logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie zregenerować głośniki GDN 25/40 8 Ohm? Narzędzia i porady

timon125 08 Lut 2006 14:12 828 4
REKLAMA
  • #1 2275930
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    próbowałem kiedyś regenerować sam te głośniki,korzystałem z porad umieszczonych na stronie www.akustykatk.com.pl ale niestety mi nie poszło.najpierw przykleiłem resor dolny,ustawiłem cewkę.potem kleiłem membrane do cewki i póżniej za chiny ludowe niemogłem ustawić górnego resora.może mi ktoś coś doradzić praktycznego np.jakich narzędzi urzywacie itp.mam do naprawy altusy 110 i zg 70c.za jednego gdn płace 50zł i niestać mnie teraz.pojedyncze elementy moge kupić tanio na gieldzie w kraku.
  • REKLAMA
  • #2 2277715
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Nie wiem dokladnie o co ci chodzi ale pewnie o pozniejsze ocieranie karkasu cewki o rdzen.Ja tez sie z tym meczylem.Ale raz zanim zaczalem przyklejac mebrane do cewki wlozylem pasek grubszego papieru miedzy rdzen a karkas cewki.Rdzen poprostu obwinalem(nalozylem swojakiego rodzaju pierscien dystansujacy).Dzieki temu karkas nie mogl sie juz poruszac na boki a jednoczesnie byl wycentrowany.Wtedy przykleilem membrane najpierw do kosza a potem do karkasu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2278664
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Bo papier blokujacy cewke w szczelinie wyjmuje sie dopiero na SAMYM KONCU regeneracji (oczywscie pomijajac przyklejenie kopolki:) ) Kiedy przykleisz membrane do cewki i klej wyschnie, zlap za papier w szczelinie i podnies go o ok 1cm. Powinien wysunac sie razem z cewka podnoszac cala membrane i dajac mozliwosc nalozenia kleju na kosz i resor. Po kilku minutach (zakladam ze kleisz klejem kontaktowym typu butapren) bardzo delikatnie stukasz opuszkami palcow w papier w szczelinie co powoduje obsuwanie sie calego uklad drgajacego do pozycji wyjsciowej. Kiedy resor zblizy sie na jakies 2mm dociskasz delikatnie resor do kosza w punktach na godzinie 12 i 6, nastepnie 3 i 9, 1i 7 itp az objedziesz dookola. Potem smialo i mocno doscisnij wszystko jeszcze raz. Mozesz usunac papier ze szczeliny. Ruszasz membrana sprawdzajac czy nic nie ociera. przyklejasz kopolke. czekasz kilka godzin az wszystko na fest wyschnie i mozna uruchamiac.
  • REKLAMA
  • #4 2279800
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    czyli najpierw mam ustawić cewkę,blokując ją kawałkiem papieru.potem przykleić resor dolny-to łatwizna.następnie skleić cewkę do resora dolnego.kolejna czynność to założenie membrany tak żeby siadła w pozycji wyjściowej i skleić ją z cewką.gdy to uschnie trzeba podnieść membrane z cewką na ok. 1cm wysuwając do góry kawałek papieru wsadzony wcześniej między cewkę a rdzeń.posmarować kosz i górny resor.zsunąć na dół membrane tak aby resor był ok.2mm nad koszem i lekko stukać w niego po przekątnej tak żeby wszystko równo siadło.docisnąć i ma grać.
    a można używać do klejenia winakolu?
    jak montujesz kopułke?ja nigdy nie moge zrobić tego ładnie,zawsze upapram membrane klejem.
  • #5 2280180
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Kurna zadnego wikolu! co wy tak z tym wikolem? wikol jest do drewna. Cewka z membrana dwuskladnikowym klejem polimerowym. Ja najpierw kleje cewke do resora a pozniej resor do cewki ale mnei ma to wiekszego znaczenia. Stukasz w papier zebt caly uklad drgajacy bez zadnych naprazen osunal sie nizej i zeby resor gorny lekko dotykal kosza. Wtedy punktowo po przekatnej dociskasz resor gorny tak zeby nie spowodowac zadnych naprezen. Co do kopolki to najpierw na sucho ustal jej pozycje potem olowkiem ja obrysuj. Klej(butapren lub lepszy bo przezroczysty - szewski) nanosisz ponizej lini na membrane i kopolke a potem delikatnie kladziesz kopolke i ja dociskasz. Nie uruchamiaj glosno glosnika z niedoschnieta kopolka bo potem bedzie stukac.
REKLAMA