logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xsara II 1.4i benz. - dławienie, duszenie, spadki mocy - ciepły silnik

roshgen 28 Kwi 2011 18:46 27307 37
Najlepsze odpowiedzi

What is causing a Citroën Xsara II 1.4i to lose power, bog down and sometimes stall when warm, especially under load, with unstable idle and no fault codes?

Najpierw sprawdź i wyczyść przepustnicę oraz czujnik MAP (ciśnienia bezwzględnego), bo to one najczęściej przewijają się jako główni winowajcy takich objawów [#11675652][#11691489] Jeden użytkownik naprawił identyczne szarpanie i gaśnięcie po oczyszczeniu przepustnicy preparatem do gaźników/przepustnic, a problemy praktycznie zniknęły niezależnie od temperatury [#11675652] Inny miał zwarcie w czujniku MAP i po jego całkowitym odłączeniu auto przestało szarpać i jechało normalnie, choć wcześniejsze mycie pomagało tylko chwilowo [#11691489][#11675652] Diagnostyka w podobnym przypadku pokazała wypadanie zapłonu oraz błąd związany z powietrzem dolotowym, a mechanik zamówił wtedy cewkę zapłonową i potencjometr przepustnicy [#9467988] Warto też sprawdzić czujnik temperatury zasysanego powietrza oraz wtyczki/czujnik temperatury silnika, bo przekłamania w tych obwodach zaniżają lub zawyżają mieszankę i mogą powodować falowanie obrotów oraz wypadanie zapłonów [#9448677][#11783994]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #31 11960855
    ro46
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Widać masz 2 loginy nie potrzebnie się maskujesz.Na tym forum się rozwiązuje problemy z samochodami a nie robi się głupie debilne uwagi.Jeżeli czegoś tu nie rozumiesz poproś tatusia może ci pomoże.
  • REKLAMA
  • #32 11985422
    macho1111
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    A ja nic nie robiłem i problem się skończł jak były duże mrozy i do dzisiaj auto jedzie normalnie.Zauważyłem za to że od tej pory co jedzie normalnie wskaznik temperatury nie podnosi się nawet do pierwszej kreski nawet po długiej przejechanej trasiel nawet dziś gdy temp . powietrza +2 , jednak powietrze z nawiewów leci gorące.Problem pewnie powróci bo już kilka razy tak było.
  • REKLAMA
  • #33 11986084
    ro46
    Poziom 10  
    U mnie od 26 stycznia nic złego się nie dzieje,jeżdżę już w dłuższe trasy takie 20 km w jedną stronę bez awaryjnie wcześniej po 1 do 10km gasł próbując dodać gazu,jeździłem tylko po mieście bałem się oddalić od domu.A co to była za jazda w ciągłym strachu,że zgaśnie.Teraz nawet gdyby zgasł to wiem co robić.
  • #34 11986725
    macho1111
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Ktoś wyżej pisał o alarmie, u mnie nie ma alarmu, kabli wysokiego napięcia również nie ma(wersja bezkablowa) silnik krokowy też raczej nie ponieważ wszystkie wyżej wymienione usterki stanowiły by problem odrazu po odpaleniu a nie po przejechaniu paru km i rozgrzaniu. Z kolei uszkodzona cewka zapłonowa może mieć takie obiawy że po rozgrzaniu zaczyna świrować. http://spec.pl/motoryzacja/naprawa-i-eksploat.../jakie-sa-objawy-uszkodzonej-cewki-zaplonowej
  • #35 11990431
    ro46
    Poziom 10  
    Nic konkretnego nie potrafię Ci doradzić oprócz tego byś najpierw z diagnozował defekt.W tym celu musisz podłączyć komputer i odczytać występujący błąd,następnie szukać defektu we wskazanym przez komputer miejscu .Czytając błędy z książki nie wiem czy usuniesz defekt.A podejrzewając może cewka,może kable może,może nic nie pomoże.A może trafisz.
  • REKLAMA
  • #36 12300044
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Witam. Też jestem nieszczęśliwym użytkownikiem tej francuskiej francy. Nagle mi strzelił i od tej pory nie chodzi na wszystkie gary. Po uruchomieniu silnika gaśnie, chyba , że podgazuję. Dałem radę zjechać z pracy,ale dalej już nie ryzykuję. Dojechałem na benzynie.
    Auto to Xsara Picasso 2002 rok, 1.8 16V gaz od 2010. Mechanik mówił, że kat mi się kończy i sonda na wylocie..
  • #37 12639803
    alex-citroen
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich :)

Mam prośbę do was o poradę, od czego zacząć żeby eliminować usterkę, a właściwe co może być usterką? Tydzień temu zakupiłem Citroena Xsara I 1.4 rocznik 2000 z instalacją gazową sekwencyjną "STAG"

Gdy go kupowałem samochód nie jeździł na gazie, sprzedawca powiedział mi że, trzeba wymienić filtry gazu itp. Oczywiście to zrobiłem wymieniłem filtry gazu i także listwę wtryskową Valtek 2om, okazało się że listwa była uszkodzona. Na benzynie samochód jeździ bardzo dobrze i jest ok ma dobrą moc i chodzi idealnie, ale na gazie występują podobne objawy jak w powyższych postach, samochód szarpie jak mu przycisnę mocniej, ale jak jeżdżę spokojnie to także szarpie dławi się i czasami gaśnie, gdy samochód jest na luzie to przerywa, łapie takie zacinki, przerywa, jakby ktoś odcinał gaz na chwile i ponownie włączał, jakby gaz nie dochodził do silnika, samochód także niema mocy ostatnio właśnie to mnie przeraziło bo chciałem podjechać pod górkę zjeżdżając z ronda, a on nie ma siły jechać, musiałem przejść na paliwo i pojechałem normalnie dalej. Samochód normalnie jeździ na benzynie, a na gazie się dławi i nie ma mocy przy ruszaniu. W samochodzie mam nowy rozrząd ogólnie samochód jest w dobrym stanie. Podczas wymiany listwy wtryskowej Valtek mechanik podłączył samochód pod komputer i kalibrował całą listwę. Więc proszę was o porady od czego zacząć, żeby to naprawić jak pojadę do mechanika, bo i tak już jestem spłukany z kasy, a tu jeszcze taka niespodzianka.
  • REKLAMA
  • #38 15171283
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Poszła cewka mi wtedy. Wymieniłem, ale kosztowała sporo pieniędzy. Teraz nie pamiętam, ale chyba coś koło 500 PLN.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Citroena Xsara II 1.4i zgłasza problem z dławieniem i spadkami mocy silnika po jego rozgrzaniu. Objawy pojawiają się głównie podczas jazdy pod górę oraz przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie czujników, takich jak czujnik temperatury zasysanego powietrza, czujnik MAP oraz cewka zapłonowa. Diagnostyka wykazała wypadanie zapłonu oraz problemy z ciśnieniem powietrza dolotowego. Użytkownicy wymieniali różne komponenty, takie jak cewki zapłonowe i potencjometry przepustnicy, a także podkreślali znaczenie dokładnej diagnostyki zamiast wymiany części na chybił trafił. Wiele osób zgłaszało podobne problemy, co sugeruje, że usterka jest dość powszechna w tym modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA