Witam wszystkich
Mam prośbę do was o poradę, od czego zacząć żeby eliminować usterkę, a właściwe co może być usterką? Tydzień temu zakupiłem Citroena Xsara I 1.4 rocznik 2000 z instalacją gazową sekwencyjną "STAG"
Gdy go kupowałem samochód nie jeździł na gazie, sprzedawca powiedział mi że, trzeba wymienić filtry gazu itp. Oczywiście to zrobiłem wymieniłem filtry gazu i także listwę wtryskową Valtek 2om, okazało się że listwa była uszkodzona. Na benzynie samochód jeździ bardzo dobrze i jest ok ma dobrą moc i chodzi idealnie, ale na gazie występują podobne objawy jak w powyższych postach, samochód szarpie jak mu przycisnę mocniej, ale jak jeżdżę spokojnie to także szarpie dławi się i czasami gaśnie, gdy samochód jest na luzie to przerywa, łapie takie zacinki, przerywa, jakby ktoś odcinał gaz na chwile i ponownie włączał, jakby gaz nie dochodził do silnika, samochód także niema mocy ostatnio właśnie to mnie przeraziło bo chciałem podjechać pod górkę zjeżdżając z ronda, a on nie ma siły jechać, musiałem przejść na paliwo i pojechałem normalnie dalej. Samochód normalnie jeździ na benzynie, a na gazie się dławi i nie ma mocy przy ruszaniu. W samochodzie mam nowy rozrząd ogólnie samochód jest w dobrym stanie. Podczas wymiany listwy wtryskowej Valtek mechanik podłączył samochód pod komputer i kalibrował całą listwę. Więc proszę was o porady od czego zacząć, żeby to naprawić jak pojadę do mechanika, bo i tak już jestem spłukany z kasy, a tu jeszcze taka niespodzianka.