów już nie mam.
  • #7 9400321
    macvir
    Warunkowo odblokowany
    wina lezy po stronie regulatorach made in china, mozesz zalozyc alternator uzywany,
    ps do altka dochodza dwa kable S- prad po zaplonie (15) oraz L- kontrolka, jak w wiekszosci japoncow sterowana MASA (-).
    pozdrawiam
  • #8 9400392
    jesse
    Poziom 10  
    Ok montuje ten stuff zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia czy jak znow padnie made in china regulator jest opcja podpięcia kabli ze szczotek i mostka prostowniczego wyprowadzenia tego na zewnątrz i zamontowania regulatora zewnętrznego jak kiedyś w Fiacie 125P czy tudzież skody felicji ( maja regulatory na zewnątrz ). Uprości to ew. wymiane w przyszłości a i czas demontarzu.
  • #9 9400414
    macvir
    Warunkowo odblokowany
    pisalem wczesniej, widze ze albo nie czytasz ze zrozumieniem, albo zwyczajne olewasz moje wypowiedzi.
    tak mozna od fiat126p bedzie pasowal na forum pelno instrukcji jak taki regulator podlaczyc, mozna wyciagnac go na wieszch.
    pozdrawiam
  • #10 9400428
    jesse
    Poziom 10  
    Przepraszam zrozumiałem że mam zadoptować alternator od malucha a nie regulator. Dziękuję za Pomoc poczytam jak ów opcję przerobic na późniejsze walki z alternatorem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z alternatorem Mitsubishi w Patrolu Y60, polegający na częstym uszkadzaniu regulatora napięcia, który pali się co około 900 km. Po odłączeniu akumulatora i sprawdzeniu przewodów, zauważa nieprawidłowe napięcia na przewodach alternatora, które zmieniają się po przekręceniu stacyjki. Użytkownik podejrzewa zwarcie w instalacji, mimo że wszystkie przekaźniki zostały odłączone. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym niskiej jakości regulatory z Chin oraz możliwość zastosowania regulatora zewnętrznego, co mogłoby uprościć przyszłe naprawy. Użytkownik rozważa również adaptację regulatora z Fiata 126p.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA