logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 1.6 8V '97 - trudności z odpaleniem i falujące obroty silnika

aszenty 14 Kwi 2011 23:42 5487 9
REKLAMA
  • #1 9402251
    aszenty
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Witam.
    Jestem posiadaczem Renault Scenic 1,6 8V benzyna rok 97. Mam problem z odpaleniem silnika. Auto gdy chodziło, od czasu do czasu traciło moc, mimo że wszystkie gary paliły prawidłowo. Na wciśniętym gazie do dechy silnik osiągał max 4,5 tys obrotów, a powinien osiągać około 6 tys. Natomiast gdy go kilkakrotnie przegazowałem wciskając pedał do dechy, silnik zaczął pracować prawidłowo i wkręcał się na obroty bez problemu, wystarczyło to na 1 -2 dni i powtórka z rozrywki. Aż pewnego dnia, chciałem znowu przegazować silnik, by zaczął pracować normalnie, a tu guzik, po przegazowaniu się pogorszyło. Motorek ledwo chodził, gdy był ciepły. Trzymając delikatnie naciśnięty pedał gazu silnik pracował na obrotach 750 (falując), gdy puściłem lub wcisnąłem gaz mocniej silnik się dławi i po chwili zgaśnie. Natomiast gdy ostygł całkowicie nie chce zapalić, tylko się odzywa, gdy go kręcę rozrusznikiem. Dodam, że wymieniłem filtr paliwa, sprawdziłem pompę paliwową i chyba prawidłowo pompuje paliwo, sadząc po ciśnieniu, jakie wytwarza. Wymieniłem również przed tą awarią świecę oraz jedną z cewek zapłonowych, która 2 tygodnie temu padła.
    Czy może ktoś z Was miał podobny problem? Proszę o odpowiedź jak ten problem rozwiązać. Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9405206
    jawiczka
    Poziom 28  
    Ocena: 418
    Ciśnienia paliwa na oko nie sprawdzisz, trzeba podłączyć manometr od 2,8 - 3,3 bara, i sprawdź czy na wszystkich cylindrach jest iskra, to że nowe są świece to nie znaczy, że jest iskra. A przede wszystkim popraw pisownię, bo mod usunie temat!
  • REKLAMA
  • #3 9405215
    aszenty
    Poziom 12  
    O dziwo dzisiaj autko odpaliło, ale silnik nie pracował jak powinien. Dławił się jak mu dodawałem gazu. I znowu powtórka z rozrywki to znaczy że znowu go kilka krotnie prze gazowałem i na wyższych obrotach usłyszałem jak by strzelił delikatnie w wydech i silnik odzyskał moc ale ciekawe na jak długo. Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 9405739
    panam
    Poziom 29  
    Ocena: 419
    po pierwsze powinieneś podłączyć do kompa i sprawdzić parametry. Z tego co napisałeś to myślę że powinieneś sprawdzić masę na silniku z tyłu silnika od strony rozrządu(dwa kable masowe szarpnij nimi czy nie odpadły) następny krok to sprawdzenie ciśnienia kolektora ssącego(częsta przyczyna uszkodzony przewód gumowy pomiędzy map sensor a kolektor ssący). Jak to nie poradzi to sprawdź parametry(diagnostyka). pozdrawiam
  • #5 9405791
    aszenty
    Poziom 12  
    Dzięki za radę. Masa z tyłu silnika jest prawidłowo przykręcona,sprawdzałem już. Panam, mam pytanie, jak się sprawdza ciśnienie korektora ssącego i gdzie znajduję się przewód gumowy pomiędzy map sensor a kolektor ssący???
  • REKLAMA
  • #6 9405805
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2501
    Zaglądałeś pod maskę? Przewodów gumowych z kolektora ssącego wiele nie ma w tym aucie.....
  • #7 9405826
    panam
    Poziom 29  
    Ocena: 419
    map sensor jest na ścianie grodziowej (plastikowa kostka czarna z przewodem gumowym i kostką elektryczną z trzema przewodami?) przewód gumowy podłączony jest do tyłu kolektora ssącego
  • #8 9405829
    aszenty
    Poziom 12  
    Jutro sprawdzę owe przewody w jakim są stanie a jak to nie pomoże to podłącze auto pod kompa. Dosłownie nie wiem co już myśleć. Dlaczego autko nie chodzi jak powinno ???:cry:
  • #9 9405847
    jawiczka
    Poziom 28  
    Ocena: 418
    Tak wygląda map sensor o którym mowa, a strzałką zaznaczone miejsce gdzie powinien być wężyk gumowy łączący z kolektorem ssącym.

Renault Scenic 1.6 8V '97 - trudności z odpaleniem i falujące obroty silnika
  • #10 9408340
    aszenty
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi oraz rady. Problem tkwił w katalizatorze w którym była obluzowana jakaś blacha, czy coś w tym rodzaju. Owa blacha jak się źle ustawiła zatykała wydech spalin co się wiązało że gdy wydech był zatkany autko nie miało mocy. Teraz wymieniłem katalizator na nowy, no i mój Scenic śmiga aż rwie asfalt:D
    Dodam że było coś tam słychać że coś dzwoni w katalizatorze ale nie pomyślałem że to dzwonienie zatyka wydech.
    Uważam temat za zamknięty.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Scenic 1.6 8V z 1997 roku zgłasza problemy z odpaleniem silnika oraz falującymi obrotami. Silnik czasami traci moc, osiągając maksymalnie 4500 obrotów, mimo że powinien osiągać około 6000. Po kilkukrotnym przegazowaniu silnik działał lepiej, ale problem powracał. Po wymianie filtra paliwa i sprawdzeniu pompy paliwowej, użytkownik otrzymał porady dotyczące diagnostyki, w tym sprawdzenia ciśnienia paliwa, masy na silniku oraz przewodów gumowych między czujnikiem MAP a kolektorem ssącym. Ostatecznie problem okazał się związany z uszkodzonym katalizatorem, który po wymianie na nowy przywrócił prawidłowe działanie pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA