logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Develop ineo 253+ - sterowniki skanera i problemy z drukiem dwustronnym

Koola 23 Kwi 2011 15:47 5448 16
REKLAMA
  • #1 9431777
    Koola
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam kilka pytań odnośnie maszyny Develop ineo 253+

- Czy są do tej maszyny jakieś sterowniki skanera pod Windows 7 (32/64 bit)?
    Dostarczone na płycie nie chcą się zainstalować pod Win7.

- Czy da się tą maszynę skonfigurować tak by skany wysyłała mailem?
    Serwisanci/sprzedawcy nie potrafili.

- Moja maszyna strasznie "rzuca" wydrukami. Przy drukach dwustronnych na grubszych papierach (250-300g) przesunięcia mają nawet ponad 3 mm -przy cieńszych papierach jest nieco lepiej. Dodatkowo dochodzi skosowanie wydruków tzn. wydruk nie jest ułożony równo na stronie tylko nieznacznie obrócony/pochylony. Skosowanie połączone z "rzucaniem" w zasadzie uniemożliwia druk dwustronny na grubszych papierach.
    Czy da się to jakoś poprawić ewentualnie zmusić serwis do poprawy (maszyna jest jeszcze na gwarancji a przebieg jest śmiesznie mały)?

- Z jakich plików wychodzą najlepsze wydruki (kolory zgodne z założeniami)?
    Zauważyłem że PDF 1.3 drukują się lepiej niż PDFy 1.4.
    Porównywałem wydruki Developa ineo 253+ oraz XEROXa DocuColor 252 i ogólnie wydruku z Xeroxa były bardziej powtarzalne - coprawda Xerox miał zewnętrzny kontroler FreeFlow ale różnica jest zbyt duża.
    Kolor czerwony o składowych C0;M100;Y100;K0 na Developie wygląda dziwnie i nie jest to taka soczysta czerwień jak z Xeroxa.
    Może jest jakiś sposób na poprawienie kolorystyki druków Developa?
  • REKLAMA
  • #2 9432399
    printer1
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam jeśli chodzi o skan do mail to oczywiście taka opcja istnieje w tej maszynie trzeba ją tylko odpowiednio skonfigurować krzywo też nie powinna robić
    Pozdrawiam
  • #3 9432451
    Koola
    Poziom 11  
    printer1 napisał:
    jeśli chodzi o skan do mail to oczywiście taka opcja istnieje w tej maszynie trzeba ją tylko odpowiednio skonfigurować

To że jest taka opcja to wiem ale chodzi o to jak ją "odpowiednio skonfigurować" bo sprzedawca/serwis się poddał.

printer1 napisał:
    krzywo też nie powinna robić

Niby nie powinna ale takie biurowe maszyny z reguły mają jakąś tolerancję i teraz pytanie czy serwis takie coś da rade poprawić?
  • REKLAMA
  • #4 9432474
    printer1
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    A skąd jesteś bo może tak będzie łatwiej?
  • #5 9432514
    Koola
    Poziom 11  
    Z Krakowa...
  • #6 9434339
    micchal26
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    witam

Co do porównania najmniejszego developa z xeroxem i z kontrolerem to chyba nie jest poważne .To nie jest ta klasa sprzętu!!.Proponuje porównać wydruki np z maszyny Develop 452 to mógłbyś mieć uwagi

Sterowniki są dostępne na stronie developa i napewno działają

Co do maila to ściągnij sobie kogoś z Tychów (tam jest ich siedziba i napewno pomogą)

No i ta nieszczęsna gramatura .................niestety sprzęt jest biurowy i gwarantowana jakość wydruku to jest do 210 g

Co do serwisu to chyba nie bardzo wie co robi jak nie umie poradzić sobie z podstawami i życze powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 9434490
    Koola
    Poziom 11  
    micchal26 napisał:
    Co do porównania najmniejszego developa z xeroxem i z kontrolerem to chyba nie jest poważne .To nie jest ta klasa sprzętu!!.Proponuje porównać wydruki np z maszyny Develop 452 to mógłbyś mieć uwagi

ineo 253 to nie jest taki najmniejszy Develop a Xerox 252 to podobna wielkościowo/wydajnościowo maszyna.
    Wiem że porównywanie tych sprzętów nie ma sensu ale tutaj chodzi o porównanie bardzo podstawowych barw (czerwony 100% Magenta + 100% Yellow) - na Xeroxie wychodzi soczysta czerwień a na Developie jakiś jaskrawy wpadający w różowy.

micchal26 napisał:
    No i ta nieszczęsna gramatura .................niestety sprzęt jest biurowy i gwarantowana jakość wydruku to jest do 210 g

Nie wiem o jakim Developie piszesz ale w specyfikacji ineo 253 jest napisane "Gramatura papieru 60-271 g/m2" tak więc z papierem 250g nie powinien mieć problemów.

micchal26 napisał:
    Co do maila to ściągnij sobie kogoś z Tychów (tam jest ich siedziba i napewno pomogą)

Czy takie coś podlega gwarancji?
    Maszyna jest na gwarancji, sprzedawca od początku nie potrafił ustawić wysyłania maili - wolałbym za to nie płacić.
  • REKLAMA
  • #8 9434720
    micchal26
    Poziom 16  
    Koola napisał:
    micchal26 napisał:

ineo 253 to nie jest taki najmniejszy Develop a Xerox 252 to podobna wielkościowo/wydajnościowo maszyna.
    Wiem że porównywanie tych sprzętów nie ma sensu ale tutaj chodzi o porównanie bardzo podstawowych barw (czerwony 100% Magenta + 100% Yellow) - na Xeroxie wychodzi soczysta czerwień a na Developie jakiś jaskrawy wpadający w różowy.

Hmm nie znam Xeroxa ale wpisując go do wyszukiwarki wyskoczyło mi że produktywność jest na poziomie 40/50/60 kopii na minute !! Develop ma tylko 25

Nie przypominam sobie by klient skarżył mi się na kolor czerwony ,może maszyna potrzebuje prawdziwego przeglądu i kalibracji

micchal26 napisał:

Nie wiem o jakim Developie piszesz ale w specyfikacji ineo 253 jest napisane "Gramatura papieru 60-271 g/m2" tak więc z papierem 250g nie powinien mieć problemów.

Tu chyba piszemy o dwóch różnych sprawach :Ty masz podane ile "pociągnie"a ja pisze ile masz gwarantowane na jakości
    micchal26 napisał:

Czy takie coś podlega gwarancji?
    Maszyna jest na gwarancji, sprzedawca od początku nie potrafił ustawić wysyłania maili - wolałbym za to nie płacić.

Gwarantem jest ten kto to sprzedał ,ale widze że nie umie sobie poradzić z podstawami .Jak zadzwonisz i pogadasz z Developem to napewno udzielą informacji (zobacz czy sprzedawca ma autoryzacje na developa a może to jakiś "walizkowicz" który dopiero się uczy)
  • #9 9434794
    Koola
    Poziom 11  
    micchal26 napisał:
    Hmm nie znam Xeroxa ale wpisując go do wyszukiwarki wyskoczyło mi że produktywność jest na poziomie 40/50/60 kopii na minute !! Develop ma tylko 25
    Nie przypominam sobie by klient skarżył mi się na kolor czerwony ,może maszyna potrzebuje prawdziwego przeglądu i kalibracji

Według specyfikacji niby DocoColor 252 robi 50 str/min w kolorze ale to dotyczy najcieńszego papieru (najkrótszego utrwalania) i nie wiem czy nie dotyczy stron A4 -przy grubszych papierach prędkość druku drastycznie spada.

Co do kalibracji Developa to jedyne co zrobił sprzedawca to wydruk testowy i położenie arkusza na skanerze -to było wszystko zarówno po zakupie jak i przy wizycie na wezwanie.

Wysyłania maili też nie potrafili ustawić "bo się nie da" więc zrezygnowałem z umowy serwisowej - teraz została tylko gwarancja.

micchal26 napisał:
    Tu chyba piszemy o dwóch różnych sprawach :Ty masz podane ile "pociągnie"a ja pisze ile masz gwarantowane na jakości

No ale gdzie znajdę info do jakiej gramatury gwarantują jakość? Jak kupowałem nową maszynę to jedyne dane jakie przedstawiał sprzedawca to te z katalogu.

micchal26 napisał:
    Gwarantem jest ten kto to sprzedał ,ale widze że nie umie sobie poradzić z podstawami .Jak zadzwonisz i pogadasz z Developem to napewno udzielą informacji (zobacz czy sprzedawca ma autoryzacje na developa a może to jakiś "walizkowicz" który dopiero się uczy)

Po świętach zadzwonię do Tychów i pogadam co można z tym zrobić.
    Firma w której kupiłem maszynę (jakieś 1,5 roku temu) jest na stronie DEVELOP POLSKA jako dealer/partner
  • #10 9435061
    Nightwing
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Co do skanowania do maila to powinno byc całkiem dobrze opisane w instrukcji (jak nie dali to na stronie producenta powinno być). Mają ogólne pojęcie jak skonfigurować klienta pocztowego powinno sie udać.

Co do DC to kontroler potrafi sporo pomóc z kolorami, też kwestia profilu na komputerze. Jak na tym samym papierze ten sam wydruk wychodzi inaczej to znaczy że coś sknocili w kalibracji albo masz zamienniki włożone

A co do duplexu i grubego papieru to ulotka (jako typowy materiał marketingowy) podaje ci MAX gramaturę, często dla podajnika ręcznego, Duplex ma pewnie 90, w mojej biurowej KM 203c (trochę wolniejsze, praktycznie to samo) to max przez duplex daje max 120 i nie ma przesunięcia
  • #11 9435109
    Koola
    Poziom 11  
    Nightwing napisał:
    I z tego co wiem to do duplexu nie powinno sie wsadzać papieru grubszego od 120, w ulotce jest max gramatura, często podawana dla podajnika ręcznego. Duplex ma pewnie cos ok 120 max jak nie 90

Według instrukcji duplex działa do gramatury 256g czyli tyle ile może być maxymalna gramatura w kasecie.
    To co opisywałem odnośnie rzucania i skosowania dotyczy drukowania z podajnika ręcznego i ręcznego obracania.
  • #12 9435699
    micchal26
    Poziom 16  
    Znowu wtrące swoje dwa grosze

Przejrzałem specyfikacje Xeroxa (mocno jest przykolorowana z możliwościami) i niestety ta maszyna jest o klase wyższa i ma kontroler -nigdy maszyna ta nie dorówna xeroxowi z tej półki (a zwróć uwage że sam xerox podaje że maszyna ta jest PRODUKCYJNA a później dopatrzysz się że to jest BIUROWA)i napewno nie za 10 tyś zł
    http://www.xerox.com/digital-printing/printers/digital-press/docucolor-242-252-260/plpl.html

Ineo 253/203 jest najsłabszym urządzeniem kolorowym formatu A3 i jest to najtańsze rozwiązanie w tej klasie.
    Najczęściej "skosy"biorą się z konstrukcji kasety w której jest papier pobierany (jest tam minimalny luz który potęguje przy wydruku na drugiej stronie )

Temat czerwonego to temat "rzeka" nie ma słowa jaki papier stosujesz (gramatura , papier markowy czy ofset cięty gilotyną)ile mają materiały eksploatacyjne (oczywiście w bębnach nie było grzebane i tonery oryginał w 100%)i jaki ma przelot ten sprzęt
    Od kiedy ten ten mankament jest

pewnych rzeczy nie pisze się w broszurach i dlatego nie dowiesz się jak nie zapytasz (gwarantowana jakość -zapytaj jak zadzwonisz i zobaczysz co oni Ci powiedzą)

a mailem się nie przejmuj bo Tychy Ci pomogą
  • #13 9436021
    Koola
    Poziom 11  
    micchal26 napisał:
    Przejrzałem specyfikacje Xeroxa (mocno jest przykolorowana z możliwościami)[...]

Znam obie maszyny z bezpośredniej pracy na nich -wiem że Xerox jest mocno przekolorowany -zasadniczo to jest maszyna biurowa ale w Polsce z racji ceny (w porównaniu z Developem to jest kosmiczna) i z racji tego że może być wyposażona w kontroler druku jest traktowana jako maszyna produkcyjna ;)

micchal26 napisał:
    Temat czerwonego to temat "rzeka" nie ma słowa jaki papier stosujesz (gramatura , papier markowy czy ofset cięty gilotyną)ile mają materiały eksploatacyjne (oczywiście w bębnach nie było grzebane i tonery oryginał w 100%)i jaki ma przelot ten sprzęt
    Od kiedy ten ten mankament jest

Papiery to z reguły Clairefontaine DCP w gramaturach 100-250 - maszyna nie ma jeszcze 2 lat i materiały mają tyle samo bo przebieg jest około 18 tys. przelotów.
    Problemy z kolorami są od początku
  • #14 9436258
    micchal26
    Poziom 16  
    Nie wiem czy zdarza Ci się wypad na Tychy ale sądze że powinnieś odwiedzić dystrybutora na Polske (nie słyszałem aby komukolwiek odmówili pomocy z ich urządzeniem)
    Zadzwoń do nich umów się i zabierz swoje pliki na których wysypuje się Xerox czy twój sprzęt , porównaj sobie jak to powinno działać-zawsze mieli aktualne maszyny na miejscu które są "w handlu" i udostępniali je by klient nie kupował kota w worku
    niestety ineo+253 jest już wycofany z produkcji ale ma następcę który jakością wydruku za tą cene z" butów wyciąga"

Sprawdze jak wychodzi apla czerwieni na 253 (u klientów których obsługuje i odezwie się)

pozdrawiam

P.S. Nawet jak kupisz merca ale jak ktoś go młotkiem naprawia to może odmówić współpracy
  • #15 9436283
    Koola
    Poziom 11  
    A co teraz jest zamiast 253+?
  • #16 9436375
    micchal26
    Poziom 16  
    z tego co mi wiadomo Ineo +220/280

http://www.developpolska.pl/drukarki-wielofun...21-41-stronmin-kolorowe-ineo-220-produkt.html
    w śmiesznych pieniądzach (biorąc pod uwage cene Xeroxa )
    a możesz porównać jakość z tym Xeroxem jeżeli chodzi o "jakość"
    (nie wiem jak z "pasowaniem" strony do strony ale widziałem wydruki jednostronne na 300g i w szoku byłem (w specyfikacji podają max 271g "pobór")
  • #17 9442495
    micchal26
    Poziom 16  
    Sprawdziłem,kolor czerwony wychodzi ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza kilka problemów związanych z urządzeniem Develop ineo 253+. Po pierwsze, poszukuje sterowników skanera dla systemu Windows 7, ponieważ dostarczone na płycie nie działają. Po drugie, chce skonfigurować funkcję skanowania do e-maila, co okazało się trudne dla serwisantów. Dodatkowo, zgłasza problemy z jakością druku dwustronnego na grubszym papierze (250-300g), gdzie występują przesunięcia i skosowanie wydruków. Użytkownik zauważa, że PDF 1.3 drukuje się lepiej niż PDF 1.4. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym kontakt z serwisem w Tychach oraz sprawdzenie specyfikacji dotyczącej gramatury papieru. Użytkownicy podkreślają, że ineo 253+ jest biurowym urządzeniem, a jego maksymalna gramatura dla druku dwustronnego wynosi 256g. Wskazano również na możliwość kalibracji kolorów oraz znaczenie używanego papieru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA