logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTA 4& episodes from liberty city tnie się na każdych ustawieniach .

T0M3QQ 23 Kwi 2011 01:34 6362 22
REKLAMA
  • #1 9430254
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    Co to może być za cyrk że w grand theft auto episodes from liberty city albo i zwykłe gta4 nie da się grać na win 7 64 bit (wszystkie inne gry normalnie)spadki fps są nawet do 0 nawet na najmniejszych ustawieniach, na xp elegancko było średnio 30 fps i żadnych lagow.Tak mam zainstalowane najnowsze stery i DX , próbowałem różne pacze i nic, komp się nie przegrzewa.Sprawdziłem programem który pokazuje aktualne zużycie CPU podczas gry i jakby proc świrował raz jest 95% a raz 10%-i wtedy są te spadki fps do 0 w innych grach jest normalnie prawie cały czas w granicach ~90%.

KOMP:
    phenom 9550 4.2.2ghz
    GF 9600gt
    2gb ram
  • REKLAMA
  • #3 9430545
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    Uruchom grę w trybie zgodności, lub ustaw koligację na mniej rdzeni.

Tryb zgodności nic nie dał. A co niby ma pomóc ustawienie na mniej rdzeni ? Jeszcze gorzej bedzie sie cieło chyba...

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

koligacja i tryb zgodności nic nie pomógł dalej procek chodzi jak chce w tej grze
  • REKLAMA
  • #5 9431123
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    Pokaż screeny z programu HDTune, wszystkie zakładki, po teście.

nie dawno sprawdzałem dysk i wszytko jest ok nawet ram memtestem i 0 błędów.Problem polega na tym ze procek sobie zwalnia w czasie grania do 10% i wtedy gra stoji :/
  • #6 9431171
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4862
    Co znaczy zwalnia? 10% użycia procesora nie oznacza że procesor zwalnia - częstotliwość mu się zmienia?

Podaj pełną specyfikację komputera, ze szczególnym uwzględnieniem zasilacza, napięć i temperatur. Przykład.

Pokaż screeny o które prosiłem, plus, dodatkowo screeny ze wszystkich zakładek programu CPU-Z.

Wykonaj test CPU programem OCCT i pokaż screeny z wyniku (minimum 15 minut).
  • #7 9431332
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    01-Gigabyte GA-M52l-S3
    02-AMD phenom 9550 2200MHZ
    03-2 X hynix DDRAM-II 1gb 667MHz
    04-geinward GF 9600 gt
    05-Codegen 350W(ale on nic nie ma do tego bo w innych grach jest normalnie)
    06- sprawdzane dobrym miernikiem STRES:
    +3,3V =3,29
    +5V = 5,17
    +12V = 11,61
    07-płgł-70-80*C/proc.52-58*C/Gpu.48-60*C/Hdd.29*C <--podczas gry
    08-Windows 7 ultimate 64 bit
  • #8 9431651
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4862
    T0M3QQ napisał:

Mylisz się, co udowadniają wyniki testu OCCT.
    Jeśli chcesz cieszyć się z poprawnej pracy komputera, to wymień, to urządzenie "zasilaczopodobne".

Nie dość że 350W to za mało na twój zestaw, to w dodatku wartości napięć są przerażające. Nie zaryzykowałbym na nim OC, nawet 1%.
  • REKLAMA
  • #9 9431722
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    T0M3QQ napisał:

Mylisz się, co udowadniają wyniki testu OCCT.
    Jeśli chcesz cieszyć się z poprawnej pracy komputera, to wymień, to urządzenie "zasilaczopodobne".

Nie dość że 350W to za mało na twój zestaw, to w dodatku wartości napięć są przerażające. Nie zaryzykowałbym na nim OC, nawet 1%.

no dobra ale wytłumacz czemu niby jest to wina zasilacza jak we wszystkich grach jest dobrze tylko w tych gta proc świruje(na xp to nawet gta dobrze chodziło)
    a napięcia mieszczą się w normie
  • #10 9431748
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Zastanawiające są bardzo regularne odstępy pomiędzy tymi spadkami wydajności.

Ja bym tutaj wcale nie winił procesora, wygląda na to, że coś innego "zatyka" system w odstępach prawie dwuminutowych.

Testy HDTune się jeszcze należą.
    Temperaturę płyty głównej w którym miejscu masz mierzoną? 70°C to już nie przelewki, może np. mostek N/S się przegrzewa?

Jeżeli dobrze wykonałeś pomiar, to napięcia owszem mieszczą się w normach, ale +12V to ledwo. Masz 11,6 a minimum dopuszczalne to 11,4.
  • REKLAMA
  • #12 9432048
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    wlw_wl napisał:
    Zastanawiające są bardzo regularne odstępy pomiędzy tymi spadkami wydajności.

Ja bym tutaj wcale nie winił procesora, wygląda na to, że coś innego "zatyka" system w odstępach prawie dwuminutowych.

Testy HDTune się jeszcze należą.
    Temperaturę płyty głównej w którym miejscu masz mierzoną? 70°C to już nie przelewki, może np. mostek N/S się przegrzewa?

Jeżeli dobrze wykonałeś pomiar, to napięcia owszem mieszczą się w normach, ale +12V to ledwo. Masz 11,6 a minimum dopuszczalne to 11,4.

Ale dlaczego tylko to się dzieje w gta ? w innych grach normalnie pokazuje 80-95% i tak ciągle a w gta spada nawet do 5% i wtedy jest "pokaz slajdów" a nie gra
    A co do HD tune to mam zrobić "error scan"?
  • #13 9432076
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Zrzuty ekranu z Benchmark i SMART.
  • #14 9432094
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    podczas testu działały takie aplikacje jak firefox,aimp,gg itp, czegoś takiego jak "smart" nie znalazłem.

GTA 4& episodes from liberty city tnie się na każdych ustawieniach .
  • #15 9432137
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Zakładka + Health to SMART dysku.

Temat zaraz poleci do kosza, bo moderator już dwa razy Cię upomniał o grafikę, a trzeci raz wkleiłeś źle, więc popraw zanim wróci ;)
  • #16 9432209
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    wlw_wl napisał:
    Zakładka + Health to SMART dysku.

a tej zakładce mam pusto
  • #17 9435387
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    GTA IV to jedna z tych gier, która potrafi wykorzystać moc procesorów 4-rdzeniowych. Co za tym idzie obciążyć każdy z nich nawet na 100%.
    Aby gra poprawnie działała trzeba poświęcić jej trochę czasu.
    Po pierwsze trzeba ją z defragmentować (nie mam tu na myśli dysku twardego chociaż i to można zrobić), używając do tego program o nazwie contig TUTAJ link i opis, zaczynasz od punktu 3.1.

NAJWAŻNIEJSZE!!!

Wymień to metalowe pudełko z naklejką CODEGEN bo zrobisz krzywde komputerowi i sobie.
    Pozdro i wesołych świąt.
  • #18 9435435
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    Lukson napisał:
    GTA IV to jedna z tych gier, która potrafi wykorzystać moc procesorów 4-rdzeniowych. Co za tym idzie obciążyć każdy z nich nawet na 100%.
    Aby gra poprawnie działała trzeba poświęcić jej trochę czasu.
    Po pierwsze trzeba ją z defragmentować (nie mam tu na myśli dysku twardego chociaż i to można zrobić), używając do tego program o nazwie contig TUTAJ link i opis, zaczynasz od punktu 3.1.

NAJWAŻNIEJSZE!!!

Wymień to metalowe pudełko z naklejką CODEGEN bo zrobisz krzywde komputerowi i sobie.
    Pozdro i wesołych świąt.

czy ta "instrukcja będzie działać do episodes from liberty city?
  • #19 9435451
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Będzie.
    Ale to jest instrukcja do komputera, w 100% sprawnego. Twój niestety taki nie jest ze względu na zasilacz.
  • #20 9435454
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    Lukson napisał:
    Będzie.
    Ale to jest instrukcja do komputera, w 100% sprawnego. Twój niestety taki nie jest ze względu na zasilacz.

wiem wiem że to szrot ale napięcia podczas obciążenia mieszczą się w normie iiii na systemie XP gra chodzi normalnie tylko na tym win7 64 bit świruje więc wina zasilacza to nie jest.
  • #21 9435490
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Już pisałem że zasilacz do wymiany jak i większość kolegów.Nie stosujesz się do zaleceń producenta, więc wymagasz żeby komputer poprawnie funkcjonował.
    Można ten temat w kółko wałkować ale po co skoro nie słuchasz porad.
  • #22 9435495
    T0M3QQ
    Poziom 9  
    adamadi33 napisał:
    Już pisałem że zasilacz do wymiany jak i większość kolegów.Nie stosujesz się do zaleceń producenta, więc wymagasz żeby komputer poprawnie funkcjonował.

NIE ROZUMIESZ ŻE TO NIE WINA ZASILACZA???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z wydajnością gier Grand Theft Auto IV oraz Episodes from Liberty City na systemie Windows 7 64-bit, doświadczając spadków FPS do 0, mimo że na Windows XP gra działała stabilnie z 30 FPS. Komputer ma procesor AMD Phenom 9550, kartę graficzną GeForce 9600 GT oraz 2 GB RAM. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym aktualizacji sterowników i ustawień zgodności, ale problemy nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę zasilacza, który ma niskie napięcia, co może wpływać na stabilność systemu, mimo że w innych grach wydajność jest zadowalająca. Użytkownik podkreśla, że problem występuje tylko w GTA, co budzi wątpliwości co do przyczyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA