logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 2.3 LPG - problemy z przełączaniem na gaz przy zimnym silniku

Kamil Wolski 14 Kwi 2011 20:26 4301 7
REKLAMA
  • #1 9401186
    Kamil Wolski
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam.

Mam zamontowaną prostą instalację gazową, ze śrubką zamiast krokowca.

Auto po rozgrzaniu chodzi na gazie idealnie. Jeździ sprawnie, praktycznie bez różnicy LPG/PB, nic nie śmierdzi, nic nie szarpie, nic nie gaśnie ani nie strzela. Obroty są stabilne. Spalanie jest na poziomie c.a. 11l/100km w mieście przy nodze "klasycznej" - ani nie totalny zamuł, ani nie pałowanie.

Problem polega na samym przelaczaniu na gaz. Odpalam auto na PB i jesli rozgrzeje je do okolo 50 stopni, przelaczanie jest bezbolesne, bez zadnych cyrkow. Jesli jednak przelacze auto wczesniej, potrafi albo zgasnac (na jalowych), albo dosyc znacznie zamulic (jesli przelaczam w czasie jazdy). Jesli przelacze podczas poruszania sie, auto nie zgasnie, jednak jak pisalem, jest strasznie ospale, potrafi poszarpywac, przy wcisnieciu sprzegla obroty spadaja do okolo 500 i podnosza sie spowrotem. Mimo to, parownik nie robi sie zimny, nigdy nie zamarza, zawsze jest cieply/goracy. Gdzie szukac przyczyny? Nie chce mi sie wierzyc ze "tak musi byc", bo wiem jak jezdza inne auta na LPG - i problemow nie ma nawet jak sie je przelaczy zaraz po odpaleniu. Kwestia specyfiki tego motoru - dlugi okres rozgrzewania parownika, a moze zbyt niska dawka na jalowych obrotach gdy zimny? A moze wrecz zbyt bogata? Nie znam sie na tym, jednak spokoju mi nie daje jedna srubka na parowniku - jest maksymalnie wkrecona, a to sugeruje mi maksymalnie skrecona dawke na jalowych. Nie widze zadnej innej srubki, wiec zakladam ze ta jest od jalowych. Dodatkowo dorzucam zdjecie widoczna srubka - ta od frontu, pod niebieskim plastikiem na parowniku.
    http://img830.imageshack.us/img830/3575/image093v.jpg
  • REKLAMA
  • #2 9401900
    cinekss
    Poziom 2  
    kolego z tymi silnikami to jest zawsze problem jezeli mowimy o mechanicznym wtrysku ten silnik poprostu nie nadaje sie do gazu bo sa zawsze cyrki ja u sb mam identyczna instalacje jak ty i dokłądnie miałem ten sam problem gdy sie nie nagrzeje do danej temperatury a wczesniej przełączy sie na gaz zaraz obroty spadaja znowu gdy podkreciłem sb dawke moglem go nawet palic na samym gazie obroty pieknie trzymał to znowu gdy sie nagrzał obroty były pod 14 :) tak na przyszłosc proponował bym załozenie blosu :) bo duzo daje ale czy w twoim przypadku jest sens ? ale czekam az sie inni wypowiedzą pozdro
  • REKLAMA
  • #3 9402169
    Kamil Wolski
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Jak podregulowałeś, tj, parownik, czy główny wąż doprowadzający gaz?
  • #4 9420463
    maro499
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    U mnie przy audi b4 2,3 (NG) Bingo M załatwiło sprawę. Samochód chodzi jak burza, dynamiczny jak na bęzynie. Nie gaśnie, trzyma obroty a spalanie 11L w mieście, 9L na trasie.Polecam. Pozdro
  • #5 9429742
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam! Odpowietrz dobrze reduktor i problemy powinny sie skonczyc.Jesli nie to niestety trzeba bedzie wymienic.Z tymi silnikami bardzo dobrze pracuja red Lovato.Pozdrawiam.Stefan.
  • REKLAMA
  • #6 9430096
    pablomed
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Nie obawiaj się wykręcić troszkę tej śruby na parowniku chociażby dla testu. Ale pewnie potrzeba regeneracji reduktora lub nowego, zwłaszcza jeśli już ma sporo nalatane, powiedzmy powyżej 80-100 tys. km.
  • #7 9430917
    krajens
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Miałem podobny problem, w golfie 3 jednopunktowy wtrysk, musiałem na gaz przełączać kiedy się nagrzał do około 80 stopni, jeśli wcześniej przełączałem robił się mułowaty, nie reagował na wciśnięcie pedału gazu, okazała się uszczelka pod głowicą, tylko, że palił mi normalnie ok. 10l gazu, ubywającego płynu też nie dało się zauważyć, brakowało około 0,5l jak co miesiąc dolewałem. Nie chcę nic sugerować, ale może ty też tak masz.
  • REKLAMA
  • #8 9587731
    rgbseba
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witaj.
    Zdjęcie słabe ale wygląda to na parownik tomasetto.
    Kup komplet membran i uszczelek(ok 50zł oryginał). Wyczyść dokładnie powstały nagar w parowniku (najlepiej będzie po piaskowaniu).
    Złóż i wyreguluj.
    Parownik będzie jak nowy.
    Gwarantuję.
    Śruba na wężu ustawia dawkę gazu na obciążeniu,
    Dwie śrubki na parowniku.Jedna -obroty biegu jałowego
    Druga - dawka fazy ciekłej.Powinna być całkiem zakręcona.
    Powodzonka.
    Moje 2.3 quattro 10,2L lpg-miasto
    9,1L lpg-trasa do 130km/h.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przełączaniem na gaz w Audi 2.3 LPG, które działa poprawnie po rozgrzaniu, ale przy wcześniejszym przełączaniu silnik gaśnie lub staje się ospały. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak regulacja parownika, wymiana membran, czy zastosowanie reduktora Lovato. Wskazują również na konieczność odpowiedniego odpowietrzenia reduktora oraz na problemy z mechanicznym wtryskiem, które mogą wpływać na działanie instalacji gazowej. Wspomniano również o doświadczeniach z innymi modelami, takimi jak Golf 3, gdzie podobne objawy były związane z uszczelką pod głowicą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA