logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VirtualDub nie otwiera pliku MPG z VHS – komunikat błędu przy imporcie nagrania

asdqwerty 23 Kwi 2011 06:27 3248 8
REKLAMA
  • #1 9430305
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Wczoraj zgrałem film z kasety VHS na komputer. Film ma ponad 6GB, ale nie w tym rzecz. Chciałem wyciąć pare fragmentów z tego nagrania. Kiedy próbuję dodać film (Open Video File...) wyskakuje poniższy komunikat.

• REKLAMA
  • #2 9430361
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Pobierz ten VirtualDub-MPEG2.zip (954 KB) z tej strony Link i powinno być dobrze.Jest to zmodyfikowana wersja VirtualDub, do której dodano możliwość otwierania bezpośrednio plików audio skompresowanych kodekiem MPEG2 (SVCD, DVD, VOB).
  • #3 9430727
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Udało się tą wersją. Mam jednak inny problem. Kiedy już wybrałem fragment, który chcę wyciąć i chcę go zapisać (Save as Avi) wyskakuje komunikat.

• REKLAMA
  • #4 9430912
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    krzychupar napisał:
    Jest to zmodyfikowana wersja VirtualDub, do której dodano możliwość otwierania bezpośrednio plików audio skompresowanych kodekiem MPEG2 (SVCD, DVD, VOB).

Eeee tam od razu zmodyfikowana.
    Po prostu dodano pluginy których jest podobno 112 do VirtualDub ;)
  • REKLAMA
  • #5 9431025
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Dobrze, a co z następnym komunikatem :?:
  • REKLAMA
  • #6 9431045
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    TUTAJ siedzą prawdziwi fachowcy od AUDIO-VIDEO :D
  • #7 9431416
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Komunikat mówi, że nie możesz zapisać (skopiować) strumienia mpeg do pliku avi, musisz dokonać kompresji do jakiegoś kodeka (xvid/divx/...), który obsługuje kontener avi.
  • #8 9439466
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    asdqwerty napisał:
    Mam jednak inny problem.

VD nie zapisuje do MPEG. Zmień opcję Video/Direct stream copy na Full processing mode. Natępnie Video/Compression i wybierz kodek. Proponuję na początek DivX511. Może być XVid, czy podobny. Warunek - musi być zainstalowany w systemie. Jeśli wybierzesz DivX511, klikasz Configure i wybierasz bitrate. Najlepiej taki jak oryginału. Możesz to sprawdzić w menu File/File information, albo programem mediainfo (jest w pakiecie K-Lite). Po zatwierdzeniu kompresji wchodzisz Video/Filters/Add/resize i wybierasz rozdzielczość/
  • #9 9614720
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Problem rozwiązałem oryginalnym oprogramowaniem do tunera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z otwieraniem plików MPG w programie VirtualDub po zgraniu filmu z kasety VHS. Otrzymał komunikat błędu, który sugerował, że VirtualDub nie obsługuje tego formatu. Rozwiązaniem okazało się pobranie zmodyfikowanej wersji VirtualDub, która obsługuje pliki audio skompresowane kodekiem MPEG2. Po wycięciu fragmentu filmu, użytkownik napotkał kolejny problem przy zapisywaniu pliku w formacie AVI, związany z koniecznością kompresji strumienia MPEG. Użytkownicy doradzili zmianę opcji na "Full processing mode" oraz wybór kodeka, takiego jak DivX lub Xvid, aby móc zapisać plik. Ostatecznie problem został rozwiązany przy użyciu oryginalnego oprogramowania do tunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA