Witam chciałbym się poradzić osób biegłych w temacie jakich urządzeń użyć w instalacji antenowej w domu jednorodzinnym
Założenia są takie podłączonych będzie 10 gniazd RTV (2*sat + TV i radio) + 12 gniazd podwójnych RJ45 nie wszystko będzie chodzić równocześnie
Prawdopodobnie podłączone będą 2 bądź 3 telewizory lecz dom jest nowy wiec chce zrobić instalację na długie lata by później nie kuć niepotrzebnie ścian.
Oto przykład instalacji
to schemat instalacji na poddaszu
schemat instalacji na parterze
schemat instalacji w piwnicy
Teraz mam kilka problemów bo
-nie bardzo się orientuje z jakich urządzeń skorzystać (nie bawię się tym na co dzień i nie wiem co jest dobre w porównaniu jakościowo/cenowym chodzi o akcesoria od anteny po gniazda)
-jakie anteny zastosować do TV naziemnej i raja czym je połączyć itp.
-ogólnie chce rozprowadzić kable tak by było mało kłucia i wychodzi mi że obok siebie przez około 10m będzie lecieć 10kabli sat i z 12 RJ45 wiec w takim wypadku odpadają jakiekolwiek peszle czy listwy zastanawiam się czy jest sens płacić za lepsze kable by nie było zaceń (jak tak to jakie)
- może macie jakieś propozycje odnośnie instalacji o czym ja nie pomyślałem
Skasowano niewłaściwie zamieszczone załączniki!
[_P_]
Założenia są takie podłączonych będzie 10 gniazd RTV (2*sat + TV i radio) + 12 gniazd podwójnych RJ45 nie wszystko będzie chodzić równocześnie
Prawdopodobnie podłączone będą 2 bądź 3 telewizory lecz dom jest nowy wiec chce zrobić instalację na długie lata by później nie kuć niepotrzebnie ścian.
Oto przykład instalacji
to schemat instalacji na poddaszu
schemat instalacji na parterze
schemat instalacji w piwnicy
Teraz mam kilka problemów bo
-nie bardzo się orientuje z jakich urządzeń skorzystać (nie bawię się tym na co dzień i nie wiem co jest dobre w porównaniu jakościowo/cenowym chodzi o akcesoria od anteny po gniazda)
-jakie anteny zastosować do TV naziemnej i raja czym je połączyć itp.
-ogólnie chce rozprowadzić kable tak by było mało kłucia i wychodzi mi że obok siebie przez około 10m będzie lecieć 10kabli sat i z 12 RJ45 wiec w takim wypadku odpadają jakiekolwiek peszle czy listwy zastanawiam się czy jest sens płacić za lepsze kable by nie było zaceń (jak tak to jakie)
- może macie jakieś propozycje odnośnie instalacji o czym ja nie pomyślałem
Skasowano niewłaściwie zamieszczone załączniki!
[_P_]