logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 nie startuje po przywróceniu partycji TestDiskiem

granderik 16 Cze 2013 16:42 3489 12
REKLAMA
  • #1 12422607
    granderik
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam,
    mam następujący problem z moim Win7:

System nie startuje po przywróceniu partycji TestDiskiem.
    Przywróciłem partycje ,ale system nie startuje :

Wyciągnąłem dysk z laptopa podpiąłem go do laptopa z windowsem 7(wszystkie pliki są , system nie naruszony) chce skopiować pliki rozruchowe z mojego laptopa do drugiego żeby wystartował jakie to są pliki??

Proszę nie pisać o /fixmbr i /fixboot, bo to już próbowałem robić. Automatyczną naprawę też nie mam punktów przywracania ani plików recovery .
  • REKLAMA
  • #2 12422829
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    A wpisywaleś tak: "bootrec /fixmbr" czy samo /fixmbr?
  • REKLAMA
  • #3 12422858
    granderik
    Poziom 14  
    Tak .I mam ustawiony dysk jako aktywny

mam wrażenie że liter dysków się zmieniły.Przy okienku opcje odzyskiwania systemu widnieje Windows 7 rozmiar partycji lokalizacja D:\ a nie powinno pokazywać c:\?

Po poleceniu bootsect /nt60 all . Pokazało mi 3 partycje C,D,E gdzie C to chyba ta mała partycja która która tworzy się przy tworzeniu partycji głownej :/ i tu chyba mam namieszane

Po wpisywaniu bootsect /fixmbr

Wyświetla komunikat :

bootsect {/help|/nt60|/nt52} {SYS|ALL|<DriveLetter>:} [/force]

Boot sector restoration tool

Bootsect.exe updates the master boot code for hard disk partitions in order to switch between BOOTMGR and NTLDR. You can use this tool to restore the boot sector on your computer.

Run "bootsect /help" for detailed usage instructions.
  • #4 12423099
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Spróbuj te 3 komendy po kolei i reset:
    bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot
    bootrec /rebuildbcd
  • #5 12423163
    granderik
    Poziom 14  
    Wszystko zrobiło sie pomyślnie przy :

bootrec /rebuildbcd

Też pomyślnie ,ale pokazało mi taki komunikat co mnie zaciekawiło

,,Całkowita liczba zidentyfikowanych instalacji windows :0" to dobrze

Restart -wybrałem Uruchomienie systemu Normalnie

autochek no found skipping autocheck i pętla

Nie wystartował :/

Tak wyglądają moje partycje które przywrócił mi test disk
    Windows 7 nie startuje po przywróceniu partycji TestDiskiem Windows 7 nie startuje po przywróceniu partycji TestDiskiem

Tam gdzie jest D jest Windows 7 a tego dysku C tej przestrzeni nigdy nie miałem widocznej może ja usunąć ?
  • #6 12424345
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Małą partycję zostaw.

Windows 7 32-bit | 64-bit ?
    Przywróciłeś partycje bo co się wcześniej stało?

Z wiersza polecenia WinRE uruchom regedit, zaznacz HKEY_LOCAL_MACHINE i z menu: Załaduj gałąź Rejestru...
    D:\Windows\System32\config\SYSTEM
    nazwa klucza np. granderik i przejdź do
    HKEY_LOCAL_MACHINE\granderik\ControlSet001\Control\Session Manager
    Co jest w BootExecute ?
  • #7 12424694
    granderik
    Poziom 14  
    Mam 64-bit
    Przywróciłem partycje bo wszystkie usunąłem . Przed tym wszystkim miałem 1 partycje nie sformatowaną, której nie mogłem stworzyć z poziomu systemu Win7 oraz programem partycion megic . Udało mi się to dopiero za pomocą płytą instalacyjną windows XP w opcji formatowania-tworzenia partycji tam tylko udało mi sie co kolwiek zrobić dałem formatuj tą wadliwą partycje ,a on mi nagle połączył wszystko partycje chcąc wszystko formatować , gdzie przerwałem to . Miałem jedna wielka partycje użyłem test disk, aby odwrócić to i teraz mam to .

W bootExecute jest autochack autochk*
  • REKLAMA
  • #8 12428756
    WojtasJD
    Poziom 43  
    D:\Windows\System32\autochk.exe <- jest?

Przepisuj dokładnie, tak ma być w BootExecute:
    autocheck autochk *

Usuń z HKEY_LOCAL_MACHINE\granderik\MountedDevices wszystkie wartości oprócz domyślnej,
    na koniec zaznacz granderik i z menu: Zwolnij gałąź Rejestru...
  • REKLAMA
  • #9 12428847
    granderik
    Poziom 14  
    Dobrze że odpisałeś :)bo już miałem robić obraz płyty i postawić od nowa partycje :/

Od tamtej pory ustawiłem D:\ partycje na aktywna i teraz windows jest na C:\ jako aktywna a ta mała jako D:\ ale system nie odpalił czy to ma znaczenie ?

D:\Windows\System32\autochk.exe <- jest?

Tak jest
    C:\Windows\System32\autochk.exe

W BootExecute:

jestjak napisałeś : autocheck autochk *

Usunąłem wszystko oprócz Domyślnej
    Zwolniłem gałąź granderik

Restart i to samo :
    Autochk program not found-skipping AUTOCHECK

Dodano po 4 [minuty]:

Może skopiować jeszcze raz z płyty tego autochk.exe do C:\Windows\System32\ ? może coś z nim . ?Bardzo mi zależy na postawieniu dzisiaj tego systemu

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdzałem dzisiaj ten DYSK TestDiskiem ,czy jest dobrze ustawiony i pokazuje mi gwiazdke * na partycji, gdzie mam system na drugim laptopie który sie uruchamia tak samo gwiazdka na partycji systemowej . Czyli mam wszystko ok ustawione litera P to partycje rozszerzone i tak mam.
  • #10 12428933
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ta mała partycja jest już mało ważna, przy tym błędzie co masz - chwilę po wywołaniu przez jądro autochk powinien być ekran logowania.
    Sam brak autochk czy zły wpis w BootExecute nie zatrzymuje systemu (zgodnie z komunikatem skipping... - przechodzi dalej), masz tam coś więcej namieszane.
    Dostajesz BSoD? Wybierz po F8 -> Wyłącz automatyczne ponowne uruchamianie...

Spod WinRE można by było (skoro masz jako D: - systemowo-rozruchową):
    >sfc /scannow /offbootdir=D:\ /offwindir=D:\windows
    tylko nie wiem czy ten klejony pirat pozwoli...

Co do TestDisk - to jako P - są podstawowe, E - rozszerzone, L - dyski logiczne
  • #11 12428970
    granderik
    Poziom 14  
    Ładuje sie pasek systemu Starting System ale loga już nie ma . Wcześniej był porobiłem te :

bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot
    bootrec /rebuildbcd

I loga nie ma i wszystko zmieniło sie na jezyk angielski ? F8 działa

Jak pisałem teraz mam aktwyną partycje C:\ i tam jest widows 7 a D: ta mała partycja

Dałem jak mówiłeś F8 automatyczne ponowienie wyskoczył niebieski ekran STOP :c000021a Fatal system Error

Przypomniało mi sie że uruchamiajac Live CD XP też mi wyskoczył niebieski ekran ale iny coś o użyciu chkdsk /r

Dodano po 1 [minuty]:

Zaraz zrobie

>sfc /scannow /offbootdir=D:\ /offwindir=D:\windows

ale dać zamiast D:\ C:\ ?

Dodano po 10 [minuty]:

Po tym skanowaniu pętla to samo .
  • #12 12440012
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Literę trzeba odpowiednią dla SFC podstawić, to już sam chyba wiesz jakie masz (masz w profilu specjalizację 'informatyka').
    Pod c000021a pewnie coś było podane, niestety nie wywróżyłem co...
    Podobnie brak wyniku SFC.
  • #13 12440215
    granderik
    Poziom 14  
    Postawiłem ,ale też nie poszło prawdopodobnie miałem coś mocno już namieszane a nie mogłem dłużej czekać . Zrobiłem obraz partycji, postawiłem Wina od nowa i skopiowałem swoje dane . Jeżeli ktoś stanie w tym miejscu, może mu się to przyda . Dziękuje za poświecenie uwagi szczególnie dla WojtasJD .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem systemu Windows 7 po przywróceniu partycji za pomocą TestDiska. Po przywróceniu partycji system nie startuje, a użytkownik próbuje skopiować pliki rozruchowe z innego laptopa. W odpowiedziach sugerowane są różne komendy, takie jak bootrec /fixmbr, bootrec /fixboot oraz bootrec /rebuildbcd, jednak nie przynoszą one oczekiwanych rezultatów. Użytkownik zauważa, że litery dysków się zmieniły, a system nie identyfikuje instalacji Windows. Po dalszych próbach, w tym edytowaniu rejestru, użytkownik decyduje się na reinstalację systemu, co ostatecznie rozwiązuje problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA