logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana bezpieczników - automatyczne czy topikowe ?

malina998 27 Kwi 2011 20:11 16425 6
REKLAMA
  • #1 9445650
    malina998
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Witam.
    Chciałbym zmienić u siebie w mieszkaniu bezpieczniki topikowe na automatyczne. Instalacja niestety jeszcze Al 2,5mm². Na oświetlenie jest bezpiecznik 6A, a na gniazda też był kiedyś 6A ale po uszkodzeniu wsadziłem większy. Prawdopodobnie 16A bo innego nie było.
    Dzisiaj po odkurzaniu, zabrałem się za wymianę lampy i przy odkręcaniu bezpieczników dotknąłem tego od gniazda i był bardzo ciepły.
    Także chyba jak najprędzej muszę wymienić go na mniejszy prawda ? 6 lub 10 A będzie optymalne dla tej instalacji ?

Warto wymieniać na te automatyczne czy kupić zapas tych topikowych ?
  • REKLAMA
  • #2 9445705
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Najlepiej by było zmienić instalację na miedzianą :)

Bezpieczniki dobiera się na podstawie przekroju przewodu oraz zmierzonej impedancji pętli zwarcia. Samowolna zmiana może spowodować przeciążenie i pożar, o czym powinieneś doskonale wiedzieć, chyba, że Twój avatar jest tylko przypadkowy.
  • REKLAMA
  • #3 9445948
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 9446860
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Kolego malina998. Temperatura bezpiecznika raczej nie wynika z tego że jest on za duży dla danej instalacji. Bezpiecznik 16A dla gniazd jest powszechnie stosowany. Twój problem wynika z faktu, że Twoja tablica bezpiecznikowa jest stara więc gniazda bezpieczników również. Kiedy wkręcasz bezpiecznik powinien on dokładnie dolegać do śruby stykowej na dnie gniazda. U ciebie na pewno ta śruba jest już brudna, nadpalona. Z tego wynika słaby styk i grzanie się bezpiecznika. Robiłem przeglądy w placówkach oświatowych gdzie tego typu bezpieczników na dany obiekt bywało po kilkaset i jest to problem nagminny. Zalecam odłączyć sobie napięcie na klatce schodowej (przedlicznikowe do twojego mieszkania) i z pomocą płaskich szczypiec ową stopkę (śrubę) wymienić. Koszt operacji jakieś 3 zł. Pozdrawiam
  • #5 9447265
    malina998
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    piter244 napisał:
    Kolego malina998. Temperatura bezpiecznika raczej nie wynika z tego że jest on za duży dla danej instalacji. Bezpiecznik 16A dla gniazd jest powszechnie stosowany. Twój problem wynika z faktu, że Twoja tablica bezpiecznikowa jest stara więc gniazda bezpieczników również. Kiedy wkręcasz bezpiecznik powinien on dokładnie dolegać do śruby stykowej na dnie gniazda. U ciebie na pewno ta śruba jest już brudna, nadpalona. Z tego wynika słaby styk i grzanie się bezpiecznika. Robiłem przeglądy w placówkach oświatowych gdzie tego typu bezpieczników na dany obiekt bywało po kilkaset i jest to problem nagminny. Zalecam odłączyć sobie napięcie na klatce schodowej (przedlicznikowe do twojego mieszkania) i z pomocą płaskich szczypiec ową stopkę (śrubę) wymienić. Koszt operacji jakieś 3 zł. Pozdrawiam

Fakt.. ta śruba, którą wkręca się bezpiecznik jest już w jednym miejscu troszkę nadpalona. Mogę jedynie to wyczyścić bo nie mam dostępu do skrzynki na klatce. Tzn mam ale bezpieczniki są zaplombowane i tylko ZE lub elektryk ze spółdzielni może to zrobić..
  • REKLAMA
  • #6 9447297
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    malina998 napisał:
    Mogę jedynie to wyczyścić bo nie mam dostępu do skrzynki

Sama tego lepiej nie czyść. Poproś o to tego elektryka ze spółdzielni. Przy okazji niech sprawdzi jak wyglądają połączenia tej oprawy bezpiecznikowej. Przy instalacji aluminiowej może to różnie wyglądać.
  • #7 9447580
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    [quote="malina998"]
    piter244 napisał:

Fakt.. ta śruba, którą wkręca się bezpiecznik jest już w jednym miejscu troszkę nadpalona. Mogę jedynie to wyczyścić bo nie mam dostępu do skrzynki na klatce. Tzn mam ale bezpieczniki są zaplombowane i tylko ZE lub elektryk ze spółdzielni może to zrobić..

Nie chodziło mi o główkę do której wkładasz bezpiecznik lecz o stopkę którą zobaczysz na dnie gniazda gdy wykręcisz bezpiecznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę bezpieczników topikowych na automatyczne w instalacji aluminiowej 2,5 mm². Zauważył, że bezpiecznik gniazdowy (prawdopodobnie 16A) był bardzo ciepły, co może wskazywać na problem z połączeniem. Użytkownicy sugerują, aby nie zmieniać bezpiecznika na większy, a raczej zastosować 10A dla zapewnienia bezpieczeństwa. Wskazano również na konieczność sprawdzenia stanu styków w tablicy bezpiecznikowej oraz zalecenie skorzystania z pomocy elektryka w celu naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA