logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść Windows 7 64bit z nieaktywnej partycji na inny dysk?

Pires 17 Kwi 2011 14:43 2156 5
REKLAMA
  • #1 9410737
    Pires
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam.
    Mam na dysku 2 takie same systemy: win7 64bit, każda na osobnej partycji. Chcę przenieść tylko jeden system na drugi dysk lecz z partycji nieaktywnej. Musi to być on, bo na nim pracowałem długi czas. Przy próbie zrobienia kopi zapasowej, zawsze automatycznie dodawana jest pierwsza partycja której już nie chcę. Ma koś jakiś pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 9412312
    Daiske
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    hmm.. wsadzić Linux Live-CD i przenieść dane?
  • REKLAMA
  • #3 9412841
    Pires
    Poziom 12  
    Może źle opisałem problem. Przenieść dane z jednego dysku na drugi to mi się udało, jednak, jednak system nie uruchamia się bo brakuje bootloadera. Nie pomaga naprawa systemu z konsoli odzyskiwania bo żaden system nie jest odnaleziony. Znalezione na forum porady naprawy mbr też nie chcą działać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9413377
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    Pires napisał:
    Przenieść dane z jednego dysku na drugi to mi się udało, jednak, jednak system nie uruchamia się bo brakuje bootloadera. Nie pomaga naprawa systemu z konsoli odzyskiwania bo żaden system nie jest odnaleziony. Znalezione na forum porady naprawy mbr też nie chcą działać.

Po wystartowaniu z tego dysku jest jakiś komunikat, automatyczny restart itd. ?

W każdym samo uaktywnienie partycji nie wystarczy (powinien o tym powiadomić VBR: 'BOOTMGR is missing'), przydałby się jeszcze plik \BOOTMGR i folder \Boot z plikiem BCD, które pewnie siedzą na partycji aktywnej pierwszego dysku.

Po skopiowaniu, spod Wiersza polecenia (po wystartowaniu z płyty instalacyjnej) próbuj z
    bootrec /rebuildbcd

http://support.microsoft.com/kb/927392
  • #6 9415658
    Pires
    Poziom 12  
    Znalazłem rozwiązanie. Użyłem darmowego Paragon Backup & Recovery 2011 Free i wszystkie niżej operacje przeprowadzałem za pomocą tego programu.
    1. Utworzenie kapsuły bezpieczeństwa czyli miejsce gdzie będą zapisywane kopie bezpieczeństwa. Oczywiście na nowym dysku. Program tworzy ją zabierając miejsce ze wskazanej partycji, a jej nie niszczy jak inne programy.
    2. Stworzenie kopi zapasowej za pomocą kreatora. Znalazła się w niej partycja nr2 ze systemem oraz mbr z partycji nr1. W tym programie jest właśnie możliwość wybrania samego mbr, a program nic sam nie dodaje.
    3. Stworzenie bootowalnego dysku ratunkowego (startowego), również za pomocą Paragon Backup & Recovery .
    4. Wyłączenie komputera i odłączenie starego dysku.
    5. Uruchomienie komputera z dysku ratunkowego i przywrócenie kopi zapasowej. Niestety komputer nie wstał.
    6. Teraz wkładamy instalkę ze systemem operacyjnym i wybieramy naprawę systemu.
    UWAGA. Za pierwszym razem konsola naprawy nie znalazła systemu. Po resecie znalazła i udało się naprawić.

Przy czasie spróbuję zrobić bardziej szczegółowy poradnik z obrazkami.
REKLAMA