Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    j.h.hudy
    Level 18  
    mam głosniki zgc 25 czy jakoś tak,
    mają one po 2 basy 16/12 8 ohm,
    oczywiscie zawieszenie się rozsypało, głośńik wygląda jak nowy,
    po prostu piękny, tyle że nie ma zawieszenia górnego,
    jaki może być koszt regenarcji tylko górnego zawieszenia?
    czy może lepiej kupić za 40 zeta 4 zawieszenia, butapren i samemu to kleić?
    uda mi się to?
    i czy musze zetrzeć resztki starego zawieszenia z kosza bardzo dokładnie czy troche może zostać?
    i jak z membrany wyczyscić resztki zawieszenia?
    ja po prostu użyłem siły tarcia i palcem scierałem ale troche zostało
    elektronikk
    Level 20  
    regenerować jak najbardziej , szkoda ze nie jestes z Kielc bo bym ci to za grosze naprawił ale mniejsza z tym. Po pierwsze:
    -koszt membramy do 16 to w sklepie elektronicznym jakies 5 zeta za sztukę
    -reszte zawieszenia oczywiscie najlepiej nasaczyć rozpuszczalnikiem , bądź czymś podobnym,jak rozmięknie sprubuj sznatką lub wata to powoli zetrzeć ( klei sie paskudnie ale jak sie postarasz zetrzesz do błysku
    - najlepszy do klejenia budaprem !
    -wytnij starą membrame u podstawy przy karkazie (cewce),najlepiej skalplem lub czymś co jest ostre ,rób to tak zeby broń boże nie pokrzywić karkazu
    - jak juz równo wytniesz stara membrame mozesz wziaść ta nową włożyć na karkaz tak zeby siadła na pozostałościach ze starej( dosłownie na malutkim "progu" z kleju od starej no i zalej to budapremem,zostaw do momentu zupełnego utwardzenia kleju czyli tak z dzień nin.(polączenie musi być sztywne:) )
    - jak juz membrama trzyma sie karkazu przystąp do klejenia górnego zawieszenia i tu jest najciężej bo musisz tak przykleic nową membrame zeby była idealnie wycentrowana , czyli tak zeby przy ruchu w dól i górę cewka nie tarła o magnes ,bardzo pomocne sa do tego zwykłe spinacze do bielizny :)jeszcze przed polożeniem kleju postaraj sie tak przypiąć resor górny do kosza głośnika żeby jak wciśniesz delikatnie cewke nie tarło , i odpinajac po spinaczu nakładaj stopniowo klej pod resor tak aby nie poruszyc wycentrowanej membramy , jak juz skonczysz kleic i ewentualnie po wciśnieciu cewka trze to lekko odklej delikatnie i naciagnij z jednej lub popuść z drugiej zeby dokladnie wycentrowac
    Dasz rade to proste , a efekt warty tej roboty .
    PS uważaj by w szczeline miedzy cewka a magnesem nie wpadły jakieś paprochy itp .!!!!
    Powodzenia!
    elektronikk
    Level 20  
    aha! bo ja pisalem o calej membramie , ale jeśli kupisz zawieszenie górne to robota jest bardzo podobna
    Banasiewicz02
    Level 31  
    Po prostu załóż nowe resory do tych głośników jak mówisz że membrany wyglądają finezyjnie to tylko resor wymieniasz a jeśli chodzi o usunięcie resztek starego resora to z membrany zdrap go po prostu nożem lub paznokciem i bedzie dobrze a z kosza zdrap całkowicie nożem aż do gołego metalu i możesz przyklejać (ważne aby resztki resora usunąć przynajmniej w części z membrany aby klej załapał i resor sie trzymał)
    j.h.hudy
    Level 18  
    Udało sie !!!!!!!!!!, robiłem tak:
    posmarowałem butaprenem (tym takim kremowym) kosz i membrane , wsadziłem zawieszenia , wycentrowałem, zcisnołem , zalałem po wierchu klejem i zostawiłem na noc , dziś rano jescze od zewnątrz wlałem miedzy membrane a zawieszenia troche super glue dla wzmocnienia , wszystko by było ok gdyby nie to że głośniki nie wyglądają jak fabrycznie nowe :/ , zawieszenie nie jest idealnie na środku itp.
    ALE DZIAŁA SUPER I PRZY GŁOŚNYM TECHNO ŁOMOT AŻ MIŁO !!!!

nie wiem czy nie wyglądało by to ładniej jak bym przykleił najpierw zawieszenie do kosza a potem odczekał a nie tak ja zrobiłem że wszystko odrazu :D , ciekawe czy ztym super glue dobrze zrobiłem :)

dzięki temu sposobowi będzie głośnik wyglądał jak nowy (mam taką nadzieje)

doradcie , który sposób lepszy ?????
    j.h.hudy
    Level 18  
    tylko że ja już pisałem że zregenerowałem głośniki :)
    Crazy ahmed
    Level 13  
    ale na wszelki wypadek zapisz sobie te adresy, kiedyś mogą się przydać :)
    j.h.hudy
    Level 18  
    a robił już ktoś takie wzmocnienie na super glue ??? (najpierw kleiłem butaprenem)
    ja zrobiłem i działa super , lepiej jak super , ale sie boje czy nie rozklei sie np. po roku grania........
    elektronikk
    Level 20  
    witam! najlepiej jest przykleić najpierw zawieszenie do membramy , a dopiero jak spoina złape mocno i przeschnie kleić resor górny głośnika do kosza, z mojego bogatego :) doświadczenia wynika ze najlepszy jest budaprem trzyma nawet w tych głośnikach które robiłem 6 lat temu :) sa jak nowe
    Pozdro!
    j.h.hudy
    Level 18  
    w sumie to 2 głośniki skliłem sposobem takim że odrazu polałem klejem zawieszenie i kosz ,a nastepne 2 głośniki kleiłem tak że najpierw do kosza , potem przerwa i klejenia do memebrany , brzydko to wygląda , ale wkoło membrany polałem jescze super glue i działa naprawde bardzo fajnie